• Lucas Braathen var blant verdens beste alpinister, men rystet ski-verden da han la opp som 23-åring i oktober rett før sesongstart. Han var i en bitter konflikt med Norges Skiforbund.

  • Torsdag annonserte Braathen comeback som alpinist - for Brasil - til neste sesong. Braathen har brasiliansk mor og dobbelt statsborgerskap.

– Det er på tide å bringe dansen hjem og være den jeg er, sa Braathen.

Han har den siste tiden hatt flere samtaler med tidligere lagkamerater og støtteapparat i Norge.

Det som smerter mest, og som er nedsiden, er å ofre samarbeidet med mine gamle lagkamerater. Men jeg har bestemt meg for å ofre det for denne store muligheten, sier Braathen til VG.

Han håper at hans overgang til Brasil ikke vil skade den personlige relasjonen til de norske utøverne.

– Jeg har kun et mål og et ønske: Det er at jeg kan gå inn i dette kapittelet ved at vi er like gode venner som før - og at vi kan skille dette valget, sier Braathen.

– Vi er sportslig skilt, jeg er på et annet lag og trener i ulike grupper. Det har vært klinkende klart. Det har vært viktig at det er en sterk klarering, legger Braathen til.

VG spurte om han visste om muligheten for å gjøre comeback for Brasil hele tiden da han la opp i oktober.

– Det var en veldig lang reise å komme frem til avgjørelsen å legge opp fra sporten jeg elsker mest. Jeg visste ikke om alle mulighetene da, sier Braathen.

– Da følte det veldig fjernt å returnere til sporten, men alle vet at jeg er halvt brasilianer. Alle visste at den muligheten fantes. Men det var ikke en del av avgjørelsen for å legge opp. Den gang tenkte jeg ikke at jeg skulle returnere til sporten.

– Hvordan tror du den norske fansen vil se på overgangen?

– Jeg er så takknemlig for all støtte jeg har fått fra mitt gamle hjem. Jeg håper så mange som mulig vil støtte meg som person videre, og ikke bare ut fra hvilket flagg jeg representerer.

Han utelukker comeback for Norge i fremtiden.

– Nå vil jeg si nei. Jeg vil følge denne drømmen, svar Braathen.

Drømmen er å bli verdens beste.

– Jeg vil stabilisere meg og havne i en posisjon der jeg kan kjempe om pallplasser og seirer så raskt som mulig.

Lucas Braathen var i en markedskonflikt med det norske skiforbundet. Han fikk spørsmål om hvilke kommersielle friheter det nå blir i Brasil.

– Jeg har fått stor frihet fra det brasilianske forbundet til å kunne finansiere prosjektet. Alle vet hvor ressurskrevende alpint her, spesielt om man prøver å bli best i verden, sier Braathen og legger til:

– Jeg takker forbundet i Brasil for at vi får lov og så får vi se hvilken støtte som kan komme fra nasjonen Brasil. Jo mer støtte du får, jo mer kompromissløst kan du etablere et opplegg.

Han vet foreløpig ikke hvordan støtteapparatet blir.

VG var på plass i Salzburg. Du kan se pressekonferansen i opptak nederst. Under får du det viktigste i tekst.

Herman Tinius Folvik

Brasilianer: - Det er en drøm

Foto: Privat

Valentino Caputi kjørte VM i alpint for Brasil sist år. Han ønsker Lucas Braathen velkommen.

- Det er en drøm og en stor mulighet til å gjøre det bedre for oss. Jeg beundrer han stort og har denne selfien fra OL i Beijing (2022) da han kjørte for Norge, sier Caputi til VG.

Han er halvt italiener og halvt brasilianer.

- Det er ingen plasser å kjøre ski i Brasil som jeg vet om. Jeg har ikke engang vært der, sier Caputi.

Siste innlegg

Herman Tinius Folvik

Braathen om kommersiell frihet

Lucas Braathen har vært i en markedskonflikt med det norske skiforbundet. Han får spørsmål om hvilke kommersielle friheter det nå blir i Brasil.

