OBERSTDORF/OSLO (Aftenposten): Therese Johaug er vanligvis sterkest av alle i «monsterbakken» som avslutter Tour de Ski. Det gjør henne til favoritt i sammenlagtkonkurransen, men det favorittstempelet ble kanskje noe svekket lørdag.

For Johaug er hele 28 sekunder bak Marit Bjørgen i sammendraget etter den første etappen. Johaug ble nummer fire i lørdagens prolog, 13.2 sekunder bak Bjørgen. I tillegg får Bjørgen 15 bonussekunder for seieren.

Johaug ser imidlertid positivt på starten.

— Jeg er veldig godt fornøyd. Resultatmessig er dette det beste jeg noensinne har gjort i en Tour de Ski-prolog. Jeg er bare ett og to sekunder bak andre- og tredjeplass. Med tanke på jaktstarten i morgen ser jeg egentlig en fordel i at jeg har rygger å gå etter, sier Johaug til Aftenposten.

— Jeg sier ikke nei takk til snø

For i morgendagens jaktstart starter Johaug rett bak Heidi Weng og Ragnhild Haga. I tillegg er det 10 løpere som har mindre enn ti sekunder å hente inn på Johaug, inkludert råsterke Justyna Kowalczyk. Dermed kan det fort bli en Bjørgen-mot-resten-situasjon i søndagens jaktstart.

Marit Bjørgen og Therese Johaug er de store favorittene til å kjempe om sammenlagtseieren. Her fra pressetreffet dagen før prologen. Foto: Richard Sagen

Værmeldingene for søndagen varierer. Enkelte kilder hevder at det vil snø, noe Johaug ikke vil ta som en dårlig nyhet.— Jeg sier ikke nei takk til snø. Jeg har tre stykker foran meg som kan brøyte litt spor, sier Johaug.

- Marit er i form

Bjørgen selv er tvilende til at 28 sekunder er nok til å holde unna for Johaug og de andre forfølgerne.

— På en maksdag med gode ski er det mulig, og da får jeg eventuelt bare prøve, sier Bjørgen.

Veteranen er imidlertid i superform. Nå har Bjørgen vunnet tre strake verdenscuprenn, etter at hun også vant begge rennene i Davos helgen før jul.

— Marit er i form, det har hun vist nå. Samtidig føler jeg at egen form er god og jeg fikk en god bekreftelse under dagens løp. Klassiskformen er god, det har jeg vist tidligere, sier Johaug.

Det er nettopp klassiskformen skijentene skal teste i morgen. Jaktstarten kan du følge på våre sider fra klokken 11. Slik er utgangspunktet for den andre etappen:

1. Marit Bjørgen, Norge 7:53

2. Heidi Weng, Norge +10,7

3. Ragnhild Haga, Norge +12,2

4. Therese Johaug, Norge + 13,2

5. Nicole Fessel, Tyskland +13,5