Truls Haakonsen kan ikke forfølges for eventuelle brudd på Norges Fotballforbunds lover. NFF trekker derfor sin anmeldelse av Vålerengas sportsdirektør i Gunnarsson-saken.

Politiets interesse i saken opprettholdes derimot, men det bekymrer ikke Truls Haakonsen.

– Jeg er glad for at saken nå blir etterforsket av politiet. For meg gir dette trygghet om at jeg vil få en rettferdig behandling av det etablerte juridiske systemet vi har i landet, sier den permitterte sportsdirektøren i Vålerenga til TV 2. Haakonsen har ikke medlemskap i Vålerenga. Slik det fremgår fra hans tilsvar i saken har han heller ikke i sitt ansettelsesforhold inngått avtale om aksept av idrettens straffebestemmelser.

– Truls Haakonsen anser at han ikke har inngått en avtale med sin klubb om aksept av disse bestemmelsene. På forhånd vurderte vi det slik at han enten er medlem eller har inngått en slik avtale, sier leder Egil André Berglund i påtalenemnda i Norges Fotballforbund til NTB.

– Og når det er slik, burde han frivillig ha valgt å akseptere NFFs regler, legger Berglund til.

– Ikke heldig

Det er på denne bakgrunn at påtalenemnda er avskåret fra å forfølge Haakonsen for eventuelle brudd på NFFs regler.

– Det er ikke en heldig situasjon. Vi måtte ha spurt Haakonsen om han er medlem, har gjort avtale eller om han velger frivillig å akseptere reglene. Når svaret er nei, ville neste steg ha blitt å politianmelde ham, sier Berlund.

Det slapp nemnda, siden det fra før er kjent at Asker og Bærum politidistrikt har besluttet å etterforske forholdene rundt Veigar Páll Gunnarssons overgang fra Stabæk til Vålerenga. Siden NFF ikke har flere sanksjonsmuligheter, er det nå politiet som må vurdere om Haakonsen kan ha vært involvert i straffbare forhold i saken.

Uendret for Stabæk

NTB får opplyst at Norges Idrettsforbund har innført en bestemmelse som sier at de som er i fotballklubbenes støtteapparat skal rette seg etter idrettens regler. Denne bestemmelsen trådte i kraft i 2011 og er ennå ikke direkte innført i NFFs lov.

Påtalenemnda hadde i utgangspunktet innstilt Haakonsen til en straff med tap av rett til å ha valgte eller oppnevnte tillitsverv innenfor NFF for en periode på 12 måneder.

I samme sak er sportslig leder Inge André Olsen i Stabæk innstilt til samme straff.

Erik Loe, som nylig var styreleder i Stabæk, er innstilt til tap av tilsvarende rettigheter i 18 måneder. I saken mot de to Stabæk-lederne er det ingen endringer siden de har medlemskap i klubben. (©NTB)

Fakta om Gunnarsson-saken:

  • 30. juli ble Stabæk-spiller Veigar Páll Gunnarsson offisielt klar for Vålerenga for én million kroner. Gamleklubben Nancy hadde krav på 50 prosent av den summen.

  • Overgangen viste seg å være mer omfattende da Vålerenga i samme periode sikret seg en opsjon på 15-årige Herman Stengel – for fire millioner kroner. Påtalenemnda mener dette må sees i sammenheng.

  • 27. oktober kommer påtalenemndas innstilling: * Stabæk kan bli straffet med maksstraff på 500 000 kroner. Vålerenga med 350 000 kroner. Stabæk-leder Erik Loe: Tap av rett til å ha valgte eller oppnevnte tillitsverv innenfor NFF for en periode på 18 måneder. Sportslig leder Inge André Olsen: Tap av rett til å ha valgte eller oppnevnte tillitsverv innenfor NFF for en periode på 18 måneder. Sportslig leder i VIF, Truls Haakonsen: Tap av rett til å ha valgte eller oppnevnte tillitsverv innenfor NFF for en periode på 12 måneder.

  • Tirsdag 8. november fikk TV 2 tilgang på en e-post som viser at Rosenborg la inn et lignende bud. Gunnarsson for én million og Johan Andersson for 4,25 millioner kroner.

  • Stabæk og Vålerenga risikerer strenge straffer etter at påtalenemnda har gransket saken.

  • Rosenborg er foreløpig erklært fri for skyld, men påtalenemnda har etterlyst ytterligere informasjon om noen sider av budet på pakkeløsningen. Hoftun sier han kjente til videresalgsavtalen Stabæk hadde med Nancy.

  • 17. november bestmte politiet seg for at de etterforsker overgangsskandalen, og dermed kan det bli straff for Stabæk, VIF og RBK. Samme ettermiddag går fristen ut for partene til å sende inn tilleggsinformasjon til Påtalenemnda og NFFs Doms— og Sanksjonsutvalg pr. post. Frist for partene Dom i saken er ventet før jul, men muntlige avhør kan drøye en avgjørelse til over nyttår.