- Jeg har fått stor frihet fra det brasilianske forbundet til å kunne finansiere prosjektet. Alle vet hvor ressurskrevende alpint her, spesielt om man prøver å bli best i verden.

- Jeg takker forbundet i Brasil for at vi får lov og så får vi se hvilken støtte som kan komme fra nasjonen Brasil. Jo mer støtte du får, jo mer kompromissløst kan du etablere et opplegg.

Herman Tinius Folvik

Braathen: - Alle vet at jeg er halvt brasilianer

VG spør om han visste om muligheten for å gjøre comeback for Brasil da han la opp i oktober.

- Det var en veldig lang reise å komme frem til avgjørelsen å legge opp fra sporten jeg elsker mest. Jeg visste ikke om alle mulighetene da, sier Braathen.

- Da følte det veldig fjernt å returnere til sporten, men alle vet at jeg er halvt brasilianer. Alle visste at den muligheten fantes. Men det var ikke en del av avgjørelsen for å legge opp. Den gang tenkte jeg ikke at jeg skulle returnere til sporten.

Herman Tinius Folvik

Braathen vet ikke hvem som skal være treneren hans

Alpinisten får spørsmål om han kan si mer om sitt sportslige opplegg.

Braathen sier at han har klar en modell på hvordan han vil at støtteapparatet skal se ut - men det er foreløpig ikke klart hvem som skal ha de ulike posisjonene foreløpig.

Herman Tinius Folvik

- Vi er sportslig skilt

Lucas Braathen har hatt samtaler med tidligere lagkamerater og støtteapparat fra Norge. Han håper at hans overgang til Brasil ikke vil skade den personlige relasjonen til de norske.

- Jeg har kun et mål og et ønske: Det er at jeg kan gå inn i dette kapittelet ved at vi er like gode venner som før - og at vi kan skille dette valget, sier Braathen.

- Vi er sportslig skilt, jeg er på et annet lag og trener i ulike grupper. Det har vært klinkende klart. Det har vært viktig at det er en sterk klarering.

Herman Tinius Folvik

Braathen utelukker comeback for Norge

- Nå vil jeg si nei. Jeg vil følge denne drømmen, svar Braathen på spørsmål om det kan bli aktuelt å gjøre comeback for Norge noen gang.

- Jeg vil være den showmannen jeg føler jeg er født til å være.

Herman Tinius Folvik

Braathen har bodd hos kjæresten i Paris

Han forteller at han har leid ut leiligheten sin i Oslo. Den siste tiden har han vært mye på reise og bodd hos kjæresten i franske hovedstaden Paris.

Herman Tinius Folvik

Braathen: - Dette smerter mest

Foto: Ole Kristian Strøm

VG spør Lucas Braathen om hvordan det blir å ikke representere Norge og hvordan han tror norske fans vil se på overgangen.

- Det som smerter mest, og som er nedsiden, er å ofre samarbeidet med mine gamle lagkamerater. Men jeg har bestemt meg for å ofre det for denne store muligheten, svarer Braathen.

- Jeg er så takknemlig for all støtte jeg har fått fra mitt gamle hjem. Jeg håper så mange som mulig vil støtte meg som person videre, og ikke bare ut fra hvilket flagg jeg representerer.

Herman Tinius Folvik

Braathen får med seg FIS-poengene til Brasil

Nå får journalistene på plass stille spørsmål. Første spørsmål går på om han får overføre FIS-poengene til sin lisens i Brasil.

FIS-poeng er noe du opparbeider deg ut fra resultater, og gir deg bedre forutsetninger i konkurranser. Jo bedre du er ranket, jo bedre startnummer får du i konkurransene.

- Norges Skiforbund lar meg overføre FIS-poengene til Brasil. Jeg vil uttrykke min takknemlighet for det, sier Braathen.

Herman Tinius Folvik

Lucas Braathen vil ikke kunne kjøre for Brasil denne sesongen

FIS’ lisensår begynner 1. juli og stopper 30. juni året etter. Det betyr at Lucas Braathen ikke kan representere Brasil før neste vinter. Søknad om å bytte nasjon for neste lisensår må sendes inn før 1. mai.

