VIKERSUND: Søndagen i Vikersund ble en skiflyvningsfest med ti hopp over 240 meter.

— Tidenes hopprenn, sier hoppsjef Clas Brede Bråthen.

- Dette var så rått som det kan bli. Det er utrolig artig å være på pallen, og det er stort å være med på et så bra renn , sier Andreas Stjernen etter sin pallplass.

La oss begynne fra begynnelsen.

Etter to dager med varierende og vanskelige vindforhold, drev oppdriften inn i bakken i kvalifiseringen til søndagens renn.

Andreas Stjernen ble til slutt nummer tre søndag. Foto: NTB Scanpix

Det førte til en rekke lange hopp. Seks stykker var over 240 meter.

— Feig

Andreas Stjernen flesket til med 248 meter. Bare tre og en halv meter bak verdensrekorden til Anders Fannemel.

— Det var helt sykt, men jeg så på TV at jeg så litt feig ut på slutten der, sier Stjernen.

— Hadde han stått ut det hoppet, så hadde han hoppet lengre enn verdensrekorden. Stjernen er jo ekspert til å dra ut hoppet, men der ga han seg litt, sier Clas Brede Bråthen.

— Jeg var ikke forberedt på at det kunne gått så langt, sier Stjernen.

Skalv på sletta

Etter hoppet på 248 meter var Stjernen så proppfull av adrenalin at han både trengte en joggetur og pustehjelp av fysioterapeut Lars Haugvad.

— Jeg måtte roe meg ned. Han fikk meg til å puste med magen, og slappe av. Det var nødvendig. Jeg skalv nede på sletten etter hoppet. Det er ikke hver dag man opplever slike ting, sier Stjernen.

Så gikk Stjernen opp på nytt, og la på en meter. 249 meter var helgens lengste hopp.

— I førsteomgang var jeg forberedt på å hoppe langt, men da fikk jeg ikke dratt ut hoppet lenger enn 249, sier han.

I konkurransen landet fire hoppere over 240 meter. Verdensrekorden var truet, og Stjernen tror det ville vært mulig å stå på hopp over 251,5 meter.

— Det var silkemykt å lande. Jeg kunne nok satt nedslag også, sier Stjernen.

Prevc falt og vant

Peter Prevc forsøkte så godt han kunne å ta verdensrekorden i annenomgang. Med litt bakvind fikk han en høy svevkurve. Han prøvde å dra ut noen ekstra meter. Det gikk utover landingen, og Prevc var nedi på 249 meter.

— Jeg husket at det i fjor var enkelt å stå på 250 meter, men da hadde jeg en helt annen svevkurve og mindre fart på grunn av oppdriften. Nå klarte jeg ikke helt å se hvor høyt jeg faktisk var. Når jeg landet kom overgangen brått på. Den er krapp og tøff, sier Prevc.

På tross av det vant han sin 11. verdenscupseier denne sesongen.

Verdensrekordjaget fortsetter garantert i Planica i mars. De tørster etter å ta tilbake rekorden. Prevc landet på 248,5 med nedslag i fjor.

— Ja, det er mulig å hoppe fem meter lenger der med oppdrift, sier han.

- Håper dere ikke hater oss

Stjernen ble den tredje nordmannen til å havne på pallen i Vikersund denne helgen, etter Kenneth Gangnes (fredag) og Johann André Forfang (lørdag).

En fantastisk laginnsats av nordmennene var det også søndag, med fem blant de åtte beste.

— Norge har et veldig godt lag. Men vi (Slovenia) har vunnet alle fem konkurransene i Norge. Jeg håper dere ikke hater oss likevel, sier Peter Prevc og smiler.

Både Gangnes (248,5), Forfang (243,5) og Tande (242,5) satte personlige rekorder søndag.

Nå vil Hofer ha hoppuke

Endringene på hoppet er mye omtalt i forbindelse med Vikersundhelgen. Etter søndagens renn var renndirektør i FIS, Walter Hofer, en glad mann.

— Fantastiske prestasjoner av utøverne. Det var dette vi ville se. I mitt hode er dette en fantastisk start på hva vi ønsker å få til i Norge, sier Hofer.

Allerede neste år ønsker han å få til en norsk hoppuke med renn i Vikersund, Holmenkollen og Granåsen.

— Genialt. Da har vi en fast terminliste å forholde oss til, sier Ole Gunnar Fidjestøl, som er rennleder i Vikersund.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport som denne uken handler om dopingspørsmål mot norsk dominans, svensk ski-tyveri i Kollen og Høgmos ferd mot giljotinen: