VG har stilt 104 spillere i Tippeligaen et spørsmål om et tema som er svært kontroversielt i norsk idrett. NFF og NIF vil helst unngå å prate om det, enda fotballtoppene i andre europeiske land har fortalt oss klart og tydelig hva de mener om saken.

Så langt har NFF vært på linje med UEFA og FIFA om at man ikke trenger å endre kurs, enda de fleste fotballsupportere mener noe helt annet.

Jeg snakker naturligvis om alkoholservering på stadion.

Les andre supporterblogger fra Kenneth Haug:

Supporterblogger Kenneth Haug Foto: Privat

Av de 104 spillerne som har svart på spørsmålet, er over 80% positive. Det betyr at fotballforbundet ikke bare er i utakt med supportere og resten av Europa, men også spillerne som er deres viktigste markedsførere. Ikke overraskende er fotballforbundet gjennom Norsk Toppfotball ute og forsøker å avlyse debatten med det samme. Det gjør også NIF. De har ingen planer om å forandre seg, og påpeker at publikum skal være på stadion for å se fotballkamp, ikke for å feste. Dette er for så vidt korrekt.Dette suppleres av Mina Gerhardsen, lederen for interesseorganisasjonen Actis. Hun kommenterer at «I Sverige er det utbredt med alkoholservering på blant annet fotball— og hockeyarenaer. Svenskene har også store problemer med fyll og bråk på kamper, og politiet ser en klar sammenheng mellom berusningsgrad og uroligheter. Slike tilstander vil vi ikke ha i Norge. Idretten skal være åpen for alle.» Hver for seg er disse påstandene sanne. Det stemmer at man skal dra på stadion for å se kamp. Det stemmer at det serveres alkohol på svenske stadion, og at det er mye fyll på kampene i Sverige. Men la oss se litt bak ordene.

For det første finnes det alkoholservering på norske idrettsarenaer den dag i dag. Er du heldig nok til å ha billetter til VIP-avdelingen, kan du nyte både øl, vin og sterkere på de fleste Tippeligaarenaer. Dette er en luksus vi vanlige dødelige ikke får ta del i. Med andre ord: jobber du tilfeldigvis for en av klubbens sponsorer, antas det plutselig at du er ansvarlig nok til å håndtere alkohol på stadion. For det andre er det fyll og rølp også blant vanlige dødelige på norske idrettsarenaer den dag i dag. Vil folk drikke, drikker de på pub utenfor stadion. Så holder de maska lenge nok til at de slipper inn, før de forsvinner inn i mengden og tar den helt ut.

Dette er særlig vanlig blant bortesupportere. Hva vil Gerhardsen og NIF gjøre med dette? Skal vi kreve at alle steder med skjenkebevilling i gangavstand fra stadion også stenger? Med tanke på at det hovedsakelig serveres folköl (<3,5%) på svenske idrettsarrangement, er min kvalifiserte gjetning som supportervakt at også de fleste svenske stadionfyllikene har drukket det meste eller alt utenfor stadion. Til slutt er det jo utallige andre eksempler Gerhardsen kunne trukket fram: er det store problemer med fyll på fotballkamp i Danmark? Tyskland? Hva med på Viking stadion og DNB Arena i Stavanger, der kommunen har gitt tillatelse til alkoholservering i avgrensede områder?

Min påstand er at alkoholservering på stadion faktisk vil redusere mengden fyll og bråk. Norsk alkoholkultur preges av at den begrensede tilgangen til alkohol opphøyer rusmiddelet til noe spesielt, noe som må konsumeres i enorme mengder når det først er tilgjengelig. Hvis fotballsupporteren får lov til å ta seg en øl eller to på stadion, hvor ofte kommer han da til å varme opp på pub? For å ta en sammenligning: hvor ofte skjer det at folk drikker seg fulle mens de ser på Champions League på TV sammen med kompisene? Alkoholservering på stadion vil føre til at folk ser på det som noe de kan nyte mens de ser på kampen. Istedenfor at en øl på puben blir til fem-seks, kan man sitte og nippe til en pils eller to mens man ser på kampen.

Jeg er selvfølgelig klar over problematikken rundt dette. Jeg kan forstå dem som ønsker seg en alkoholfri arena, til seg og sine barn. Selv drikker jeg ikke sprit eller vin, kun øl fordi det smaker godt, og blir aldri full. Det hadde vært greit om fotballen var en helt alkoholfri arena. Men faktum er at den ikke er det, selv om NIF mener noe helt annet. Vi kan gjerne begrense alkoholsalget til visse deler av arenaen, som egne restauranter og puber. Det trenger ikke nødvendigvis være sånn at man tar med seg øl ut på tribunen. Og det kan godt være begrensninger på hvor mye hver person kan kjøpe. Men min klare konklusjon er fortsatt: vil vi ha mindre fyll på kampene, så la folk ta seg en iskald pils på stadion!