TROMSØ: iTromsø har vært i kontakt med samtlige trenere i BLNO før sesongstarten som er i Bærum i helga.

Felles er at alle tror det blir jevnt og at alle regner med Tromsø Storm helt i toppen.

– Tromsø er alltid med der oppe, så de blir nok en av våre tøffeste utfordrere, sier Ammeruds stjernespiller Ron Timus, som spilte mange år for Storm.

Ingen Christensen

Ammerud tapte finalen mot Gimle i fjor, men har styrket laget med Bærum-spillerne Nils-Paul Skaara og svenske Joe Leguia.

– Vi har fått inn noen typer som er veldig god med ballen og kan skape mange spill. I tillegg har vi fått inn Thomas Ble, som var toppscorer for Centrum i fjor, så vi har gått fra og være et fysisk, stort og sterkt lag, til å bli et raskere og mer teknisk lag, så vi tror helt klart at vi kan kjempe om å vinne sluttspillet, sier Ron Timus.

Samtidig er det en del spørsmålstegn.

– Dag (Christensen) har ikke vært i gymmen på lenge, så vi regner ikke med han, men han er Ammerud-spiller, så vi får se. Marko Sanders har også måttet gi seg, så vi har mistet spillere, men føler oss veldig klar til å utfordre om å vinne sluttspillet i år, sier Timus.

Store utskiftninger

Fjorårets sluttspillvinner Gimle har blant annet mistet Delano Thomas, Evan Matteson, Dejan Majstorovic og Stian Enge, men lagets nye svenske trener Andreas Holmgran, tror de skal bite godt fra seg i år igjen.

– Vi kom sent i gang og er i en oppstartsfase. Alle de nye spillerne jobber virkelig hardt på trening, dag etter dag og time etter time, så vi ser bedre og bedre ut. Jeg er ikke i tvil om at nykommerne kommer til å gjøre det bra og hvis vi fortsetter å ha den gode atmosfæren og positive innstillingen vi har nå, så kan bare bra ting skje, sier Holmgran.

Gimle har beholdt sentrale spillere som Audun Eskeland og Magne Fivelstad og har blant annet fått inn amerikaneren Joshua Hart. Amir Suljevic er også en av lagets nye spillere.

Holmgran tror også at Storm kommer til å kjempe helt I toppen.

– Storm er et lag med lange tradisjoner, og de er alltid en farlig motstander, som kommer til å kjempe for å vinne. Jeg har enorm respekt for Tromsø Storm, men jeg fokuserer mest på mitt eget lag. Jeg tror til syvende og sist det lager som trener mest kommer til å vinne. Du kan ha så gode spillere som bare det, men uten god trening, vil du falle sammen som lag uten å trene godt, sier Holmgran.

– Ingen kasteball

Centrum Tigers har heller ikke som mål å bli noen kasteball i årets BLNO.

– Vi har mistet Jonathan Lundestad til Sverresborg og fjorårets toppscorer Thomas Ble er også ute. Samtidig har vi fått inn brødrene Magnus og Peter Midtvedt. Frank Nyborg har kommet tilbake fra et år i Bergen og Mats Austgulen er tilbake etter et lengre skadeavbrekk. Runar Ytrehus kommer fra OSI og så har vi fått inn Simen Anker-Olsen fra Sverresborg. Utover dette har det kommet til noen lovende juniorspillere som trener med BLNO gruppen, sier Centrum-trener Inge A. Kristiansen.

Men laget vil trolig få det tøft i BLNO når de stiller uten importspillere.

– Vi har fokus på å utvikle lokale talenter og bli mer konkurransedyktige. Vi stiller i år igjen uten importspillere da vi vil sikre en sunn økonomi og heller bruke penger på rekruttering. Samtidig så tror jeg ikke vi vil bli noen total jumbo som alle lag får enkle seiere imot. Jeg tror vi på vårt beste kan konkurrere med de fleste, sier Kristiansen.

Også han tipper Storm helt i toppen.

– Slik jeg har forstått det satser Storm på lokale talenter men noen importspillere og rutinerte norske spillere. Det er jo alltid et spørsmål om Galin (Mihaylov) og Hani (Issalhi) spiller, men om de kommer med de to, to amerikanere, Nicholas (Phillip), (Kiril) Rayko(ov) og Arne (Ingebrigtsen), så virker de veldig solide. De er alltid godt coachet av Kenneth Webb og kommer garantert til å nå sluttspillet og der kan jo alt skje, sier Kristiansen.

