Politiadvokat ved Østfold politidistrikt Kåre Solvoll bekreftet torsdag at tidligere Fredrikstad-spiller Raio Piiroja sannsynligvis vil bli tiltalt for skatteunndragelse.

— Mistanken mot de vi opprinnelig startet etterforskning mot er styrket, og det ligger an til at det vil blir tatt ut tiltale mot Raio Piiroja. Men det er ikke gjort ennå. Han er ikke kontaktet av oss slik vanlig prosedyre er, men som sagt ligger det an til tiltale nå, sier Solvoll til Aftenposten

Skatt Øst og politiet har ligget hardt på i saken, og nå mener politiadvokaten han har tilstrekkelig bevis til å tiltale midtstopperen. Solvoll utelukker ikke at flere enkeltpersoner kan få reaksjoner.

Sliter økonomisk

— Det er for tidlig å si noe om det vil bli tatt ut tiltale mot andre siktede, eller om det kan bli aktuelt med reaksjoner i form av bøter. Vi har ikke tatt stilling til dette ennå, sier Solvoll.

- Når vet dere om flere vil få reaksjoner/bli tiltalt?

- I løpet av april bør vi ha bedre oversikt over dette, sier politiadvokaten.

Det er også bekreftet at FFK klubb og FFK Sport AS etter all sannsynlighet vil få foretaksstraff. Hvor store beløp det er snakk om er ikke kjent, men det vil stå i forhold til den gevinsten klubben og aksjeselskapet eventuelt har tilegnet seg på ulovlig vis. At FFK er skakkjørt økonomisk er ingen hemmelighet.

Ingen automatikk

— Det er aktuelt å innstille til en foretaksstraff til klubb og/eller selskapet. Jeg vil ikke spekulere i beløpene, men det må stå i forhold til gevinsten klubb og/eller selskap har fått. Vi har grunnlag for å si at vår mistanke er styrket, gjentar Solvoll.

Han sier at det i straffelovens paragraf 48 gis rom for å bøtelegge klubb eller selskap selv om det ikke kan påvises skyld hos enkeltpersoner. Men han vil ikke si noe om hvorvidt nyheten om foretaksstraff betyr at politiet ikke har bevis nok til å tiltale eller bøtelegge noen av de sju andre siktede i saken.

— Nei, det er alt for tidlig å si noe om dette. Men det jeg kan si er at det ikke er noen sammenheng eller automatikk i det ene eller det andre. Foretaksstraff verken utelukker eller fører til at enkeltpersoner får en reaksjon. Dette er ikke noe signal i noen retning, forklarer Solvoll.

Følger flere spor

Det har tidligere blitt kjent at Skatt Øst har satt seks personer til å granske FFK-saken, og at de vil ha nok å gjøre ut hele året. Solvoll sier politiet også fortsetter sin etterforskning.

— Vi følger flere spor, og det er flere tilsvarende avtaler vi ser nærmere på. Det er tidkrevende arbeid, og mye analyser som gjøres fremover. Det kan komme mer, sier politiadvokaten.

Aftenposten har ikke kommet i kontakt med FFKs daglige leder Lars Thomas Stene.

Raio Piiroja spiller nå for nederlandske Vitesse Arnheim. Aftenposten har ikke klart å få kontakt med ham.

Fakta:

Skatt Øst mistenker at FFKs pengeoverføringer til Estland, som skal ha pågått mens Raio Piiroja spilte for Fredrikstad, egentlig var skattepliktig lønn

Overføringene til Piirojas agentselskap ble oppgitt å være for ”scouting” i Baltikum

Åtte personer, FFK klubb og FFK Sport AS har vært siktet i saken

Østfold politidistrikt varsler nå tiltale mot Piiroja, og foretaksstraff mot klubben og/eller selskapet