I går gjennomførte Bjørn Helge Riise sin første trening med AaFK siden 2002. – Eller var det 2001? Det er i hvert fall veldig lenge siden. Mye har forandret seg siden den gang, forteller Riise og smiler.

– Det er høyere nivå nå. Ikke det at Trond Fredriksen og co var dårlig, men fotballen utvikler seg hele tiden, og AaFK har utviklet seg mye , sier han.

32-åringen dro etter treningen videre til Kypros, hvor resten av familien befinner seg, men fikk et godt førsteinntrykk, eller «andreinntrykk», av sin nye arbeidsgiver.

– Det var som forventet høyt nivå og mange gode spillere her. Dette er en gjeng som vil bli bedre. Det passer meg perfekt. Jeg tror dette kan bli knallbra, forteller Riise.

Både AaFK-direktør Henrik Hoff og trener Trond Fredriksen er tydelige på at de gjerne vil ha brødrene Riise samlet i AaFK. Det virket helt utenkelig frem til onsdag, men Bjørn Helges signatur med AaFK fungerte som en slags fredspipe mellom Riise-familien og AaFK.

Nå håper Bjørn Helge at storebror John Arne også kan komme til klubben.

– Ingen hadde trodd at jeg skulle signere for AaFK, så om John Arne kan gjøre det samme? Hvem vet? Man skal aldri si aldri. Det hadde vært skikkelig gøy å spille med John Arne igjen, forteller Bjørn Helge.

Moa og John Arne

Han har kontrakt med AaFK ut 2018-sesongen og vil da være 35 år, mens John Arne på det tidspunktet vil være 38 år.

Derfor spørs det om det ikke må AaFK er eneste klubben hvor de kan gjenforenes før karriereslutt.

– Det hadde vært veldig moro i hvert fall. Men vi får se, sier Bjørn Helge.

Med 140 landskamper til sammen har Riise-brødrene vært Norges beste fotballbrødre i flere år.

Deres nærmeste utfordrere er Abdellaoue-brødrene. Mens Moa er proff i Stuttgart i Tyskland og har 32 landskamper, har Mos tre landskamper, spilt i København og blitt toppscorer i eliteserien.

I dag spiller Mos i AaFK, i likhet med Bjørn Helge.

– Kan dere ikke lokke storebrødrene deres hit?

– Jo, hvis jeg overtaler John Arne, så kan Mos overtale Moa. Det skal vi klare. Dette blir bra, sier en superoffensiv og humørfylt Bjørn Helge Riise.

Snakker høyt

Entusiasmen i fotballbyen Ålesund har dalt de siste årene, og tilskuerantallet blir stadig lavere. Lillebror Riise håper at han kan bidra til å snu denne negative trenden.

– Hvis vi presterer bra og vinner, kommer tilskuerne på kamp. Det er det aller viktigste for alle fotballag, sier han.

Samtidig er det også viktig at AaFK har profiler som skaper blest rundt klubben.

– Kan du ta på deg den rollen og snakke høyt i media?

– Haha. Ja, er det noe vi i Riise-familien kan, så er det å snakke høyt. Jeg bidrar gjerne til å skape litt blest rundt klubben jeg, forteller Riise og gliser

Da Bjørn Helge spilte i AaFK som junior, var Trond Fredriksen en av rollemodellene.

– Både Trond, Amund Skiri, Herman Ekeberg og Tor Hogne Aarøy gikk foran den gang og var spillere som du målte deg mot, forteller Riise.

– Men jeg husker at jeg løp fra Trond allerede den gang. Jeg gjør det nok fremdeles, sier han og ler.

Det husker også Fredriksen.

– Bjørn Helge utmerket seg tidlig, var veldig lærevillig, hardtarbeidende og ambisiøs. Nå er han i tillegg veldig erfaren og har kjempemye å tilføre oss, sier AaFK-treneren.