— Kom igjen, kom igjen, kom igjen.

Spinninginstruktør Ann-Louise Maurstad maner til innsats på Nr 1 Fitness i Fyllingsdalen. Rundt henne trår 12 personer iherdig på pedalene, mens svetten siler. Halvparten av dem følger nøye med på skjermen foran. Den viser pulsen deres, og hvilket nivå de bør ligge på.

Stadig flere tar i bruk teknologi når de trener - både i saltimer og når de trener individuelt. En av dem er Alice Seim (t.h.). Hilde Hagen sykler ved siden av henne. Foto: Odd Nerbø

— Jeg trodde jeg ga alt før. Men etter at jeg begynte med pulsbelte, så skjønte jeg at jeg ikke gjorde det, sier Ismayil Tetik.

Han får støtte av Alice Seim.

— Med pulsbelte kan jeg se hvordan jeg ligger an, og hvor mye jeg forbrenner. Nå kan jeg ikke jukse lenger, og jeg får mye bedre effekt av treningen, sier Seim.

På denne skjermen kan deltakerne følge med pulsen sin, slik at de er sikker på at de ligger i riktige intensitetssoner. Foto: Odd Nerbø

— En eksplosjonTidligere var treningsteknologi forbeholdt de spesielt interesserte og aktive utøvere. Slik er det ikke lenger. Nå er teknologi på full fart inn i treningssenterbransjen - både i saltimer og individuelt.

— Det har vært en eksplosjon de siste årene. Nå bruker «alle» teknologi når de trener, både unge og gamle, nybegynnere og spesielt interesserte, sier Trygve Amundsen, administrerende direktør i Nr1 Fitness.

Amundsen anslår at ti prosent brukte pulsbelter på spinningtimene deres for et år siden.

— Nå har 40-50 prosent pulsbelter, sier Amundsen.

Kraftig økning

At treningsteknologi er i vinden, vises også på salget av pulsbelter, pulsklokker, aktivitetsbånd. Salget av såkalte «wearables» har økt kraftig de siste årene, og estimeres til å omsette for 288 milliarder kroner i 2019, ifølge IHS Technology. Dette bekreftes i en rapport i nettmagasinet Business Insider.

Treningsteknologi rangeres også øverst på The American College of Sports Medicine (ACSM) årlige liste over treningstrender.

Også i Norge merker de trenden.

— Alle sportsbutikkene melder om en kraftig vekst i salg av treningsteknologi, sier Bård Kristiansen, administrerende direktør i Sportsbransjen AS.

Eksempelvis melder Polar om en salgsøkning på 30 prosent i 2015. Mest selger de av M400, en treningsklokke som også registrerer aktivitet, og aktivitetsbåndet Loop. Også A360, en aktivitetsklokke som måler pulsen din på håndleddet, er populær.

— Tidligere var treningsklokkene veldig rettet mot supermosjonistene og toppidrett. Nå ser vi et økt fokus på en sunnere livsstil og en bredere interesse for våre produkter, sier Morten Dyrberg, ansvarlig for Polar i Norden.

Ifølge Business Insider, vil smartklokkene stå for hovedvekten av salgsøkningen fremover.

Omtrent halvparten av Nr 1 Fitness' kunder på spinningtimer, bruker pulsbelte. Foto: Odd Nerbø

— Ikke til å stole påDet er flere årsaker til at slik teknologi tar av, ifølge lederne i bransjen.

— Det gir oss mulighet til å få umiddelbar og løpende tilbakemelding på egen innsats. Samtidig blir teknologien stadig mer avansert og brukervennlig, sier Trygve Amundsen.

Henning Holm Foto: Evo Fitness

Ifølge Henning Holm, produktdirektør i Evo Fitness, er det likevel mye å hente på teknologi som måler effekten av styrketrening.— Det er lett å tracke hvor mye man løper, men det er ikke så lett med styrketrening. De som klarer å knekke koden på dette, vil bli rike, sier Holm.

- Men hvilke typer wearables trenger man egentlig?

— Det viktigste er at folk trener. Men skal man velge en ting, så er det en pulsklokke. Da får du mye større pekepinn på hva treningen gjør med deg. Den subjektive følelsen vår er ikke alltid til å stole på. Vi tror vi er sliten før vi egentlig er det. Spesielt på de tøffe øktene, sier Holm.

— Måler ikke så mye

Bjørn Maaseide, norgessjef i Sats Elixia, er enig.

— Noen blir motivert til å trene av å måle alt, andre blir ikke det. Jeg er i den kategorien der jeg ikke måler så mye. Men som mosjonist synes jeg pulsklokken er en fornuftig investering, sier Maaseide.

Bård Kristiasen, administrerende direktør i Sportsbransjen AS, tror treningsteknologi har en viktig positiv effekt.

— For meg har treningen blitt morsommere med alle duppedittene. Sånn tror jeg det er for mange. Jeg tror også det fører til at mange trener mer, sier Bård Kristiansen.

Fra venstre: Ismayil Tetik, Gro Heggelund og Bjørg Meyer. Foto: Odd Nerbø

Merker interessenPå Nr 1 Fitness går spinningtimen mot slutten. Etter timen vil alle med pulsbelte, få tilsendt en e-post med resultatet fra timen.

Gro Heggelund har fått mye bedre kontroll etter at hun begynte med pulsbelte for tre måneder siden.

— Det viste seg at jeg lå for høyt i puls tidligere. Nå når jeg har bedre kontroll, klarer jeg å holde ut lenger på lengre og hardere timer, sier Heggelund, som også har et aktivitetsbånd.

— Det motiverer meg til å bevege meg mer, sier hun.