Rundt 175.000 nordmenn trener i dag på Sats Elixias 65 treningssentre. Men nå trenger du ikke lenger møte opp på et av sentrene for å trene. For en drøy uke siden lanserte de nemlig onlinetrening.

— Vi ønsker å bruke teknologi til å nå flere av medlemmene våre der de er. Vi vil gjøre det enklere for dem å trene når og hvor de vil, sier Bjørn Maaseide, norgessjef i Sats Elixia.

Sats Elixia satser på hjemmetrening. Foto: Skjermdump satselixia.no

Foreløpig har de lastet opp 17 ulike treningstimer. Det vil bli langt flere i tiden som kommer. Det kan også bli aktuelt med live-streaming i fremtiden.

100.000 lastet ned

Siden lanseringen har 130.000 av medlemmene lastet ned og prøvd timene.

— Det er ikke dårlig. Det er et tegn på at folk vil ha dette. For oss var denne satsingen en naturlig utvikling, sier Olav Thorstad.

Han er administrerende direktør i Health & Fitness. Det er Nordens ledende treningskonsern, og består av fullservicekjeden Sats Elixia og lavpriskjeden Fresh Fitness.

- Selvfølgelig skal vi være best

Foreløpig er dette et tilbud for medlemmene. Men det kan også være aktuelt å tilby egne nettmedlemskap i fremtiden.

— Mange bor ikke i nærheten av våre sentre. Da kan dette være en god mulighet for dem. Dessuten er det mange, spesielt nybegynnere, som ikke føler seg helt komfortable på gruppetimer. Nå får de mulighet til å teste timene på nett først, sier Maaseide.

Det blir mer og mer vanlig å tilby treningstimer på internett, slik at medlemmene ikke nødvendigvis trenger å dra til treningstudioet for å trene. Foto: Antonia Steyn/Casey Crafford

Sats Elixia er absolutt ikke alene om å tilby trening på nett. Det har en rekke aktører, som Livegym, Myworkout, Exerto, gjort lenge. Men Sats Elixia tror de har et fortrinn.— Fordelen for oss er at vi har infrastrukturen som de ikke har i form av fysiske treningssentre. Dessuten har vi mest kompetanse og erfaring på dette. Vi har 500.000 gruppetimer i året, så vi vet hva folk liker og ikke, og hvilke timer som passer. Selvfølgelig skal vi være best på dette, og det kommer vi til å være, sier Thorstad.

- Subjektiv uttalelse

Leder og gründer i det nettbaserte treningssenteret Exerto, Jan Helge Hagland, skjønner at Thorstad sier dette. Men han er likevel ikke enig.

— Det er en veldig subjektiv uttalelse. Det er umulig å si hvem som er den beste spinninginstruktøren, eksempelvis. Noen liker moren, noen datteren. Det er heller ikke gitt at det som fungerer på et treningssenter, passer for de som trener hjemme, sier Hagland.

Han er ikke overrasket over at Sats Elixia nå satser på nett.

— Vi har ventet på at noen av sentrene snart skulle få øynene opp for den kombinasjonen. Så lenge dette blir et supplement til noe de allerede driver med, så vil de ha suksess. Men aktører som kun satser på nett, skal slite for å etablere seg. Det er mange om beinet og et krevende marked, sier Hagland.

Knut Løkke.

— Må tenke innovativtMyworkout er et annet selskap som tilbyr trening på nett. Etter at de i romjulen hørte om Sats Elixias nettsatsing, sendte de et tilbud til rundt halvparten av landets andre treningssentre.

Der tilbød de teknologiske løsninger slik at også de kan satse på nett, i egen «drakt». I tillegg til treningsvideoer, tilbyr de en rekke andre tjenester. Flere har vært positive, ifølge Knut Løkke, gründeren bak Myworkout. Slik bør det også være, mener han.

— Treningssentrene i Norge må tenke innovativt for å tjene penger. Det kan ikke bare bli flere sentre. De må tilby noe nytt, og å ta i bruk ny teknologi er en mulighet. Et treningssenter bør nyttegjøre rollen som treningstilbyder uavhengig av hvor kunden er. Mange vil også trene ute i marka, sier Løkke.

Virke Trening-rapportenviser at driftsmarginen for bransjen falt fra 4,2 prosent i 2013 til 1,3 prosent i 2014. — Vi har ikke tall ennå, men 2015 kan bli det første året der treningssentrene i Norge i snitt taper penger. Utviklingen er alarmerende. Treningssenterbransjen må tenke nytt, mener Løkke.