CHENNAI (aftenposten.no): Anatolij Karpov etterlyser sterkere lederskap for å utnytte det som kan bli Magnus Carlsens tidsalder i sjakken.

Neste år, under sjakk-OL i Tromsø, blir det avholdt presidentvalg i det internasjonale sjakkforbundet (FIDE).

Under OL er også Karpov brakt inn som en av ambassadørene. Den tidligere verdensmesteren er klar på at sjakken trenger en ny ledelse.

— De bryr seg ikke, uheldigvis. Jeg er ikke positiv til FIDE. Forbundet er det største problemet i sjakk. Teamet er ikke profesjonelle. Jeg forstår ikke på hvilket nivå de forstår sjakk, sier Karpov til Aftenposten.

Etterlyser sterke ledere

— Vi trenger nytt blod, et nytt team. Presidenten er ikke dårlig på alle måter, men teamet hans er utrolig. Under tidligere presidenter var det representanter og visepresidenter som umiddelbart kunne gå inn og erstatte presidenten. Det var sterke team med sterke personer. Nå er det svake personligheter, mener Karpov.

Karpov savner en tydelig ledelse som kan føre sjakken inn i en ny tidsalder – en periode som kan bli preget av Magnus Carlsen.

Han mener problemet med en svak ledelse forplanter seg videre i systemet.

— Da jeg spilte var det kjente, sterke ledere som styrte de nasjonale forbundene. Nå venter vi på sterkere lederskap, fastslår Karpov.

I 2010 forsøkte han å utfordre sittende president Kirsan Iljumsjinov. Iljumsjinov vant med 95 mot 55 stemmer etter en prosess som var preget av en rekke beskyldninger om juks og uærlig spill.

— Jeg hadde støtten, men ble dolket i ryggen av flere i siste øyeblikk. Dette teamet vet hvordan de skal behandle folk, hvordan de kan gi støtte individuelt eller nasjonalt. De har verktøy som gjør dem vanskelige å slå, sier Karpov.

Iljumsjinov har avvist alle anklager om skitne knep.

Visepresident tordner tilbake

— Hvert fjerde år deler Karpov sine meninger om hva som er galt med FIDE. I 2006 støttet han Bessel Kok og i 2010 bestemte han seg for å utfordre presidenten med støtte fra Kasparov. I begge tilfeller tapte utfordreren stort, sier Georgios Makropoulos, visepresident i FIDE, til aftenposten.no.

— Etter valget i 2010, fikk han av Kirsan Iljumsjinov tilbud om å bidra med sin profesjonalitet og personlighet som visepresident i FIDE, men han avviste tilbudet. Han valgte i stedet å følge sin egen personlige agenda for de siste tre årene og har nå plutselig dukket opp igjen på sjakkscenen og fornærmet personer og FIDE.

— Uavhengig av de smålige forsøkene fra Karpov på å kaste møkk, vil FIDE fortsette med å levere kvalitetsarrangementer, og vi vil la forbundene avgjøre hva som er best for FIDE i fremtiden, sier Makropoulos.

Kontroversiell president

Han har sittet som president siden 1995 og er en kontroversiell figur. At samtlige medlemsland får én stemme ved presidentvalg, har bidratt til å holde ham i posisjon. Politikeren fra den russiske republikken Kalmykia er styrtrik, og har vært med på å holde sjakkturneringer flytende med flere donasjoner.

Men flere i miljøet presser på for å ta sjakken inn i en ny tid, med mer aktivitet mot sponsorer og større utbredelse i vestlige land.

— Alle som googler FIDE, vil se en som er blitt bortført av romvesener og spiller sjakk med Gadafi, sier sjakklegenden Garry Kasparov, som nå stiller som motkandidat, til New York Times.

- Ikke fulgt med

Karpov mener FIDE ikke utnytter sjakkens profiler til å løfte sporten.

— De vet ikke hvordan de skal dra nytte av en veldig god situasjon, Mer enn 400 millioner sjakkamper spilles hvert år på Internett, men benytter seg ikke av denne ressursen, sier Karpov.

— Sjakk har ikke lykkes med å bli en TV-sport. Verdens sjakkforbund har ikke i det hele tatt greid å holde følge med annen sport som har fulgt utviklingen med medier og kommersialisering. Sjakken har falt veldig tilbake, sier Carlsen-manager Espen Agdestein til Aftenposten i Chennai.

Iljumsjinov svarer at sjakk ikke er egnet som TV-sport, og at ingen ville ha lykkes bedre enn ham på sponsormarkedet.