Etter utklassingen av Sverige tirsdag kveld, virker Norge som en klar favoritt til å sikre håndballgullet i Rio de Janeiro. Men natt til fredag står Russland i veien.

Russland er også en stormakt innen kvinnehåndballen, men det er ikke lenge siden et russisk-norsk oppgjør i Rio virket usannsynlig.

For da den knusende McLaren-rapporten, som avdekket et omfattende dopingprogram i russisk idrett, ble avdekket, virket det som at Russlands OL-deltagelse var i fare.

Syv positive dopingprøver

I McLaren-rapporten kom det frem at syv positive dopingprøver fra russiske håndballspillere — fordelt på begge kjønn - hadde blitt skjult som et resultat av det russiske dopingprogrammet.

Den internasjonale olympiske komité falt imidlertid ned på å ikke utestenge hele Russland som idrettsnasjon. Dermed ble de russiske håndballjentenes skjebne overlatt til det internasjonale håndballforbundet (IHF).

LES DENNE FRA FØR OL-STARTEN:

Eksperter reagerer

4. august — dagen før åpningsseremonien -annonserte IHF at Russland kunne delta i OL, etter å ha gjennomført dopingtester utenfor konkurranse av samtlige spillere i den russiske troppen.

Det russiske håndballforbundet kunne stolt erklære at laget var «rent». Men nå reagerer norske eksperter på premissene bak dopingtestingen.

25. juli offentliggjorde nemlig det internasjonale håndballforbundet i en pressemelding at de skulle teste det russiske laget. Samme dag sendte de et brev til det russiske forbundet, for å hente inn informasjon om hvor lagets spillere befant seg.

Ifølge TASS, et nyhetsbyrå eid av den russiske staten, ble de russiske spillerne testet dagen etter, 26. juli. Testene ble gjennomført i byen Novogorsk utenfor Moskva. Ifølge IHF ble de så sendt til et WADA-akkreditert laboratorium.

— Veldig, veldig spesielt

Det oppsiktsvekkende med gjennomføringen, er imidlertid at det internasjonale håndballforbundet varslet om dopingtestingen på forhånd.

- Det er veldig, veldig spesielt. Man sier vanligvis ikke fra på forhånd, sier dopingjeger Inggard Lereim til Aftenposten.

Det var på bakgrunn av de nevnte dopingtestene at det russiske laget ble klargjort for spill i OL.

Lereim (74) har verv i både det internasjonale skiforbundet (FIS) og det internasjonale dopingbyrået (Wada). Han har vært en viktig skikkelse innenfor antidopingarbeidet i en årrekke.

Han understreker at han ikke kjenner til tilfellet med det russiske håndballaget konkret, men stusser når Aftenposten forklarer gangen i prosessen.

— Helt unødvendig

— Det er helt unødvendig å varsle på forhånd, for alle har plikt til å si fra hvor de er, poengterer Lereim.

Dopingeksperten referer med det til det internasjonale antidopingbyråets (WADA) såkalte «International Standard for Testing», der det heter at utvalgte eliteutøvere skal gi «korrekt og oppdatert informasjon» om hvor de til enhver tid befinner seg.

- Det er mulig de (IHF, journ. anm.) følte seg usikre på hvor de var. Men tatt i betraktning regelverket for tilstedeværelsevarsling, synes jeg det er uvanlig. Spesielt med tanke på alt det rotet som har vært i russisk idrett i det siste, sier Lereim.

Anders Solheim har heller ikke kjennskap til den konkrete saken med det russiske laget. Han stusser imidlertid når han får fortalt at håndballforbundet varslet testingen på forhånd.

— Enkeltvise kontroller tatt på måten du beskriver, har ikke allverdens verdi til å bevise noe som helst, sier Solheim, som også understreker at det «ikke er normalt» å varsle dopingkontroller på forhånd.

IHF har ikke besvart våre henvendelser.

- Finnes ikke doping i russisk håndball

Den russiske håndballpresidenten Sergej Sjiskarov sier til VG at han aldri var i tvil om at Russland ville få delta i OL og benekter at det har vært tilfeller av doping i russisk håndball.

— Så vidt meg bekjent er det ikke det. Det har ikke vært noen tilfeller siden jeg overtok som president i april i 2015, sier Sjiskarov til avisen.

Da han ble konfrontert med McLaren-rapporten, avsluttet han samtalen.

— Skal dere bare spørre om doping? Jeg foreslår at dere ringer tilbake når dere vil snakke om håndball.