— VM, OL og Tour de Ski er fortsatt det viktigste. Men utenom det har langløp tatt mer og mer over og vanlige verdenscuprenn er blitt mindre viktig, sier Anders Aukland.

Sammen med broren Jørgen har han invitert til pressetreff for det private laget Team Santander. Anders og Jørgen Aukland har vært ledestjerner i langløpssirkuset de siste årene, men nå er businessen større enn noensinne. Foran denne sesongen har lagets budsjett vokst til over 10 millioner kroner, og to av langrennssportens største profiler, Johan Olsson og Justyna Kowalczyk, er blitt en del av Team Santander, og de to vil bli å se i mange langløp fremover.

LES OGSÅ:

Løp som Birkebeinerrennet, Vasaloppet og Marcialonga er alle med i langløpsverdenscupen – Visma Ski Classics. Anders Aukland sier han er sikker på at utviklingen med at langløp vokser på TV og flere profiler satser på det, ikke vil stoppe.

— Det er noen få løpere som har som mål å vinne verdenscupen sammenlagt, men for andre løpere er det titler og medaljer som betyr noe. Og langløp er en mulighet til å få en tittel. Det har gitt større status, sier Anders Aukland.

Røste: Ikke enig

— Skiforbundet og FIS frykter nok litt av det beste profilene skal begynne å gå langløp, fortsetter Aukland.

Norges skipresident Erik Røste er ikke enig i at langløp er blitt viktigere enn vanlige verdenscuprenn.

— Mitt inntrykk er definitivt at det å vinne verdenscupen sammenlagt står nesten like høyt som gull i VM eller OL. Og jeg tror fortsatt at det å vinne på steder som Holmenkollen, Lahti og Davos henger høyt. Men det betyr ikke at det ikke er stor prestisje å vinne langløp, sier Røste.

Tidligere var konfliktnivået høyt mellom de private langløpslagene og den tradisjonelle skifamilien bestående av blant annet FIS, Norges Skiforbund og klubbene. Men nå er stridsøksen begravet.

— Jeg ser på langløp som det stikk motsatte av en trussel mot det vi driver med. Langløp er en tilvekst som er positiv for langrennssporten. Det at flere langrennsløpere får muligheten til å satse profesjonelt er positivt, mener Røste, og peker på at langløpene blir arrangert av tradisjonelle skiklubber.

Langrenn i verdenscupen

At flere og flere av de beste klassiske løperne går over til langløp, er en utvikling ikke alle setter pris på. Sjur Røthe sier han er positiv til langløp og gjerne stiller opp i ett, men:

— Det jeg tenker er at det er kjedelig å miste konkurrenter. Jeg håper de beste velger landslaget og verdenscupen som sin førsteprioritet. Hvis alle de beste går over til langløp, er det det ikke like gjevt å vinne i verdenscupen lenger, sier vossingen som foreløpig satser tradisjonelt.

Manager for Aukland-brødrenes lag Nils Marius Otterstad, mener det er på tide å diskutere om langløp bør bli en del av den vanlige verdenscupen.

— Jeg mener vi må vurdere å få langløp inn i verdenscupen. Det vil gjøre langrenn mer allsidig med langløp, og det vil bli lettere å få med kommersielle aktører som kan finansiere sporten.

Langløp har også den samme styrken i langrenn som maraton har i friidrett: Vanlige mosjonister kan konkurrere i samme løp som eliten. Det betyr mye kommersielt og for interessen

— Langløp i verdenscupen vil få mosjonistene tett på de beste løperne, sier Otterstad.

Røste er skeptisk til forslaget.

— Vi har hatt langløp i verdenscupen før, men det var få som klarte å prioritere det midt i en sesong. Det er også stor pågang fra vanlige arrangører av verdenscuprenn om å komme inn på det som er en veldig trang kalender. Jeg tror det blir vanskelig.

Høy lønn

Landslagstrener i Norges Skiforbund, Trond Nystad, sier en mer stabil lønn lokker flere løpere over til langløp.

— Vi ser det at det er flere og flere som har lyst til å gå langløp, og det blir en konkurranse til FIS-rennene. Justyna Kowalczyk vil gå en del langløp, og det produktet langløpene har å tilby, blir mer og mer attraktivt. Dette må FIS ta stilling til. Sprer vi løperne utover på ulike cuper, så vanner vi ut produktet etter hvert.

Tord Asle Gjerdalen har VM-gull, men er nå en del av Team Santander og satser på langløp.

— Folk vil gå der det er størst prestisje. Premiepengene i langløp har gjort at flere av de beste ønsker å gå der, og når flere av de beste går langløp, øker prestisjen.