Mandag la verdens antidopingbyrå (WADA) frem en rapport som beviste alvorlig og systematisk bruk av doping i forkant av deres eget vinter-OL på hjemmebane i Sotsji i 2014. Professor Richard McLaren har ledet arbeidet med den uavhengige rapporten, som har tre hovedpunkter:

  • Moskva-laboratoriet forsøkte gjennom et statlig finansiert system å skjule dopingtatte, russiske utøvere.

  • Sotsji-laboratoriet brukte en unik metode for å bytte dopingprøver.

  • Sportsdepartementet konstruerte, overvåket og kontrollerte manipuleringen.

— Jegstoler på at funnene i vår rapport er riktig. Vi har gjort mange intervjuer, tester og vi har kun vurdert pålitelige bevis, sier McLaren.

LA FREM RAPPORTEN: Professor Richard McLaren i Toronto mandag. Foto: REUTERS/Peter Power/NTB scanpix

— Forventer at IOC tar ansvarWADA har ikke myndighet til å suspendere en nasjon fra OL, men byrået kan komme med anbefalinger til IOC (Den internasjonale olympiske komité).

Antidopingbyrået vil nå ha russiske utøvere utestengt fra all internasjonal idrett, inkludert sommerens OL i Rio. Utestengelsen bør vare frem til Russland makter å gjennomføre en «kulturforandring», sier WADA i en uttalelse på sin egen hjemmeside.

I uttalelsen oppfordres det også til at alle involverte i skandalen bør avsettes og at ansatte i russiske myndigheter bør utestenges.

— McLaren-rapporten avslører det mest bevisste og rystende misbruket av makt vi noen gang har sett innen idrett, skrev kommunikasjonssjef Ben Nichols i WADA på Twitter.

Leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, kaller McLaren-rapporten «det groveste overtrampet som er avdekket». Han krever nå at IOC utestenger alle russiske utøvere fra Rio-OL.

- DET GROVESTE VI HAR SETT: Leder i Antidoping Norge, Anders Solheim. Foto: NTB Scanpix

— Dette er det groveste overtrampet mot antidopingarbeidet som noensinne har blitt avdekket. Nå forventer vi at IOC tar ansvar og suspenderer Russland fra deltakelse i Rio-OL, sier Solheim til byråets hjemmeside.Les mer:

Les mer:

— Angrep på idrettens integritet

Rapporten går grundig til verks på strategien russerne brukte under eget OL, der man systematisk byttet ut positive prøver med negative, gjennom å bytte ut beholderne om natten.

Hele tretti idretter skal ha vært involvert, skriver insidethegames.biz, blant annet sommergrener som seiling, taekwondo og bordtennis.

IOC har sagt at de vil studere de komplekse og detaljerte beskyldningene nøye, spesielt med henblikk på det russiske sportsdepartementet.

— Funnene i rapporten viser et sjokkerende angrep på idrettens integritet og de olympiske leker av et omfang vi aldri har sett maken til, sier IOC-president Thomas Bach ifølge The Guardian.

— IOC vil ikke nøle med å iverksette de tøffest mulige sanksjonene vi har mot de utøverne eller de organisasjonene som er involvert. Disse kan komme til å inneholde sanksjoner med henblikk på OL i Rio i 2016, heter det.

Tirsdag vil den olympiske komiteen gjennomføre et telefonmøte for å ta de første avgjørelsene.

Friidretten allerede utestengt

I juni bekreftet IOC at ingen russiske friidrettsutøvere får konkurrere i sommerens OL i Rio. Årets olympiske sommerleker begynner i Brasil 5. august.

— Vi står fast på at det skal være nulltoleranse i dopingspørsmål, og vi må styrke kampen mot doping ytterligere, sa Thomas Bach den gang.

Det var i mai at Grigorij Rodtsjenkov i et intervju med New York Times hevdet at han utviklet en dop-cocktail med tre ulovlige midler som ble gitt til dusenvis med russiske utøvere.

Så mange som 15 russiske medaljevinnere fra Russland ble beskyldt for å ha tatt doping. Blant dem Aleksandr Legkov, som tok OL-gull på femmila.

Rodtsjenkov bor for tiden på hemmelig adresse i Los Angeles, i frykt for egen sikkerhet.