Etter en ny bunnsolid helg med skiflygning i Vikersund, befestet 20-åringen, inne i sin første sesong som senior, sin 4. plass i sammendraget i verdenscupen. Det er en posisjon med historisk sus for en såpass ung hopper:

Ikke siden 2009/10-sesongen har en like ung eller yngre hopper vært topp-5 i v-cupsammendraget ved sesongslutt. Den gang var det sisteårsjunior Gregor Schlierenzauer som ble nummer to i verdenscupen.

— Det er noe jeg ikke har rukket å tenke over. Men det er spesielt da, å klare å være oppe der såpass stabilt som jeg har gjort, kommenterer Johann Forfang.

— Jeg fikk vært med på mye av v-cupsirkuset i fjor og har fått mer rutine. Jeg er godt trent og føler jeg er godt forberedt for å hoppe verdenscup, legger han til.

Foran Prevc

Med 779 v-cuppoeng foreløpig, har Forfang allerede passert poengsummen som verdens suverent beste hopper i dag, Peter Prevc, oppnådde som førsteårssenior. Sloveneren kapret 744 poeng da han tok 7. plass i 2012/13-sesongen.

— Han har potensial absolutt, er Alexander Stöckls første kommentar til statistikken, før han utfordrer:

— Så er det viktig å jobbe videre. Det viktigste for Johann at han jobber med fysisk kapasitet. Alt annet er på plass. Han har en veldig bra hoppfølelse og teknisk forståelse er veldig høy, sier landslagstreneren.

For Alexander Stöckl er det viktig at Forfang selv og de nærmeste omgivelsene takler fremgangen i så ung alder på riktig måte.

Advarer mot stjernestatus

Eksemplene på hoppere som har slått igjennom i ung alder og forsvunnet relativt raskt ut igjen fra verdenstoppen er flere.

— En grunn er kanskje at basisferdighetene ikke har vært helt på plass. Det har blitt spisset for tidlig. Det jobber vi mot å se på et system for langtidsutvikling av en utøver, for å komme best forberedt til det høyeste nivået, sier Stöckl.

Og peker samtidig på en annen faktor:

— Så kommer statusforandringer som en utøver opplever fra å være middelmådig til å være en topphopper i verdenscupen. Det gjør noe med folk rundt. Det er en stor fare, sier østerrikeren og utdyper:

— Nå er han en "superstjerne", og flyr bakken ned. I Tromsø er han den beste skihopperen gjennom tidene. Men for hans del handler det bare om at han hopper litt bedre på ski. Det er viktig for at han at han ser på det slik. Da har han mulighet til å utvikle seg videre.

Vil slette norsk rekord

Derfor gleder det Stöckl å høre hvilke målsettinger Johann Forfang setter seg for tiden som kommer.

— Jeg har ikke svarene på noen ting som helst. Jeg må surfe på bølgen så godt jeg kan og trene hardt videre i sommer. Så håper jeg at jeg klarer å fortsette å holde nivået og ta fremskritt. Jeg håper at jeg i løpet av de neste årene kan begynne å sanke verdenscupseire også, sier Forfang.

Og har satt seg en konkret, langsiktig målsetting.

— Jeg håper at jeg klarer å sette ny norsk rekord i antall verdenscupseire med årene, sier 20-åringen.

Rekorden har Roar Ljøkelsøy med 11 seire. Et stykke bak nettopp Gregor Schlierenzauers verdensrekord med 53 v-cuptriumfer.

— Det høres bra ut for meg. En langsiktig tenking. Det handler ikke om en enkeltstående ting som en bakkerekord, eller et OL-gull. Det er et langsiktig mål som høres veldig bra ut for meg, sier Alexander Stöckl.

- Er Forfang god nok til å kunne ta en verdenscupseier allerede i år?

— Han har i hvertfall potensialet til å vinne renn. Slik det er akkurat nå, så må andre kanskje gjøre feil for at han skal vinne verdenscuprenn. Han hopper veldig bra, på et veldig høyt nivå, men kanskje ikke best. Det er viktig at han innser at han må jobbe med det.