OL og EM i friidrett i Amsterdam i neste måned vil gå uten russiske friidrettsututøvere.

— Jeg kan bekrefte at suspensjonen fortsatt står ved lag. Selv om de har gjort mye har de ikke gjort nok, sa presidenten i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), Sebastian Coe, på en forsinket pressekonferanse nå i kveld.

Noen russere kan få være med

Men ikke alle utøvere med russisk pass er utestengt. Utøvere som ikke har bodd i landet og som har gjennomgått en strengt dopingtestregime utenfor Russland, skal kunne få lov til å delta i internasjonale konkurranser. Men disse utøverne må søke om å få delta og de skal ikke delta under et russisk flagg.

Det blir også lagt opp til at det kan gis amnesti til utøvere som har vært med på å avsløre dopingen i russisk idrette. På pressekonferansen ble navnet til Julia Stepanova spesielt nevnt. Hun var en av de åpne kildene som sto frem og førte til avsløringene av dopingsystemet i Russland. Stepanova er 800-meterløper og bor sammen med sin mann Vitalij Stepanov i eksil i USA. Stepanov jobbet tidligere i den russiske antidopingorganisasjonen RUSADA.

Etter flere dopingavsløringer ble russiske friidrettsutøvere utestengt fra alle internasjonale konkurranser i november i fjor.

Nordmann ledet granskning

I januar, etter avsløringene om at det hadde foregått systematisk doping i russisk friidrett, og at bestikkelser var blitt brukt for å skjule dopingavsløringen, ble tidligere Wada-direktør Rune Andersen leder for en gruppe som skulle finne ut hvordan det er mulig for Russland å komme tilbake til internasjonal friidrett. Det er resultatet av dette arbeidet som nå gir grunnlaget for beslutningen i IAAF om at den jobben de har gjort ikke er god nok til at de får være med i OL.

Han var på pressekonferanse i kveld klar på at det hans kommisjon hadde funnet, langt fra var nok til at han ville anbefale å slippe russisk friidrett inn i det gode selskap igjen.

— Hovedtreneren for det russiske laget og flere av utøverne er ikke villige til å godta reglene slik de er. Det er en dyperliggende toleranse for doping i russisk friidrett og dette er ikke landet blitt kvitt, sa Rune Andersen på pressekonferansen i kveld.

Han mener også at det RUSADA ikke er i stand til å operer på en tilferdsstillende måte.

— RUSADA trenger 18 til 24 måneder før det fungerer etter de standardene som WADA setter, sa Rune Andersen.

Fikk PR-hjelp

Burson-Marsteller det store internasjonale PR-byrået som er kjent for å ta på seg vanskelige oppdrag, har de siste månedene jobbet intenst for å bedre inntrykket av russisk idrett. De har fått idrettsminister Vitalij Mutko til å skrive leserbrev i vestlige medier hvor han innrømmer at det har vært tilfeller av doping. Tidligere mente han at dopingbeskyldningene skyldtes vestlig propaganda.

PR-byrået inviterte også, på vegne av russiske myndigheter, en rekke fremtredende vestlige medier på en rundreise i Russland hvor de viste frem sine fremskritt i kampen mot doping.

IOC bestemmer til slutt

Uansett konklusjon av IAAF så er det Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) som tar den endelige beslutningen om hvem som kan delta i OL. IOC har styremøte tirsdag i neste uke og vil da ta stilling til spørsmålet om russiske friidrettsutøvere får være med.

— Det er IOC som tar den endelige avgjørelsen og kan havne på en annen konklusjon enn IAAF, sa IOC-medlem Gerhard Heiberg til Dagbladet tidligere denne uken.

Selv om IOC insisterer på at de har siste ordet, skal det veldig mye til for at de skal komme til en annen konklusjon enn IAAF.

— De anbefalinger som vi har gjort var enstemmige. Jeg vil være til stede på møtet i IOC og jeg er sikker på at de skjønner at de er en organisasjon som også representerer de internasjonale forbundene, sa IAAF-president Sebastian Coe på kveldens pressekonferanse.

Det har vært en rekke dopingavsløringer denne våren. Her ernoen av saken:

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor kløe i underlivet, brutal supportervold, Islands nye helter og et nakenstudio i Oslo er blant temaene: