OSLO/OBERSTDORF: Marit Bjørgen har aldri vunnet Tour de Ski, men i lørdagens prolog i fri teknikk sikret hun seg et meget bra utgangspunkt i årets utgave.

34-åringen vant prologen i tyske Oberstdorf med 10,7 sekunder, en betydelig avstand siden distansen kun var på tre kilometer.

— Jeg er utrolig fornøyd. Det er en god start, sier Bjørgen til NRK.

Bjørgen vant foran Heidi Weng og Ragnhild Haga.

TREDOBBELT NORSK: Marit Bjørgen flankeres av Heidi Weng og Ragnhild Haga etter prologen i Oberstdorf. Foto: Richard Sagen

Sammenlagtfavoritt Therese Johaug ble nummer fire. Johaug er imidlertid hele 28 sekunder bak Bjørgen i sammendraget, på grunn av de 15 bonussekundene veteranen fikk for å vinne lørdag. I morgen er det jaktstart i klassisk stil.

— Det føles litt forgjeves å gå godt i dag. Det blir fort spist opp i morgen, sier Bjørgen, som var tydelig overrasket når hun fikk vite at hun leder med 28 sekunder på Johaug.

— Har jeg 28 sekunder?

- Ja, du har over 28 sekunder

— Åja. Det visste jeg ikke. Jeg trodde ikke det var så mye. Men det blir utfordrende med jaktstart i morgen, sier Bjørgen.

Rognes-kvinnen har vært sterk hele sesongen, men mye tyder på at formen er stigende. Hun vant nemlig begge rennene i Davos helgen før jul.

Trenger et minutt på Johaug

Fjorårsvinner Therese Johaug er av mange sett på som den store sammenlagtfavoritten i årets Tour de Ski, på grunn av hennes enestående evner i den avsluttene "monsterbakke"-etappen.

Bjørgen har tidligere uttalt at hun trenger et forsprang på ett minutt før den siste etappen. Nå er Bjørgen altså nesten halvveis mot å nå det målet, og på tirsdagens sprint vil Bjørgen kunne øke luken, da hun alltid har vært mye bedre enn Johaug i sprint.

Først skal imidlertid søndagens jakstart gås, og Johaug er sterk i troen på at hun kan hente inn sekunder på Bjørgen der.

— Alt er mulig. Vi har en gjeng bak der som kan gå sammen, sier Johaug.

— Begynner nesten å grine

Nærmest var Bjørgen lørdag var Heidi Weng, som ble nummer to. 23-åringen Ragnhild Haga overrasket ved å bli nummer tre.

— Jeg synes det er veldig gøy at Ragnhild blir nummer tre. Jeg begynner nesten å grine, sier Weng, som beskrev sitt eget løp som en «drømmestart».

Dermed tok Norge de fire første plassene på prologen. I tillegg ble Ingvild Flugstad Østberg nummer seks.

En annen sammenlagtfavoritt, polske Justyna Kowalczyk, ble nummer ti.

Mens de norske forhåndsfavorittene gikk verdenscuprenn i Davos helgen før jul, valgte Kowalczyk i stedet å gå mindre prestisjetunge renn i Hochfilzen, Østerrike.

Herrenes prolog begynner 12.45. Petter Northug og co. skal gå fire kilometer i fri teknikk.

Sammenlagtstilling, Tour de Ski:

  1. Marit Bjørgen, Norge 7.38,0

  2. Heidi Weng, Norge + 0,15

  3. Ragnhild Haga, Norge + 0.22

  4. Therese Johaug, Norge + 0.28

  5. Nicole Fessel, Tyskland + 0.28

  6. Ingvild Flugstad Østberg, Norge + 0.30

  7. Sadie Bjornsen, USA +0.34

  8. Elizabeth Stephen, USA + 0.34

  9. Coraline Thomas Hugue, Frankrike + 0.35

  10. Justyna Kowalczyk, Polen +0.35. Øvrige norske: 19) Martine Ek Hagen 0.40,5 min. bak, 29) Maiken Caspersen Falla 0.46,5.