Verdens antidopingbyrå (WADA) presenterte rapporten til professor Richard McLaren på en pressekonferanse mandag. Den inneholdt bevis for statlig organisert doping i Russland.

Antidopingbyrået oppfordrer nå i en uttalelse på sin egen hjemmeside IOC (Den internasjonale olympiske komité) til å utestenge russiske utøvere fra all internasjonal idrett, inkludert sommerens OL i Rio, frem til Russland makter å gjennomføre en «kulturforandring».

Russlands president Vladimir Putin sier i en uttalelse at de involverte i den russiske dopingskandalen vil bli fjernet inntil etterforskningen er avsluttet.

— De ansatte som er nevnt i kommisjonens rapport, vil bli suspendert inntil etterforskningen er avsluttet, sier Putin i uttalelsen.

— Doping har ingen plass i idretten. Det er en trussel for utøvernes liv og helse og det er imot fair play, understreker han.

— Men før vi tar en endelig beslutning, ber vi WADA komme med detaljert og objektiv informasjon basert på fakta, slik at russisk lov kan håndheves og etterforskerne kan bruke dette i sitt arbeid.

Sår tvil om troverdigheten

Presidenten sår tvil om troverdigheten til Grigorij Rodtsjenkov, som er hovedkilden bak WADA-rapporten.

— Anklagene mot russiske utøvere er basert på vitnemålet til én person, en mann med et skandaløst rykte, sier han.

Rodtsjenkov jobbet tidligere som leder for antidoping-laboratoriet i Moskva. I mai sendte han sjokkbølger gjennom verdensidretten med sine avsløringer i New York Times.

Rodsjenkov mener at så mange som 15 russiske medaljevinnere fra OL i 2014 var dopet med støtte fra staten, blant dem Aleksandr Legkov, som tok OL-gull på femmila. Opp mot 100 skitne urinprøver skal ha blitt fjernet og blitt byttet ut med rene under Sotsji-OL.

Putin skriver at det i 2012 ble innledet etterforskning av Rodtsjenkov for å ha brutt dopingbestemmelsene. Imidlertid skal bevisene mot ham ha vært for svake, og saken ble henlagt.

— Spørsmålet er om konklusjonene som er fattet kun på bakgrunn av vitnemålet til en slik person kan tillegges vekt, spør Putin retorisk.

Rodtsjenkov bor for tiden på hemmelig adresse i Los Angeles i frykt for egen sikkerhet.

— Geopolitisk spill

Putin mener at de pågående massive dopingavsløringene viser at idrett og politikk blandes sammen på en «farlig» måte.

— Sport blir et instrument for geopolitisk press, for å skape et negativt bilde av nasjoner og folkeslag, sier Putin.

Han mener IOC kan bli drevet til splittelse, og benevner avsløringene som «de såkalte dopingskandalene».

— De siste seks månedene har alle russiske utøvere gjennomført dopingtester under overvåkning av det britiske antidopingbyrået og hos antidoping-laboratorier anbefalt av WADA, sier Putin.

Den russiske presidenten skriver i uttalelsen at den nåværende situasjonen kan minne om tilstandene på 80-tallet, da vestlige land boikottet OL i Moskva i 1980 i protest mot invasjonen i Afghanistan, og at Sovjetunionen og flesteparten av deres allierte gjengjeldte dette med å boikotte Los Angeles-lekene fire år senere.

— Mange utøvere på denne tiden ble offer for et politisk spill. I ettertid har flere politikere fra den tiden innrømmet at det ble gjort feil, sier han.