Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) bestemte søndag at spørsmålet om russisk deltakelse i Rio-OL skulle avgjøres av de respektive internasjonale forbundene. Mandag offentliggjorde IHF at det vil dopingteste alle de russiske håndballdamene, før de kan få lov til å stille under sommerlekene.

— Etter IOCs beslutning sendte vi umiddelbart et brev til Det russiske håndballforbundet der vi ba om informasjon om tilholdsstedet til alle spillerne, slik at vi kan gjennomføre tester utenfor konkurranse. Prøvene vil bli fortløpende undersøkt av et WADA-akkreditert laboratorium, skriver forbundet i en pressemelding.

Polen som erstatter

I OL-turneringen kan de norske håndballjentene først møte Russland i en eventuell kvartfinale, hvis begge tar seg så langt i turneringen i Rio.

— Jeg stoler på at de som fatter beslutningene tar de rette avgjørelsene. Jeg er ingen dommer, og ikke vet jeg hvem som har dopet seg, sa landslagssjef Thorir Hergeirsson til NTB under Ulsteinvik-Cup.

Møttes i OL-finale

— De som blir tatt i doping skal straffes. Men jeg ville nok tenkt at det var urimelig om noen i Norge hadde dopet seg og alle norske ble utelukket fra OL. Det ville jeg opplevd som veldig urimelig, dersom jeg følte meg uskyldig, fortsatte Norges landslagssjef.

Forrige gang Norge og Russland møttes i OL-sammenheng var i finalen i Beijing-lekene i 2008. Da var kampen avgjort i Norges favør etter bare 10-12 minutter.

Skulle Russland bli utestengt kommer Polen til å ta over dets plass i turneringen, skriver dansk TV 2. På herresiden er ikke Russland kvalifisert til OL-turneringen. (©NTB)