Under sesongåpningen på Beitostølen staket de beste seg gjennom løypen, blant andre vinneren på 15 kilometer klassisk, Sjur Røthe. Både Røthe og flere andre langrennsløpere forventer at flere verdenscupløp i klassisk stil vil bli vunnet av folk som staker på blanke ski — kanskje skøyteski - i den kommende sesongen.

HVA MED VM/OL: - Et dilemma er hva vi skal gjøre med VM og OL hvis klassisk stil forsvinner. Skal antallet øvelser bli halvert? Eller skal vi ha flere rene skøyteøvelser.Tenker du på kampen om oppmerksomheten i media i dag, er det ikke positivt med færre øvelser. Foto: ARKIVFOTO: GLEN MUSK, ADRESSEAVISEN

Oddvar Brå tror dette vil bety slutten for klassisk stil innen relativt kort tid.— Jeg begrunner det med at når det bare blir staking, så er klassisk i praksis borte. Dermed vil unge utøvere trene mindre og mindre på tradisjonell klassisk stil. Jeg kan allerede se at nivået på klassisk blant de unge er lavere enn før, sier Brå.

64 år gamle Brå hadde sin storhetstid på 1970- og 80-tallet, og opplevde overgangen fra treski til glassfiberski og introduksjonen av skøyting mens han var aktiv.

— Jeg beklager at klassisk forsvinner, men jeg tror det kommer til å skje. Jeg håper noen finner en løsning for å unngå det. Dette handler om at vi mister mangfoldet i langrenn, sier Brå.

Naturlig utvikling?

Staking kalles av mange som en naturlig utvikling av klassisk langrenn, men Brå mener det er mer en utskifting av teknikk.

— Staking er ikke klassisk. Vi som vokste opp med klassisk vet at det handlet om å bruke pigging, diagonalgang og dobbelttak med fraspark om hverandre alt etter fysisk form og terreng. Det å veksle mellom de ulike teknikkene var en viktig del av det å være en god skiløper. Man har det samme i skøyting med veksling mellom padling, enkeldans og dobbeldans. Du må treffe med teknikken, sier Brå, og fortsetter:

— Nå kan klassisk stil bli til staking. Da er diagonalgang, dobbelttak med fraspark og klassisk stil borte. Det er ikke en utvikling av klassisk, men en utskifting.

Brå understreker at han synes det er flott å se på en som staker godt, selv om han ikke synes det er fullt så flott i motbakker. Det er i oppoverbakker de som staker taper tid.

Kristen Skjeldal og Røthe har i BT etterlyst tøffere løyper for å få bukt med staking. Skjeldal har også foreslått soner i bakker med forbud mot staking.

— Jeg har liten tro på dette med å lage tøffere løyper. Løypene er der det er stadioner, de er korte, og lar seg vanskelig flytte. Da begrenser det seg, sier Brå.

— Soner i bakker med forbud mot staking, hadde sikkert tvunget løperne til å smøre, men det er noe med det å legge begrensninger jeg ikke er tilhenger av. Jeg har ikke svaret her, og er usikker selv.

Aukland: - Feil å stope utvikling

Anders Aukland er blitt en ambassadør for staking i kraft av å være langløpskonge. Men 43-åringen presiserer at han er glad i diagonalgang.

— Jeg ønsker å se diagonalgang i verdenscupen, og hadde gjerne sett det i langløp også. Men det krever tøffere løyper for å få det til. På Beitostølen var det en lett løype, og da staker alle, sier OL- og VM-mesteren.

Han ønsker likevel ikke at regelverket blir tatt i bruk for å hindre staking.

— Utvikling av teknikk og trening er den største drivkraften og motivasjonen for yngre utøvere. Derfor blir det helt feil å stoppe utvikling. Jeg er ikke for forbudssoner og begrensninger på staking i regelverket. Det er bedre å introdusere tøffe løyper, med bratte bakker man kommer inn i uten fart. Er løypene tøffe nok, så blir det smurt, sier Aukland.

Staking har alltid vært en del av klassisk langrenn, men det at utøverne har forbedret seg, er grunnen til at vi nå ser den utviklingen vi gjør, tror Aukland. Han synes det var bra at blant andre Martin Johnsrud Sundby ble disket på den klassisk 15 kilometeren på Beitostølen i år, og etterlyser at forbudet mot skøyting i klassisk blir håndhevet.

— Det blir ikke skøytet noe mer nå enn før i klassisk langrenn. Under VM i Lahti i 2001 ble det for eksempel skøytet veldig mye, uten at det ble slått ned på.

Bror Jørgen Aukland staket for første gang på Beitostølen i 2004. Aukland synes det er rart at staking ikke har slått skikkelig gjennom før nå, men ser at unge utøvere og trenere nå er veldig opptatt av staking.

— Jeg tror likevel ikke diagonalgang vil forsvinne. Det er den naturlige måten å bevege seg på når man står på ski. Staking over tid er noe bare de aller beste kan gjøre i godt preparerte løyper.