Spennende nytt lag

Luke Jenkinson, trener for nyoppstartede og hardtsatsende Nidaros Jets, tror de selv skal bite godt fra seg i årets BLNO.

– Vi har tre importspillere; en australier (Matt Adekponya), en amerikaner (Brandon Moore) og en svenske (Plaisia Mokoko) og har satset hardt for å få til et elitelag for hele regionen (Trøndelag). Importspillerne våre skal ikke stå tilbake fra noen andre lag sine importspillere og dette er spillere som vil ut i Europa og større ligaer. Eneste måten de klarer det på, er ved å hevde seg i BLNO, så jeg tror helt klart at vi kan være med å kjempe om sluttspillplass og gjøre det sterkt i år, sier Luke Jenkinson til iTromsø.

Samtidig er han klar over at Tromsø Storm er et av de sterkeste lagene i ligaen.

– Jeg har gjort mine undersøkelser og vet at de er ett av de mest ressurssterke lagene med en god trener (Kenneth Webb red.anm.). Det er lettere for de å trekke til seg gode spillere, men den største forskjellen fra oss og de, er nok de lokale spillerne. De har en sterk rekruttering og kommer nok til å være ett av topplagene i år. Jeg tror det blir jevnt i år og at vi vil få flere svar i åpningshelga, sier den australske basketballtreneren.

Mistet tre av fem

For Frøya Basket ser det imidlertid tungt ut. Laget har mistet tre nordmenn fra fjorårets startfemmer: Chris-Ebou Ndow, Arne Ingebrigtsen og Frank Nyborg, har alle forlatt klubben.

– Det er et stort tap for oss å miste de tre. Vi har fått inn min bror Raimonds (Gabrans) som er 30 år og har spilt 10 år profesjonell basket, men som nå har flyttet til Bergen for å spille for Frøya. Vi har også fått inn en polakk, men det er helt klart, vi er avhengig av at de yngre spillerne står fram og vi håper å komme gjennom nåløyet med å nå sluttspillet, sier spillende trener Edmunds Gabrans.

Tromsø Storm tror han ikke når opp i år heller.

– Tromsø Storm er alltid bra, men aldri gode nok til å ta 1.-plassen, flirer Gabrans, før han legger til.

– Det blir nok veldig tett i år og du vet lite om de andre lagene, men Ammerud ser helt klart veldig sterk ut. De har beholdt stort sett hele laget og blant annet fått inn Nils-Paul Skaara og Joe Leguia, som begge var i startfemmeren til Bærum (Basket) i fjor, så de kan bli veldig vanskelig å stoppe i år. Gimle har også fått inn noen sterke importspillere, sier Gabrans.

Ny stor svenske

Asker Aliens virker også svekket. Laget har mistet Torgrim Sommerfeldt til nederlandsk basket, Magnus Midtvedt til Centrum Tigers, mens Tarjei Bryn har dratt tilbake til USA.

– Vi har hentet inn en svensk spiller på 208 centimeter som heter Aleksander Nilsson. Jeg er nokså sikker på at han blir veldig god for oss. Bjørn Andreassen kommer inn fra Bærum og erstatter Torgrim Sommerfeldt. Han er opprinnelig Asker-gutt, så det er vi veldig fornøyd med. Thomas Mjøs har sin andre sesong for oss og blir nok vår startende pointguard, så jeg føler at vi har et lag med myte potensial og jeg tror vi kommer til å kunne kjempe om å vinne BLNO, sier Asker Aliens-trener Rob Knight.

Han holder imidlertid Tromsø Storm som de absolutte favorittene.

– Tromsø har en veldig god trener, Centrum tror jeg også blir bedre i år. Det er nok 5–6 lag som kommer til å kjempe om de fire sluttspillplassene, men jeg holder nok Tromsø og Gimle som de største favorittene, sier Knight.

Spillerflukt

Bærum Basket er et annet lag som virker svekker i år. De har mistet Nils-Paul Skaara og Joe Leguia til Ammerud, Bjørnar Andreassen til Asker og de to amerikanerne Lukas Roesch og Austin Steed.

Inn har de fått inn amerikaneren Flavien Davis, samt et par unggutter.

– Jeg har ingen formening om årets Tromsø-lag eller hvem som vinner BLNO i år. Det blir nok tett og jevnt, som i fjor, vil jeg tro, sier Bærum Basket-trener Lars Gunnar Sønsteby.

ITROMSØS TABELLTIPS:

1. Tromsø Storm

2. Gimle

3. Ammerud

4. Asker Aliens

5. Bærum Basket

6. Nidaros Jets

7. Frøya Basket

8. Centrum Tigers