TYRKERBOMBE: Molde-spillerne jubler etter Tommy Høilands straffescoring mot Fenerbahce. Foto: NTB scanpix

ISTANBUL: Molde overrasket hele fotball-Europa med å slå Fenerbahce i Istanbul 3-1 torsdag kveld. Bortelaget brydde seg ikke om underdog-stempelet, og vant til slutt fullt fortjent etter fulltreffere av Tommy Høiland, Mohamed Elyounoussi og Martin Linnes. Sistnevntes scoring kom etter et nydelig raid, og høyrebacken hadde vanskelig for å forklare hva som skjedde på den tyrkiske gressmatta i flomlyset på Sükrü Saraçoglu stadion.

– Det er ikke godt å si. Vi gjør en bortimot perfekt bortekamp. Vi får de helt inn i den gata vi snakka om på forhånd. Vi lurer dem inn i sekken, sentralt i banen, hvor vi er store og sterke. Og da får vi løpe kontra med de kjappe offensive spillerne våre.

– Har fortjent det

Vegard Forren var sjefen i forsvaret, og tok stjernespiss Robin van Persie tidvis fullstendig ut av kampen. Landslagsstopperen syns kampen var en stor opplevelse, og storkoste seg ute på den strøkne gressmatta.

– Det er sinnssykt artig og motiverende for hele gruppa å få oppleve sånne kamper. Vi snakka om det før kampen at vi hadde drømmer når vi var yngre og spilte på den lokale kunstgressbanen. Vi er her i dag fordi vi har fortjent det. Vi har jobbet oss fram til det. Da må man nyte sånne øyeblikk. Det var veldig spesielt, for det var en sinnssyk stemning og det er sjelden du får oppleve sånt. Jeg tror det gir oss mye inspirasjon og motiverer oss veldig for de kommende sesongene, sier han.

– Hvor stort er dette egentlig?

– Jeg håper folk skjønner hvor stort det faktisk er. Det er store lag i Europa som sliter med å hente poeng her. Det er topp europeisk motstand vi møter – foran 35.000 tilskuere. Det er en veldig sterk prestasjon. Når det i tillegg blir fortjent etter hvert, så er det artig å være en del av det, sier han.

Stolt Linnes

Og Forren får støtte av landslagskollega Martin Linnes, som også brukte store ord etter bragden i Istanbul.

Jeg syns det er det største jeg har vært med på i en enkeltkamp i MFK-trøya. Da vi slo Stuttgart for tre år siden følte jeg det var mer flaks og tilfeldigheter, mens i dag føler jeg vi fortjener det. Det er fantastisk deilig.

– Hvordan var det ute på gressmatta?

Det er topp tre trøkk fra tribunen jeg har vært med på noen gang. Det er helt utrolig når alle supporterne er med samtidig. Men jeg syns vi takla det på en utrolig bra måte, med unggutter utpå der som ikke har vært i nærheten av å spille med sånne type tilstander. Og de løser det på en fantastisk måte. Jeg er stolt over meg selv, og stolt over lagkameratene mine.

– Hvordan var stemningen i garderoba etter kampen?

Det går ikke an å beskrive det. Vi har ikke helt fått det til i serie og cup i år, og vi har vært skuffa av den grunn. Nå kom vi oss heldigvis inn i Europa League, og får være med på denne reisen utover høsten. Og å attpåtil starte med seier her er helt utrolig, forteller Linnes.

– Spillere i verdensklasse

På sidelinja sto en tilsynelatende rolig Erling Moe, og fikk se et MFK-lag som i andre omgang kontret Fenerbahce i senk. 3-1-seieren var til slutt fullt fortjent, og dermed fikk Molde en glimrende start på årets Europa League. Han var naturligvis stolt av spillerne sine, men ville ikke helt være med på at det var coaching i verdensklasse fra benken.

Det var i alle fall en gjeng med spillere i verdensklasse. Jeg syns de løser oppgaven sin på en særdeles fordelaktig måte. All kreditt til gutta og til de rundt laget, forteller MFK-treneren.

MFK har ofte spilt godt i europacupkampene mot bedre motstand, og torsdagens kamp i Istanbul var intet unntak. Kanskje var kampen tidenes prestasjon av MFK ute i Europa.

Vi har en tendens til å heve oss mot gode lag. Jeg må si at jeg syns guttene har hatt en veldig fin formutvikling utover høsten. Det er en gjeng med veldig gode fotballspillere vi har. Det kommer ikke som noe voldsom bombe at vi presterer bra her.

– Hvor stort er dette?

Jeg har ikke helt fått satt det i perspektiv. Men for Molde er det akkurat dette vi fighter for og der vi ønsker å være. Når vi nå klarer å bevise at vi hører hjemme på dette nivået, er det selvsagt en veldig god ting for hele klubben og hele byen, sier Moe.