KATOWICE (adressa.no): — Det er alltid en utfordring for et overordnet organisasjonsledd å bestemme hvilke saker det skal være anledning til å fremme. Men jeg synes dette er en så viktig sak innenfor toppidretten at man kanskje skulle tenkt at dette skal vi være med på, nettopp for å åpne toppidretten for likestillingen, sier Marit Breivik til adressa.no.

BAKGRUNN:

Hun snakker om Det europeiske håndballforbundets (EHF) beslutning om å nekte Norges landslagskaptein Bjarte Myrhol, og hans kolleger på det svenske og islandske landslaget, å bruke et regnbuefarget kapteinsbind under EM i Polen.

Det var Sveriges kaptein Tobias Karlsson som tok initiativ til markeringen – for å støtte de homofile som lever under tøffe kår i Polen.

Marit Breivik ønsker en sport som jobber for åpenhet, aksept og toleranse, og mener at bruk av regnbuefargede kapteinsbind kunne vært en måte å jobbe aktivt for de verdiene.

— Redd for uroligheter

Mediesjef JJ Rowland i EHF hevdet fredag at det ikke var polsk press som førte til EHFs avgjørelse.

— Det har ikke vært noe press. Dette er en beslutning EHF har tatt på bakgrunn av statuttene vi har og den rollen organisasjonen skal spille. Vi mener at håndballbanen ikke er stedet for politiske eller ideologiske fremstøt, men en møteplass for folk som skal møtes i sport uavhengig av rase og politisk syn, skrev han i en e-post til Aftenposten.

Den forklaringen tror Marit Breivik bare sånn passe på, samtidig som hun tar forbehold om at hun ikke kjenner hele saken.

— Det er konservative krefter i Polen som jobber for det stikk motsatte av aksept og toleranse, og EHF er vel sannsynligvis redd for at det skal bli uroligheter av denne saken. Vi har langt igjen i verden – og også i Europa. Det er viktig at man ikke gir seg i denne saken, sier hun.

Mens EHF altså peker på de mener «politiske og ideologiske fremstøt» ikke har noe på håndballbanen å gjøre, sier den norske trenerlegenden at idretten tvert imot skal være veldig verdidrevet.

— Det er faktisk viktig. Hvis ikke blir idretten veldig snever. Vi skal bry oss om mer enn medaljekamp, sier hun.

Overrasket

Visepresident Ole Jørstad i Norges Håndballforbund (NHF) er også styrerepresentant i EHF. Han ble overrasket da EHFs regnbuenekt ble kjent.

— Jeg ble litt overrasket over at det regnbuefargede kapteinsbindet skulle bli et slikt tema. Symbolikken i dette er en fin måte å signalisere hva man står for. Men i andre deler av Europa har de et helt annet forhold til det enn i Norge, sier han, og mener man må respektere det.

Jørstad tror norsk håndball slett ikke hadde reagert negativt om lignende markering hadde skjedd der.

— Vi har likeverd og inkludering uavhengig av legning og religion som et av våre satsingsområder. Så kommer man ut i den store verden og Europa, og der har ikke utviklingen på slike verdier kommet like langt som i Norge. Det er ikke mer enn to måneder siden EHF-kongressen sa nei til at kvinner skal ha minst to plasser i hver komité, poengterer han.

Trolig opp i EHF-styret

Det er turneringsledelsen i EM som har tatt en avgjørelse i denne saken, som foreløpig ikke har vært oppe i EHF-styret.

— Jeg har respekt for at de som er her på vegne av EHF må ta en beslutning, men personlig hadde jeg ikke reagert om noen kapteiner ville vise regnbuens farger. Folk har ulike oppfatninger, og jeg tror at bakgrunnen for beslutningen er at man ønsker å kjøre den sikre linjen og gjøre som før – og ikke akseptere noe som kan provosere noen i noen retning. Jeg ser at mange i Norge er fullstendig uenige, og det kan jeg forstå. Men jeg har respekt for at andre i EHF kan sitte med en annen oppfatning, sier Jørstad.

Saken kommer trolig til å bli et tema på EHFs styremøte i Krakow i finalehelgen i EM.

- Kommer du til å fronte din holdning der?

— Ja, i den graf vi skal diskutere hva vi skal gjøre i fremtiden på dette. Jeg er oppvokst i den norske idrettsmodellen, og står inne for de verdiene vi har. De mener jeg er sunne og riktige, og de vil jeg fronte også på den internasjonale arenaen.

Mange av våre lesere har lest disse sakene i dag: