I mai ble Bergen Elite stiftet, ny eliteklubb i basketball i Bergen med ambisjoner om å utfordre Gimles og Ulrikens etablerte posisjoner i norsk kvinnebasket. Klubben er en ren eliteklubb, som foreløpig samarbeider med breddeklubbene Hop, Loddefjord og Sandviken. De har allerede et lag påmeldt i Kvinneligaen kommende sesong.

Nå viser det seg imidlertid at klubben ikke får godkjent navnet Bergen Elite Ballklubb av NIF. Et nytt navneforslag har også blitt avslått av Norges Idrettsforbund, og vedtaket er endelig. Det får styreleder Hannestad til å reagere. Han mener NIF er gammeldags i tolkningen av regelverket, og hindrer nytenkning.

Fredrik Hannestad. Foto: ØRJAN DEISZ

— Ønsker ikke NIF at idretten utvikler seg? NIF har ikke en organisasjonsmodell som passer til vårt konsept. Når vi tenker nye tanker, så hadde vi håpet at NIF skulle være behjelpelige med å se muligheter sammen med oss. Jeg får inntrykk av at de sitter klare med regelboken for å stoppe nytenkning og innovasjon innen idrettsbevegelsen, sier Hannestad.

Kan operere med to navn

Det er først og fremst ordet «Elite» NIF, ved Hordaland idrettskrets reagerer på. Men det nye forslaget om Bergen Ballklubb, ble heller ikke godkjent av NIF.

Begrunnelsen for at klubben ikke får ha elite i navnet sitt er blant annet at «NIF anser at bruken av ordet «Elite» i seg selv vil være ekskluderende i forhold til rekruttering av medlemmer og dermed virke begrensende for idrettslagets aktivitet. I tillegg mener NIF av bruken av «elite» gir en uønsket monopolsituasjon til én enkelt klubb.» (...) «Navnet som søkes godkjent omfatter dessuten et stort geografisk område («Bergen»), og ordet «ballklubb» kan omfatte en rekke idretter, ikke bare basketball. I praksis kan derfor navnet bidra til at idrettslaget gis et slags monopol på eliteidretten for alle ballidretter i hele Bergen.» Det skriver NIF i sitt avslag.

Organisasjonssjef i Hordaland Idrettskrets, Knut Songve sier at det i Hordaland kun brukes «elite» om idrettslag som er organisert i en idrettslagsallianse, slik som Tertnes håndball/Tertnes Håndball Elite.

— Navnet er ikke i tråd med NIF sine retningslinjer for idrettslagsnavn. Det er viktig for oss å ha en enhetlig praksis i fylket, sier Songve.

Han legger til at klubben har mulighet til å bruke et såkalt terminlistenavn. Det innebærer at klubben offisielt har ett navn, mens man profilerer seg og opererer på terminlister med et annet navn. Da er det opp til særforbundet å godkjenne terminlistenavnet.

— I Bergen er det nærliggende å peke på at vi har Fyllingen Håndball Elite som er det offisielle navnet, mens jeg opplever at klubben profilerer seg som FyllingenBergen, sier Sognve.

Positiv til initiativet

Hannestad sier det ikke er bare-bare å finne opp et nytt navn nå som klubben har begynt å bli et innarbeidet merkenavn i miljøet.

— Jeg trodde vi skulle møte våre tøffeste motstandere på basketballbanen ved seriestart til høsten. Nå er det i vår egen organisasjon vi møter på de største problemene, sier Fredrik Hannestad.

NIF på sin side stiller seg positiv til klubbens forsøk på å styrke elitesatsingen i basketball i Bergen.

— Jeg håper det er mulig å få til dette selv om det blir vanskelig å hete elite, sier Songve.