Jamaicaneren Omar McLeod leverte et sterkt løp på 110 meter hekk og tok OL-gull på distansen med 13,05. Etterpå feiret han med kake og is.

McLeod forserte hekkene på elegant vis og kunne juble idet kampen om sølvmedaljen ble utkjempet blant utfordrerne bak ham. 2.-plassen tok Orlando Ortega fra Spania på 13,17. Dimitri Bascou fra Frankrike var ytterligere sju hundredeler bak på bronseplass.

– Hekkeløp handler kun om karakter. Jeg har jobbet hardt, bedt innstendig til Gud, og jeg grep anledningen. Og nå kan jeg ikke forstå dette. Er det virkelig? Sa McLeod, som hadde ganske andre planer etter OL-innsatsen enn før:

– Nå skal jeg spise så mye is og kake som jeg klarer.

22-åringen McLeod debuterte i OL-sammenheng i Rio de Janeiro. Han vant gull på 60 meter hekk i innendørs-VM tidligere i år.

Verdensrekord blant de aller sterkeste

Lasha Talakhadze innkasserte Georgias første gull i Rio-lekene da han satte verdensrekord med 473 kilo i +105-kilosklassen i vektløfting.

Lasha Talakhadze fra Georgia satte verdensrekord da han tok OL-gull i natt. Foto: Reuters

Talakhadze var fullstendig suveren i konkurransen og slo nærmeste utfordrer, armeneren Gor Minasyan, med 22 kilo totalt. Vinneren løftet 216 kilo i rykk og 258 kilo i støt.For Georgia ble det en stor dag i vektløftingsarenaen ettersom Irakli Turmanidze tok bronsen i konkurransen. Han løftet 448 kilo totalt, tre kilo mindre enn sølvvinner Minasyan.

– Jeg kan ikke helt forstå det ennå. Det var er stort øyeblikk, særlig fordi vi var to georgiere på seierspallen sammen, sa Talakhadze.

– Jeg kan forsikre dere om at det er lettere å løfte enn vekt enn å bære betydningen av en gullmedalje, la vinneren til.

Minasyan, som fikk sølvet, virket slett ikke misfornøyd med at det ikke ble gull.

– Alt ble gjort riktig fram mot dette øyeblikket. Generelt vil jeg si at alt er perfekt og fantastisk, sa armeneren.

Brasils første boksegull

Det ble kaotiske jubelscener i publikum da Robson Conceição slo franske Sofiane Oumiha i finalen i lettvekt (60 kg) og sikret vertsnasjonens første OL-gull i boksing.

Conceição fikk virkelig skinne foran de 9.000 tilskuerne i arenaen i Rio de Janeiro. Han hadde god kontroll i finalen og slo Oumiha 3-0 etter enstemmig dommeravstemning i hver runde.

De brasilianske tilskuerne telte ned sluttsekundene og viftet ivrig med flaggene sine da det ble klart at Conceição hadde sikret seieren. Da kampen var over, gikk han ned på kne, og jubelscenene på tribunene tok fullstendig av.

Bronsemedaljene lettvektsklassen gikk til Jorge Lázaro Álvarez fra Cuba og Otgondalai Dorjnyambuu fra Mongolia.

Kenyansk gull på 1500 meter

Kenyanske Faith Chepngetich Kipyegon skaffet seg en luke på slutten og løp inn til OL-gull på kvinnenes 1500 meter i Rio de Janeiro.

Faith Cheprigetich Kipyegon tok OL-gull på kvinnenes 1500 meter. Foto: Reuters

Tiden 4.08,92 var ikke i nærheten av hennes nasjonale rekord, men holdt til å vinne med over et sekunds margin. Genzebe Dibaba fra Etiopia tok sølvet på 4.10,27, mens amerikanske Jennifer Simpson slo lagvenninnen Shannon Rowbury i kampen om bronsemedaljen.Gullet var Kipyegons første OL-medalje. Hun ble slått ut i kvalifiseringen på 1500-meteren i London, da hun var nybakt juniorverdensmester på distansen. Senere har hun tatt gull på 1500 meter i Samveldelekene og sølv i VM i Beijing i fjor.

— Føles rimelig bra å vinne

Canadieren Derek Drouin la både Mutaz Essa Barshim og Bogdan Bondarenko under seg og tok OL-gullet i høyde i Rio de Janeiro tirsdag.

Den regjerende verdensmesteren holdt hodet kaldt og var feilfri på veien til 2,38 meter. Han rev én gang på 2,40, men det gjorde ingenting for canadieren.

– Det føles rimelig bra å vinne. Jeg har måttet ofre en del, men jeg har alltid stolt på min tøffe mentalitet, sa Drouin, som synes det var ekstra spesielt å ha familien til stede under finalen.

– Mamma gråt, og pappa var bare så stolt, sa canadieren.

Barshim fra Qatar tok sølvet i høydefinalen med 2,36 meter. Også han var feilfri opp til den høyden, men han rev tre ganger på 2,38. Bronsemannen Bondarenko fra Ukraina forsøkte seg på 2,40 etter først å ha revet to ganger på 2,38. Dermed ble han stående med 2,33 meter.

Både Bashim og Bondarenko var regnet som gullkandidater, men nådde altså ikke helt opp.

– Landet mitt står med kun fire bronsemedaljer gjennom OL-historien, så det er fantastisk å få et sølv. Jeg gikk selvfølgelig for gull, men jeg er glad og stolt, sa Bashim.

Tre andre utøvere, Robert Grabarz (Storbritannia), Andrij Protsenko (Ukraina) og Erik Kynard (USA), klarte også 2,33 meter, men de brukte flere forsøk enn Bondarenkos ene på å nå den høyden. (©NTB)