OBERSTDORF (adressa.no): Marit Bjørgen var knusende overlegen på den 3,2 kilometer lange prologen i Oberstdorf lørdag formiddag. På en knallsterk norsk dag slo hun Heidi Weng med ti sekunder. Ragnhild Haga overrasket med tredjeplass, mens Therese Johaug kom inn som fjerde beste løper, 13,2 sekunder bak Bjørgen.

I sammendraget er Johaug, som av mange regnes som favoritt, hele 28 sekunder bak Bjørgen, på grunn av bonussekundene. Søndag er det jaktstart, hvor det er store muligheter for at feltet samler seg. Det er årsaken til at Bjørgen ikke er altfor begeistret over programmet de to første dagene.

— Kunne startet på tirsdag

— Egentlig føles det litt bortkastet å gå fort i dag. Tour de Ski kunne egentlig ha startet på tirsdag, sier Bjørgen til adressa.no på vei inn til pressekonferansen etter løpet i Oberstdorf.

Etter søndagens jaktstart er det hviledag, før Touren fortsetter med sprint i sveitsiske Val Müstair tirsdag. Selv om sjansen er stor for at forspranget blir spist opp, er Bjørgen glad for seieren på åpningsdistansen.

— Det gir en god følelse. Man ser at formen er der og at ting stemmer. Det gir en trygghet, så jeg får ta det som en god gjennomkjøring.

- Har du en ambisjon om å holde forspranget?

— På en maksdag med gode ski er det mulig, og da får jeg eventuelt bare prøve, sier Bjørgen.

Fremgang for Kowalczyk

Beste utenlandske løper ble hjemmehåpet Nicole Fessel på femteplass. Justyna Kowalczyk, som har vunnet Tour de Ski hele fire ganger, gikk inn til tiendeplass, tjue sekunder bak Bjørgen.

— Dette var mye bedre enn før jul. Et av mine beste renn denne sesongen. Jeg er veldig nær godformen nå, sier den polske stjernen til adressa.no.

- Hva er målet ditt i årets Tour?

— Jeg ønsker å få hardøkter og gode konkurranser. Jeg vil gjerne kjempe om seieren i enkeltrenn, men tenker ikke på sammenlagtseier.

HAR JOHAUG SOM FAVORITT: Tross Marit Bjørgens sterke åpning, tror Justyna Kowalczyk at Therese Johaug vinner Tour de Ski. Foto: Richard Sagen

Tror ikke på Bjørgen-seier

— Hvem er din favoritt?

— Therese Johaug, men Marit er også veldig sterk. Det blir veldig tett. Og så blir Heidi Weng en outsider.

- Hvorfor Johaug?

— Vi har Alpe Cermis, en tøff 10-kilometer, 15-kilometer i Toblach og 10-kilometer i Val di Fiemme. Det er mange tøffe konkurranser og før jul var Johaug best på distanserenn .

Marit Bjørgen håper Kowalczyk kommer tilbake i godt, gammelt slag og er enig i at Johaug er favoritt i sammendraget.

Kristiansen: — Ikke bortkastet

— Det er hun på grunn av sistebakken og det hun har levert i klassisk tidligere denne sesongen. Jeg håper Kowalczyk kommer tilbake i god form. Det ser ut som hun har løftet seg fra det hun presterte i Davos, sier Bjørgen.

Den norske landslagstreneren Egil Kristiansen har grunn til å være godt fornøyd med Tour-starten. Har vil ikke være med på at de to første dagene av konkurransen er bortkastet.

— Nei, konkurransene i dag og i morgen er like viktige som alle andre, med mindre vi får snøvær i morgen og det blir en stor ulempe å gå først. Men det er ikke sikkert det skjer. Marit er sterk og kan gå ifra feltet, sier Kristiansen til adressa.no.

Sammenlagtstilling, Tour de Ski:

  1. Marit Bjørgen, Norge 7.38,0

  2. Heidi Weng, Norge + 0,15

  3. Ragnhild Haga, Norge + 0.22

  4. Therese Johaug, Norge + 0.28

  5. Nicole Fessel, Tyskland + 0.28

  6. Ingvild Flugstad Østberg, Norge + 0.30

  7. Sadie Bjornsen, USA +0.34

  8. Elizabeth Stephen, USA + 0.34

  9. Coraline Thomas Hugue, Frankrike + 0.35

  10. Justyna Kowalczyk, Polen +0.35. Øvrige norske: 19) Martine Ek Hagen 0.40,5 min. bak, 29) Maiken Caspersen Falla 0.46,5.