piiroja faksimile

«Før i tiden var det en utbredt, svart økonomi i norsk fotball rett og slett fordi det ikke var lagt til rette for et hvitt lønnssystem»

Tirsdag avslørte Aftenposten at kemneren i Fredrikstad har tatt eiendommen til Raio Piiroja i arrest. Saken kommer i kjølvannet av den mye omtalte Gunnarsson-overgangen, hvor både Stabæk, Vålerenga og Rosenborg har fått hard medfart i mediene.

Fotballpresident Yngve Hallén innrømmer at han liker dårlig det som skjer.

– Alle saker av negativt karakter er skadelig for norsk fotballs omdømme, sier Hallén til Aftenposten.

Selv vil ikke fotballpresidenten kommentere Piiroja-saken før påtalenemnda i NFF har sett nærmere på den, men de to sakene er ikke enestående.

Aftenposten har de siste dagene pratet med flere profilerte personer i det norske fotballmiljøet. Den samme tonen går igjen: Kreative avtaler, som i beste tilfeller er i gråsonen av loven, i verste tilfeller rene lovbrudd, har ikke vært uvanlig. «Det som har skjedd med Stabæk og Vålerenga, kunne skjedd i hvilken som helst annen klubb», sier én kilde. «Mange kontrakter som er inngått ville aldri tålt dagens lys», sier en annen.

Hallén kjenner seg ikke helt igjen i beskrivelsene, men medgir at norsk fotball opp gjennom årene har hatt sine utfordringer.

– Det er bare å se på historien, før i tiden var det en utbredt svart økonomi i norsk fotball, rett og slett fordi det ikke var lagt til rette for et hvitt lønnssystem.

– Vi fikk nonamatørkontrakter på 80-tallet, og da ble forholdene bedre. Likevel er vi en ung bransje med hensyn til arbeidskontrakter. Det er ingen unnskyldning for at ting ikke gjøres etter boken, men det kan være en forklaring, mener Hallén.

Hordalendingen mener at det i dagens Fotball-Norge likevel ikke er mye lyssky virksomhet, men at fotballedere over det ganske land har tatt problemene på alvor.

– Det er ingen fotballedere som vil sitte på kontrakter som ikke tåler dagens lys.

– Derfor er det bra at disse sakene kommer opp, de vil virke preventivt. Er det en ukultur, så er det noe som vi må rydde opp i. Vi er en ung industri, men den har stor allmenninteresse, derfor bør det settes ekstra stor krav til oss, mener Yngve Hallén.

PS! Politiet i Østfold har ikke startet etterforskning, hverken mot Raio Piiroja eller Fredrikstad FK, til tross for at millionbeløp kan være unndratt norsk beskatning.

– Vi avventer situasjonen til vi ser hva Skatt Øst kommer med, sier Stig Bratli, politiadvokat i sentral etterforskningsenhet i Østfold. – Skulle det komme inn en anmeldelse, må vi selvsagt starte etterforskning, men foreløpig er saken ikke anmeldt, sier Bratli.

Bakgrunn

Piiroja-saken

August 2007: Stopperen forlenger med FFK. Går opp til snaut 600 000 i årslønn, ifølge spilleren selv. FFK underskriver samtidig en kontrakt med Piirojas estiske agentselskap for speideroppdrag i Baltikum.

August 2009: Dagbladet avslører at det overføres en million kroner i året til Piirojas agentselskap for resultatløse speideroppdrag i Baltikum. Skatteetaten varsler at de vil se om pengene kan være skjulte lønnsoverføringer.

Juli 2010: Skattekrim avslutter saken.

August 2011: Skatteetaten tar opp saken på ny. Piiroja selges til Vitesse.

Oktober 2011: Kemneren i Fredrikstad tar pant i Piirojas eiendom i Fredrikstad. Mistanke om at pengeoverføringene til Estland er et arrangement for å unngå å betale skatt.