RIO DE JANEIRO (fvn.no): Norge utklasset Sverige 33-20 tirsdag, og er klare for torsdagens semifinale mot Russland. Uten at Benjamin Jensen er det spor overrasket over suksessen.

— Formen til håndballjentene er helt rå. Trenertrioen pisker dem hele tiden. Det er voldsomme forventninger og krav. Når nye kommer inn i gruppa, skjønner de straks hvor lista ligger. Uten at jeg har opplevd noe klaging, sier Benjamin Jensen.

Fysisk trener i tre år

Mange husker mandalitten best som tikjemper, hvor han både har gull fra junior-VM og norsk rekord på 8160 poeng. Nå jobber han som fagkonsulent i Olympiatoppen, og det er gjennom denne stillingen han har fått stor innsikt i verdens beste håndballjenter.

— Når man er med laget over lenger tid, skjønner man hvor stort arbeid som legges ned for å gjenskape suksessen. Det er ingen som hviler på laurbærene, sier sørlendingen – om laget som nå kjemper for sitt tredje strake OL-gull.

Han begynte å jobbe med håndballjentene for tre år siden, og har stadig blitt mer og mer involvert. Blant annet var han på plass da Norge var på treningsleir både i Portugal og i Ulsteinvik like i forkant av OL. Men i Rio er han ikke.

- Nesten magisk

— Hadde det vært et ønske, så hadde jeg reist. Men under OL handler det mest om vedlikehold og restitusjon, og det er ikke noe stort kunststykke, sier Jensen – som dog har kontakt med noen av jentene på mail.

Også Randi Gustad, tidligere landslagsspiller, nå håndballekspert i TV2, har latt seg imponere av vinnerkulturen til håndballjentene.

— I denne gjengen er den nesten magisk. De vet at de tåler presset, og de vet at blir trigget når det handler om vinn eller forsvinn. Erfaringen jentene har med flagget på brystet er gull verdt. De klarer å rullere nye generasjoner. Det er imponerende, sier Gustad.

- Ny giv i treningsstudioet

Nora Mørk, Norges toppscorer i VM, er «superfornøyd» med jobben Benjamin Jensen har gjort med spillerne.

— Han er skikkelig flink. Bakgrunnen hans som tikjemper merkes også. Han kan kast, løp og eksplosivitet. Han har innført mange kule øvelser, og jeg har sett at mange av jentene har fått ny giv i treningsstudioet etter at Benjamin kom inn, sier Nora Mørk.

— Den biten av håndballen som Benjamin har grepet fatt i, blir bare viktigere og viktigere, sier Gustad.

- De andre har tatt sjumilssteg

Et annet påfallende trekk med Norge har vært at de i mange år har hatt rykte på seg for å være best trent i verden, og har i flere mesterskap løpt motstanderne i senk. Siden har konkurrentene tatt grep, og nå er ikke forskjellen like slående.

I RIO: Åge Harald Drangsholt.

— Jeg vil si at vi er fortsatt er best trent i verden, men de andre har tatt sjumilssteg, noe vi ikke minst har sett i de to siste mesterskapene hvor Norge ikke lenger er alene om å kunne kjøre kontringer. Det har skjedd noe med internasjonal kvinnehåndball, sier Gustad.Likevel har Benjamin Jensen følgende utgangspunkt før semifinalen.

— Norge skal være best. Det ligger i kulturen.