Herman Tinius Folvik

Braathens mål

- Jeg savner å våkne hver dag med ønsket om å bli verdens beste. Jeg hadde ikke returnert til sporten om jeg ikke hadde drømmen om å bli verdens beste.

- Jeg vil stabilisere meg og havne i en posisjon der jeg kan kjempe om pallplasser og seirer så raskt som mulig.

Herman Tinius Folvik

Braathens team

Lucas Braathen får spørsmål om hvordan hans nye støtteapparat skal se ut.

- Det viktigste er å jobbe og samarbeide med folk som deler min visjonen om å gjøre noe som ikke har skjedd før - noe man ikke har sett før. Jeg vil reise verden rundt og ha det gøy med ski, sier Braathen.

Han nevner foreløpig ikke personer.

Herman Tinius Folvik

- Føltes ganske fjernt

Foto: Ole Kristian Strøm

Det er bare noen måneder siden Lucas Braathen gråt på en pressekonferanse og varslet at han skulle legge opp.

- I det øyeblikket føltes det ganske fjernt å skulle gjøre comeback, sier Braathen.

I januar havnet Braathen og det brasilianske forbundet i kontakt.

- Det ble mer og mer vanskelig å se rennene og ikke være en del av showet, sier Braathen.

Han vil savne de norske lagkameratene.

- Det var vanskelig. Jeg har gått gjennom noen vakre, men veldig vanskelige samtaler med tidligere lagkamerater og trenere. Det er nedsider, sier Braathen.

Herman Tinius Folvik

Brasils skipresident: - Vi kunne ikke vært mer glade

Brasils skipresident Anders Pettersson (svensk) kommer opp på podiumet.

- Lucas er en av de beste på det han gjør og er en rollemodell. Han vil ha mye å si for oss. Dette er en enorm mulighet for oss, sier Pettersson.

Herman Tinius Folvik

Braathen: - Jeg er veldig stolt

Foto: Ole Kristian Strøm

Braathen begynner på portugisisk - språket i Brasil.

- Vi er her i dag fordi jeg returnerer til alpint, og jeg skal gjøre det for landet som fikk meg til å forelske meg i sport: Brasil, sier Braathen på engelsk videre.

- Jeg er veldig stolt.

- Du kan bare danse når du er fri. Det er på tide å bringe dansen hjem og være den jeg er, sier Braathen i en forhåndslagd video.

Han får spørsmål om han venter kritikk:

- Kritikk er velkomment, det skaper utvikling. Jeg har håndtert kritikk hele karrieren.

Herman Tinius Folvik

Sendingen fra Østerrike er i gang

Lucas Braathen kommer ut av et fly - alt er dunket i Red Bulls logoer.

Herman Tinius Folvik

Vi venter på Lucas Braathen

Det er ventet at han er klar foran 30-40 medier på plass i Østerrike klokken 11.00.

Herman Tinius Folvik

Dette er Braathens strid med Norges Skiforbund

  • Norske alpinstjerner og Johannes Høsflot Klæbo har vært i langvarig i konflikt med Norges Skiforbund (NSF) om markedsrettigheter og landslagsavtale.

  • Ifølge deres advokat Pål Kleven har utøvere følt seg ignorert og respektløst behandlet.

  • Skiforbundets eget lovutvalg (LPU) har gitt støtte til utøverne.

  • Det har i lang tid vært diskusjoner og forhandlinger om hvem som eier utøvernes markedsrettigheter, nærmeste bestemt «image rights».

Herman Tinius Folvik

VGTV-sendingen er i gang

VG-kommentator Leif Welhaven og reporter Mats Arntzen snakker om Lucas Braathens comeback.

- Dette er interessant på så mange måter, sier Welhaven.

- Han skal kjøre for en nasjon helt uten ski-kultur.

Herman Tinius Folvik

Dette er Braathen

Foto: Gabriele Facciotti

* Fullt navn: Lucas Pinheiro Braathen

* Alder: 23 år (født 19. april 2000)

* Klubb i Norge: Bærum

* Meritter: 5 seirer og 7 pallplasser i verdenscupen. Vant slalåmcupen sammenlagt i 2022-23.