OSLO (aftenposten.no): Fredrikstad FK er under etterforskning av Skatteetaten og politiet, både som følge av Raio Piiroja-overføringene til Estland og på grunn av de såkalte Barsom-overføringene til en svensk konto . Men det kan komme mer.

Etter det Aftenposten vet, ser man nå nærmere på en overføring foretatt sommeren 2007. Hele 100 000 euro, i underkant av 800 000 norske kroner, skal da ha blitt overført til en konto i et skatteparadis.

Hverken politiet eller Skatt Øst ønsker å kommentere Aftenpostens opplysninger, men innrømmer at man fortsatt har et godt stykke igjen av sin etterforskning.

Foreløpig har man konsentrert seg om Piiroja-overføringene og bakgrunnen for disse, mens Barsom-sporet, og den så langt ikke omtalte overføringen, ikke er blitt viet like mye oppmerksomhet.

Samtidig har både Skatt Øst og politiet sagt at de vil se nærmere på større overføringer til utlandet, spesielt til områder hvor det er det er vanskelig å få innsyn.

FLERE SAKER: Piiroja-saken er bare en av flere saker som Fredrikstad er i søkelyset på grunn av (Foto: Scanpix).

Ukjent for styreleder

At det nå kan foreligge en tredje, stor pengeoverføring til utlandet, er ny informasjon for FFKs styreleder Svein Johannessen.

— Dette er helt ukjent for meg, men det er også forhold som er langt tilbake i tid , understreker Johannessen.

Fredrikstads styreleder varslet i gårsdagens Aftenposten at klubben vil igangsette egne granskinger, i tillegg til politiets og skatteetatens.

— Vi håper å få en kopi av alle bilag i romjulen, så skal vi starte våre egne undersøkelser. Det er bare én ting som gjelder nå, og det er å få opp alt, koste hva det koste vil, sier FFKs styreleder.

Kontroversiell overganger

Fredrikstad FK var involvert i en rekke, internasjonale overganger sommeren 2006 og vinteren/våren 2007. Flere av disse kan nå bli studert nærmere av firmaet som Norges Fotballforbund skal bruke til å granske alle overganger til og fra utenlandske klubber de fem siste årene :

Hermanni Vuorinen kom fra FC Honka, Patrik Gerrbrand fra Leicester, Anders Prytz fra Örgryte, Gardar Jóhannsson fra Valur, i tillegg lånte Østfold-laget en rekke spillere fra utenlandske klubber. Av disse overgangene var det Jóhannsson-kjøpet som vakte mest oppsikt.

MYE OMTALT: Overgangen til Gardar Jóhannsson (t.v.) fikk mye oppmerksomhet (Foto: Scanpix).

Islendingen kom for rundt to millioner kroner fra den islandske klubben Valur bare en måned etter at de hadde kjøpt spissen for rundt 100 000 kroner fra hovedstadslaget KR. Spissen var ment å gå rett inn i Fredrikstads startoppstilling, men siden Jóhannsson allerede hadde spilt for to klubber samme kalenderår, måtte han vente med debuten helt frem til mai 2008. I går kom det frem at nok en person var siktet i Piiroja-saken . Politiet vil ikke oppgi vedkommendes identitet, men han ble den femte personen som er siktet i forbindelse med pengeoverføringene til Estland, som ble beskrevet på følgende måte av kemneren i Fredrikstad:

«Det synes overveiende sannsynlig at overføringene er lønn for Raio Piiroja».