TV2-ekspert: - Russlands trener er genial

Man skal ikke skue bamsen på hårene. Da kan man lett tro at Russlands trener Jevgenij Trefilov bare er en brølende ape.

Publisert: Publisert:

Jevgenij Trefilov er godt kjent blant håndballfans. Foto: Martin Slottemo Lyngstad

  • Mette Bugge
Denne artikkelen er over tre år gammel

Når Norge møter Russland i semifinalen natt til fredag, vet de at det ikke bare er spillerne på banen som er aktører. Deres berømte trener sees og høres under kampen.

Norge må spille midt på natten

— Trefilov får ofte mye pepper for å være den som roper og skriker og bytter seg bort, men på sitt beste er han genial, sier TV2s ekspertkommentator Randi Gustad.

Randi Gustad er ekspertkommentator i TV 2. Foto: NTB/Scanpix

Den tidligere landslagsspilleren har opplevd hvordan han kan få sine spillere til å gråte, men også ta ut sitt beste.

— Vi nordmenn har et litt mer brumlete inntrykk av ham og reagerer litt annerledes på oppførselen hans. Men han er den mestvinnende treneren i Russland og trolig også i verden. Han har fire VM-gull bare med damene, minner hun om.

Trefilov var spiller i 15 år, har vært innom klubbhåndball og levert resultater i mesterklassen – fra 1997 i kvinnelandslaget. Han sier selv at han er en mild person – i middagsselskaper.

Ser svakheter

- Men genial, på hvilken måte?

— Det er ingen tvil om at han er god til å vurdere motstandernes svakheter. Han er veldig godt forberedt og også god taktisk. Han setter inn trykket der hvor motstanderen er svakest. Som eksempel på det kan jeg nevne at han mot Sverige satte sin mest fintesterke spiller på den siden motstanderen hadde et ømt punkt, og der kjørte hun bare på. Han utfordrer der han ser svakhet. Han spiller på det som trengs.

- Men vi har jo sett at hans spillere har grått. Det er vel ikke nødvendigvis noe som gir god effekt?

— På sitt verste er han det helt motsatte. Han kan være med på å ødelegge for laget sitt. Men jeg har ikke sett det i like stor grad de siste årene. Når det gjelder spillernes reaksjoner, tror jeg kjefting går inn det ene øret og ut det andre. Vi tolker kanskje kroppsspråket hans annerledes enn de gjør.

Etter skandalene: Flere dommere er fjernet fra OL

Glem ikke VM-kampen

Russland mot Norge er nesten alltid en tøff batalje. Norge tapte for semifinalemotstanderen så sent som under åpningskampen i VM i desember.

— Det er den moralske finalen, fordi det er de to beste lagene i mesterskapet. Russland har den beste bredden på papiret. Noen helt fantastiske spillere som er en fryd å se på. Og de scorer mye mål. De har heldigvis utfordringer i forsvaret, mener Gustad.

Ett år etter kreftbeskjeden tok 54-åringen OL-gull

- Hva må gjøres fra Norges side for å kunne stå opp mot bamsen og hans spillere?

— Forsvarsspillet har vært terningkast fire til nå. De må heve seg der. De må dessuten ha det gode målvaktsspillet, selv om vi ikke forvente nye 70-prosentere. Det ville vært urettferdig. Jeg er ikke bekymret i angrep. Det handler om å være utrolig tøffe i forsvar. Russerne er så gode én mot én.

Spiller i Russland

Katrine Lunde spiller til daglig håndball i Russland. Hun er en viktig bidragsyter, enten hun får så i mål eller ikke. Snart går hun på sin andre sesong for Rostov.

— Jeg kjenner til flere av spillernes favorittskudd, og jeg ser om de er trøtte eller ikke, svarer 36-åringen, som har god erfaring med Russland. Det var Kristiansand-jenta som sto som en vegg da Norge parkerte Russland i OL-finalen i Beijing i 2008.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. OL