Etter flere år som collegespiller i USA på Pratt Community College i Kansas og Pepperdine University i California, er Skouen klar for Herzoege Wolfenbuettel. Klubben holder til på nivå tre i Tyskland, etter å ha rykket ned fra Pro B-ligaen forrige sesong. Skouen har signert for ett år, og satser på å klatre oppover i systemet ganske kjapt.

— Jeg gleder meg veldig til å komme i gang. Jeg tror det er greit at jeg begynner på et nivå der jeg har muligheten til å gjøre en god sesong. Jeg er blitt forespeilet en sentral rolle på et lag som ønsker å rykke opp igjen. Jeg tror dette kan bli en fin start på proffkarrieren, sier Skouen. Han har nemlig ikke planer om å bli værende i Pro B, men ønsker å ta steget videre oppover i divisjonene, enten til tysk Bundesliga, til spansk toppserie eller amerikanske NBA.

— Mange av vennene mine ønsker at jeg skal spille i NBA allerede, men det er en rute man må ta for å bevise at man kan spille utenfor college. Jeg håper at jeg innen fem år vil få en sjanse til å spille i NBA, men jeg tror mesteparten av karrieren min vil være i Europa, sier 24-åringen.

Nedtur i siste sesong

I sin nest siste sesong som spiller for Pepperdine University i California ble Skouen, i konkurranse med 5000 andre spillere, den syvende beste trepoengsskytteren i amerikansk collegebasketball. Den påfølgende sesongen ble imidlertid en aldri så liten nedtur for bergenseren.

— Trenerne ønsket å satse på andre spillere, så jeg ble ikke brukt så mye. Sånn er det bare. Jeg startet én kamp, og da ble jeg toppscorer, sier den tidligere Gimle- Frøya- og Ulrikenspilleren. Interessen fra andre klubber var likevel til stede etter endt collegekarriere. Klubber fra både England, Italia, Spania, Frankrike, Danmark og Sverige viste interesse.

— Enkelte klubber tilbød mer penger, men jeg må tenke på hvor jeg kan ha det gøyest og ha en sikrest karriere. Jeg ønsket å være i et land der basketball er sentralt. Da måtte det bli Tyskland eller Spania. Spiller man bra der, får man muligheten oppover i systemet.

NBA-interesse

Også LA Defenders, utviklingslaget til NBA-laget LA Lakers ønsket Skouen på prøvespill.

— Jeg tok ikke sjansen på det. På proffnivå handler det mye om statistikk, så det er viktigere å bygge opp statistikken min, og ha noe i lommen å vise til, sier Skouen.

Landslagsansvarlig i Norges Basketballforbund, Baard Stoller tror det er smart av Skouen å velge Tyskland.

— Tyskland er ganske sentralt i basket-Europa, og er anerkjent som et bra basketballand. Men jeg håper og tror at han beveger seg fort opp fra det nivået der, sier Stoller.

Han mener den utrettelige viljen til å utvikle seg er en av Skouens aller fremste egenskaper.

— Han tjener mye på at han er en veldig, veldig seriøs og profesjonell idrettsutøver. Å få den type holdninger inn i et lag er verdifullt. Det gir han et stort pluss i forhold til å skille seg ut fra andre spillere. Det er ikke mange som er like fokuserte og målrettede.

- Et forbilde

Stoller mener Skouen er et viktig forbilde for norske basketballspillere med store drømmer.

— Nikolas er med sine 193 cm liten for å være basketballspiller. Han er verken 208 cm høy eller løper hundre meter på 10 sekunder. Han er en gjennomsnittsnordmann som har jobbet og jobbet for å få en god fysikk. At man kan forandre det utgangspunktet man har gjennom langsiktig jobbing er et viktig budskap. Han viser at det er mulig å komme langt for en norsk basketballspiller selv om man ikke har de beste fysiske forutsetningene, sier Stoller.

Skouen selv håper han kan være til inspirasjon for andre unge idrettsutøvere som drømmer om å gjøre idretten til levebrød.

— Det er ikke mange basketballspillere fra Norge som har spilt proff i Europa. Jeg håper jeg kan inspirere mange til å se at det er mulig å oppnå drømmene sine.