OBERSTDORF (Aftenposten.no): Vinteren 2011: Ragnhild Haga blir juniorverdensmester på fem kilometer fristil i Otepää. På tredjeplass: Jevngamle Heidi Weng.

3. januar 2015: Ragnhild Haga debuterer i Tour de Ski med tredjeplass i prologen, slått med halvannet sekund av lagvenninnen Heidi Weng.

— Jeg hadde jo ikke forventet å være her i det hele tatt. Jeg fikk jo en av de siste plassene på laget, sier Haga til Aftenposten.

Marit Bjørgen bant prologen. Heidi Weng ble nummer to. Fjorårsvinner Therese Johaug nummer fire. Mellom de to siste kilte altså en 23 år ung romeriking seg.

Det var den store overraskelsen da Tour de Ski ble innledet med prolog her i Oberstdorf.

Lengre vei mot toppen

For Ragnhild Haga har brukt tid på å komme seg i verdenstoppen. Talentet har alltid vært der. Og hun var landets beste langrennsløper i junioralderen. Blant annet slo hun både Heidi Weng og Martine Ek Hagen.

Mens Heidi Weng og Martine Ek Hagen fikk gjennombrudd i verdenscuprenn for seniorer i ung alder, måtte Ragnhild Haga bruke flere år.

— Jeg har brukt litt mer tid på å komme meg opp i toppen. Jeg er fornøyd med at jeg har vært så tålmodig og beholdt troen på at jeg også skulle bli god. Men det er ikke noe gøy å være den som henger litt etter, ser at andre tar steget og ikke en selv. Det handlet litt om skader og sykdom, kanskje hadde jeg måttet brukt mer tid uansett. Men når det først klaffer, ser det ikke ut til å ha noen ende!

- Når snudde det?

— Jeg har klart å holde meg frisk og trent bra over tid. Jeg tror det er litt flaks, for det er tilfeldigheter i det spillet her. Jeg har trent som tidligere, men med fokus på noen små detaljer som har gjort en stor forskjell. Men husk at jeg kun er 23 år, kanskje nordmenn er blitt bortskjemte med at flere de siste årene har slått til i ung alder. I et historisk perspektiv er det ikke så unormalt.

Gjennombruddet

Ragnhild Haga ble nummer fem og fire i verdenscuprennene i Lillehammer og Davos. Sånn sett var det ikke en kjempesensasjon at det ble pallplass i Tour de Ski-debuten.

Men dersom noen hadde fortalt Haga før sesongstart at hun skulle havne på pallen i sitt aller første renn i Tour de Ski ...

— Hadde du sagt det før sesongen hadde jeg ledd av deg!

- Du ble nummer fire i Davos, men avanserte til pallen her. Var dette gjennombruddet?

— I Davos var det folk som sa til meg at det neste for meg var pallen. Men det syntes jeg bare var latterlig. For jeg var kjempefornøyd med fjerdeplass i Davos.

- Hva tenker du om Touren videre nå?

— Først og fremst er jeg veldig glad for at jeg fikk lov å gå her. For jeg har troen på at Tour de Ski kan passe meg. Men det litt tidlig å si om det blir i år eller neste år. Jeg er uansett spnt på hvordan det utvikler seg den kommende uka. Jeg har veldig lyst å gå opp den siste bakken, legge meg ned og være fornøyd.

- Hvordan passer den siste bakken i Val di Fiemme deg?

— Det vet jeg ikke. For jeg har ikke noen målestokk. Jeg er trolig middels. Det er folk som er både bedre og dårligere enn meg.

Sammenlagtstilling, Tour de Ski:

  1. Marit Bjørgen, Norge 7.38,0

  2. Heidi Weng, Norge + 0,15

  3. Ragnhild Haga, Norge + 0.22

  4. Therese Johaug, Norge + 0.28

  5. Nicole Fessel, Tyskland + 0.28

  6. Ingvild Flugstad Østberg, Norge + 0.30

  7. Sadie Bjornsen, USA +0.34

  8. Elizabeth Stephen, USA + 0.34

  9. Coraline Thomas Hugue, Frankrike + 0.35

  10. Justyna Kowalczyk, Polen +0.35. Øvrige norske: 19) Martine Ek Hagen 0.40,5 min. bak, 29) Maiken Caspersen Falla 0.46,5.