ST. JOHANN IM PONGAU: Siden Forfang hoppet sitt første individuelle verdenscuprenn i Klingenthal 22. november i fjor og frem til det tredje rennet i hoppuka 3. januar har det gått 43 dager.

World Cup-suksess

Før hoppuka hadde Tromsø-gutten vært blant de 10 beste i verdenscupen i åtte renn, deriblant to tredjeplasser.

I hoppuka har han fulgt opp med en 8.-plass og to 4.-plasser. Ifølge prispenge-oversikten til det internasjonale skiforbundet (FIS) har dette gitt 41.600 sveitsiske franc, rundt 354.000 kroner, regnet etter kursen i oktober som er gjeldende for FIS.

Så langt i sesongen er Johann på femteplass i verdenscupen med 416 poeng, men for ett år siden hadde han kniven på strupen.

– Hvis han ikke hadde tatt dette steget, kunne vi ikke ha fortsatt med å finansiere hoppingen hans. For Johann var det derfor et være eller ikke være. Han måtte prestere, innrømmer faren Hugo Forfang, som sammen med kona Annfrid frem til nå har vært de viktigste økonomiske bidragsyterne for Johann.

Får hjelp

– Det er bare kommet penger fra et par renn så langt, og selv om jeg har oversikt, er det stort sett i media at jeg har lest disse tallene, sier Johann Forfang i foajeen til sportshotellet Alpenland i St. Johann im Pongau, hvor de norske hopperne sjekket inn mandag ettermiddag.

Selv om han opplever gode tider når hoppingen går så godt som nå, blir heller ikke hans BMW 1-serie byttet ut med en større modell.

– Man må ikke glemme at dette er årslønnen min som jeg tjener inn på kort tid. Jeg har lagt studiene på hylla og satser 100 prosent på hoppingen. Utenom sesongen tjener jeg ingenting. Det er jo heller ikke astronomiske summer vi snakker om. Folk flest tjener like mye, understreker Forfang.

Privat sponsor

I april i fjor kunne iTromsø fortelle at Lyngen-bedriften Cinderella Eco Solution hadde tegnet en privat avtale med Forfang. Men noen plass på hoppdressen kan de ikke få.

– Jeg kan tilby lite med profilering til private sponsorer. De fleste andre nasjoner har en fri plass på hjelm eller ski, men det har ikke vi. Her går alt av penger til forbundet.

Syk

Tromsø-gutten måtte stå over restitusjonstreningen grunnet en gryende forkjølelse.

– Jeg er isolert fra de andre hopperne for ikke å smitte dem, men det er ingen dramatikk i det. Det skjer stort sett hele tiden når utøverne ikke føler seg bra. Jeg våknet mandag morgen og var urven. Derfor valgte jeg å stå over treningen. Men hadde det vært renn i dag, hadde jeg hoppet, så rennet i Bischofshofen er ikke i fare, beroliger han.