Mandag kom rapporten som rystet en hel idrettsverden. Professor Richard McLaren presenterte en omfattende rapport der det blant annet kom frem at Russland drev med omfattende og statlig støttet doping under OL i Sotsji i 2014. Beviste statlig organisert doping:

Reaksjonene har vært mange, og verdens antidopingbyrå (WADA) anbefalte Den internasjonale olympiske komite (IOC) å stenge Russland helt ute av OL i Rio som begynner om drøye to uker. IOC hadde møte tirsdag, men utsatte avgjørelsen.

Men den tyske storavisen Bild har allerede bestemt seg. De skal ikke nevne ett eneste eneste russisk resultat fra mesterskapet, uansett om de får delta eller ikke.

Slettes fra medaljeoversikten

— Vi kommer til å slette dem fra medaljestatistikken, skriver avisens sportssjef Walter M. Straten.

Straten fortsetter med at Tyskland langt fra har et rent rulleblad hva doping angår, men at det er visse ting omverdenen ikke skal finne seg i:

— At staten, med ministre og sikkerhetspoliti involvert, setter i gang et dopingprogram som dette, er en så stor skandale at det trenger et like stort svar. Og det er full utestengelse fra mesterskap!

Tre hovedpunkter

IOC ga tirsdag full støtte til McLarens arbeid i WADA-rapporten. Den hadde tre hovedpunkter:

  • Laboratoriet i Moskva beskyttet russiske utøvere, innenfor et statsdiktert system. Det betød at personellet ikke hadde noe annet valg enn å hjelpe til med å skjule doping.

  • Laboratoriet i Sotsji hjalp til med å bytte dopingprøver for å sikre at en forhåndsutvalgt gruppe med russiske utøvere kunne delta i lekene.

  • Det russiske idrettsdepartementet kontrollerte og overvåket manipulering av analyseresultatene. Ministeren hadde det siste ordet, og russiske ledere visste at russiske utøvere brukte dopingmidler.

— Noe verre enn dette kunne vi ikke tenke oss. Det er doping satt i system, og dirigert av staten. Det er et sjokk, men dessverre er det ikke helt uventet. Vi håpet i det lengste at det ikke skulle være så ille, sa IOC-medlem Gerhard Heiberg (77) til Aftenposten etter avsløringen.