På et styremøte i IOC (Den internasjonale olympiske komité) tirsdag ble det besluttet å utsette avgjørelsen om Russlands OL-skjebne.

Styremøtet ble holdt etter rapporten som jusprofessor Richard McLarsen og hans uavhengige kommisjon, utnevnt av Det internasjonale antidopingbyrået (WADA), la frem mandag.

— Noe verre enn dette kunne vi ikke tenke oss. Det er doping satt i system, og dirigert av staten. Det er et sjokk, men dessverre er det ikke helt uventet. Vi håpet i det lengste at det ikke skulle være så ille, sier IOC-medlem Gerhard Heiberg (77) til Aftenposten.

Rapporten har rystet en hel idrettsverden, og avdekket systematisk, statlig doping i Russland. Som blant annet sikret vertslandet 33 medaljer, hvorav 13 gull, i OL på hjemmebane i Sotsji i 2014. WADAs anbefaling til IOC er at Russland utestenges fra all idrett, inkludert sommerens OL i Rio. Friidrettsutøverne er allerede utestengt, men får WADA det som de vil kan utestengelsen bli langt mer omfattende.

I sitt ekstraordinære møte tirsdag ble det ikke truffet noen beslutning. Komiteen har bedt om ekstern ekspertise for å "utøve sitt mandat" i denne saken.

BAKGRUNN:

Var mistenksomme

Dopingrapporten forteller et usminket bilde om hvordan Russland forberedte sin suksess i OL på hjemmebane vinteren for halvannet år siden ved hjelp av et raffinert og nøye planlagt dopingsystem.

Minst 15 russiske medaljevinnere skal ha vært dopet, etter at positive dopingprøver ble byttet ut med negative om natten ved hjelp av russiske antidopingeksperter og sikkerhetsvakter. Prøver skal ha blitt gjemt i jakkelommer og blitt byttet gjennom hull i vegger.

Gerhard Heiberg sier det er vanskelig å svare på hvordan Russland har lurt en hel idrettsverden, inkludert IOC og WADA.

— Det er godt spørsmål. Antidoping Norge var jo inne for noen år siden, men ble sakte, men sikkert kuttet ut. Russerne har opptrådt helt alene. Vi har hatt et tillitsforhold til dem som ikke har holdt. Russland har gått bak vår rygg og bak WADAs rygg. Vi har vært mistenksomme og vi har fulgt med. Likevel har de klart å holde alt som har skjedd ute fra våre observatører, sier Heiberg til Aftenposten.

Takket nei til hjelp

I OL er antidopingarbeidet i stor grad basert på frivillighet. Organisasjonskomiteen har stor innflytelse, og kan velge kontrollører som de selv ønsker. Under OL i Sotsji ønsket ikke de russiske arrangørene norske kontrollører til stede. I motsetning til OL i London, hvor det var kontrollører fra flere land.

- Er det ikke naivt å tro, med historien til Russland, at de ikke skulle jukse med et slikt system, Heiberg?

-  Ja, i etterpåklokskapens lys burde vi ha gjort det, svarer Gerard Heiberg på spørsmål om IOC burde gjort mer for å forhindre doping. Foto: NTB Scanpix

— Jo, det er jeg enig i. Mye av dette har vært basert på tillit. Vi har 206 medlemsland, og er nødt til å basere oss på at vi ikke skal overvåke absolutt alt. Det vil koste for mye. Samtidig har vi vært oppmerksomme og mistenksomme på at doping har foregått i Russland. De ønsket å bli best i Sotsji. Det klarte de. Vi håpet de klarte det uten å ha dopet seg. Ingen ble tatt i etterkant av mesterskapet, nå skjønner vi hvorfor. I etterpåklokskapens lys; ja, vi har kanskje vært for naive. Dette kommer til å koste oss penger. Vi må bygge et større system under WADAs paraply. - Burde IOC gjort mer for å forhindre doping?

— Ja, igjen, i etterpåklokskapens lys burde vi ha gjort det. Antidopingarbeidet har vært bygget på et tillitsforhold fra toppen av myndighetene i Russland og nedover. Vi har vært naive og stolt på at avtalene som var inngått ble holdt, sier Heiberg og legger til:

— Vi har vært dumme. Det er ingen tvil om det. Det må både vi og Russland betale for nå.

- Hvordan skal IOC og WADA få slutt på doping?

— Vi kommer aldri til å vinne krigen. Det har vi visst hele tiden, men vi kommer stadig nærmere. Vi er nødt til å bruke større midler i antidopingarbeidet, og få et nærmere samarbeid med alle medlemslandene. I oktober (stort IOC-møte, journ.anm.) skal vi diskutere om vi kan finne frem til et bedre og sikrere system, sier Heiberg.

- Konsekvens av dårlig arbeid over mange år

Johan Kaggestad kjenner toppidretten godt som blant annet tidligere friidrettstrener. Han er ikke imponert over jobben IOC har gjort med antidoping.

— Nå er man oppe i et uføre som er en konsekvens av meget dårlig antidopingarbeid over mange år.

— IOC er et typisk eksempel på en organisasjon som har sett og visst mye, men som har stukket hodet i sanden, strutsepolitikk som jeg kaller det, og har håpet at stormen går over. De har ønsket å fortsette å arrangere idrettslekene sine med stor medieinteresse og publikum som genererer store sponsorinntekter. Jeg synes de har vist en utrolig feighet i antidopingarbeidet sitt, sier 72-åringen, som i disse dager er TV 2s ekspertkommentator i Tour de France.

Han mener IOC burde utestengt Russland fra OL i Rio selv om det går ut over rene utøvere. For å statuere et tydelig eksempel uten å være redde for rettssaker og andre konsekvenser.