I 2009 innførte hoppsporten regler om såkalt vindkompensasjon. Endelig skulle skihopping bli rettferdig, hopprenn skulle ikke lenger avgjøres av hvilken utøver som fikk den mest gunstige oppdriften.

DET VIRKET , og virker fremdeles. Resultatene i hoppsport er blitt mer rettferdige. Enkelt forklart straffes hoppere med sterk oppdrift, mens de som lander lenger opp i bakken på grunn av bakvind kompenseres. I tillegg legges det inn beregninger rundt hvilken avsats hopperne starter fra, utøvere med stor fart straffes, hoppere med liten fart kompenseres.

KOMPLISERT? Ja, så til de grader! På meg virket hele konseptet fremmedgjørende, og fremsto nesten som en halvmorsom utgave av de gamle humorsketsjene til Team Antonsens Joker Nord. Sketsjene gjør et nummer av Norsk Tippings lett uforståelige Joker-spill. Nier’n ble til ener’n — det var slett ikke alltid at de som hoppet lengst og penest vant – de kunne jo hatt gunstig vind.

HOPPSPORTEN klarte altså å utvikle en nyvinning som gjorde idretten rettferdig, men langt mer uforståelig. Øyeblikket der publikum, TV-seere og utøveren selv ventet på hvilken poengsum man fikk, var små-komisk. Hva ville Joker Nord-maskinen komme frem til, hvem ville datamaskinen med det rare i peke ut som vinner?

NYVINNING: Denne laserlinjen er blitt innført i hoppbakken, her fra Oberstdorf. Foto: Foto med tillatelse fra FIS

IDRETTEN var i ferd med å rettferdiggjøre seg helt inn i nerde-verden. Det var da hopp-entusiasten Jo Nesbø meldte seg med en frisk idé. Var det mulig å skape en bedre dramaturgi, skape mer spenning, i hopprenn? Nesbø kom med forslaget om en laserlinje som kunne vise hvor langt hopperen måtte hoppe for å ta ledelsen. Renndirektør Walter Hofer i det internasjonale skiforbundet tente på ideen. FORTSATT er det vindkompensasjon i skihopping, men laserlinjen har gjort det mye enklere først for TV-seere og siden også for publikummere å henge med i svingene. Den grønne streken har gjort underverker for skihopping.

FREDAG startet VM i skiflyging i Kulm med de to første av fire omganger. Kometen Kenneth Gangnes leder overraskende etter første dag, og lørdagens spenningsmoment er om han kan fortsette med å holde råsterke Peter Prevc bak seg og bli verdensmester. Fortsatt gir vindreglene pussige utslag – som at japanske Noriaki Kasai i 1. omgang havnet bak menn som hoppet mer enn ti meter kortere enn ham. Men Nesbøs grønne strek har gjort det hele enklere å svelge.

RESTEN er opp til mot og teknikk. Skiflyging er topp underholdning, og alle som noensinne har nytt utsikten fra toppen av et ovarenn forstår at akkurat disse mennene er laget av noe pussig som i det hele tatt våger å slippe bommen. Ikke minst etter at østerrikske Lukas Müller onsdag falt, brakk ryggen og ble lam i en grusom ulykke i den samme bakken.

MESTERSKAPET må derfor være både spesielt og nervepirrende for utøverne, sett i lys av Müllers skjebne. Men de hopper videre, de konkurrerer og Jo Nesbø har sørget for at akkurat det er mer spennende for oss som nøyer oss med å se på. Resten av spenningen må Kenneth Gangnes sørge for!