I går ble spillerne i Stabæk presentert for dramatiske kutt. Seks-syv spillere må ut for å spare penger. Allerede nå varsler flere etterspill.

Meter for meter brytes drømmene opp fra gulvet i Telenor Arena. I går startet fjerningen av kunstgresset på Fornebu. Stabæk må tilbake til Nadderud stadion neste år, en adresseforandring som vil forandre hele klubbens status.

21. november 2011: Stabæks tristeste dag som fotballklubb.

Alle inngangspartier til Telenor Arena var stengt.

I høsttåke, i gråværet og dagen etter klubbens aller siste seriekamp på Fornebu, startet fjerningen av kunstgresset.

Lastebiler kjørte bort de grønne flakene. Securitas-vakter sto ved flere av inngangene.

Da Aftenpostens fotograf forsøkte å komme seg inn i arenaen for å ta et bilde, var beskjeden klar: Null foto!

«Oppryddingen» etter tre år med Stabæk-fotball, var i gang. Telenor Arena-eieren (Euforum AS) vil ha klubben ut, kunstgresset ut, og asfalt inn – allerede før helgen da Petter Solberg-show inntar arenaen.

Se kunstgresset forsvinne fra Telenor Arena (artikkelen fortsetter under videoen):

<i>Her forsvinner kunstgresset</i>

Tomt

På Stabæk-kontoret er det fra før av tynt besatt med folk. I går var det absolutt ingen der i 11-tiden. Da var alle ansatte, spillere, trenere og støtteapparat samlet på Nadderud stadion.

Det er totalt rundt 40 ansatt i klubben og i Stabæk Fotball AS.

Men er garantert ikke like mange neste år.

— Det er varslet oppsigelser i støtteapparat og vi fikk vite at seks-syv spillere må ut til neste år for å kutte kostnader, sier Morten Morisbak Skjønsberg.

Siden 2001 har forsvarsspilleren vært i Stabæk. Han har 214 A-lagskamper for bærumslaget. 28-åringen er klubbspilleren fremfor noen. I går opplevde han sin verste dag i Stabæk.

— Det var en slags nederlagsstemning jeg aldri har kjent på før i denne klubben, sier Skjønsberg.

Stabæk-spillerne har allerede kontaktet NISO (idrettsutøvernes fagforbund) for assistanse i den vanskelige perioden. Under møtet i går var flere dypt fortvilet over at budsjettet for neste år vil bli mer enn halvert. Neste helg spilles sesongens siste seriekamp.

— Vi håper at det kommer en avklaring før den tid. Klubben har varslet at den skal snakke med de aller fleste av oss denne uken, sier Skjønsberg.

Han er én av seks spillere som står uten kontrakt neste sesong (Farnerud, Pálmason, Ollé Ollé, Andersson og Skjelvik er også Bosman-spillere).

I tillegg vil trolig Vegard Eggen Hedenstad og Mikkel «Mix» Diskerud bli solgt på grunn av økonomien.

Totalt har klubben bare 13–14 spillere under kontrakt, og kun et fåtall av dagens spillere vil få se på Nadderud neste år.

— Vi må jo ha nok spillere for å få lisens, det klarer vi nok, men dette er en veldig alvorlig situasjon for hele klubben, sier Skjønsberg.

Vegard Hedenstad (20), et av Stabæks kanskje aller største talenter, vet ikke hva som skjer – foreløpig.

— For å si det slik, hvis Stabæk vil selge meg for å kutte kostnader, er ikke det en utenkelig løsning, sier han.

— Det er en skammens dag når noen har fått en gave på 100–150 millioner kroner fra Bærums befolkning og nå raserer den for profittens skyld, tordner «Mr. Stabæk», Ingebrigt Steen Jensen, til NTB.

Kalkulert nedgang

Årets Stabæk-budsjett er på 70 millioner kroner.

— Neste år vil det bli på under 30 millioner kroner, bekrefter Jon Tunold, daglig leder i Stabæk Fotball AS.

Mye skyldes en publikumsnedgang som nå kommer.

Telenor Arena kunne i teorien ha plass til 15 000 tilskuere (snitt på drøyt 7000 tilskuere). Nadderud stadion tar maksimalt 4600 tilskuere. Det betyr tapte publikumsinntekter.

En enda større utfordring ligger i sponsorinntektene. Flere av dagens samarbeidspartnere er knyttet til Telenor Arena. Fornebu Utvikling og Telenor er en av flere tunge aktører som ikke vil betale like mye som i dag.

Hvis de i hele tatt blir med på flyttelasset.

I løpet av måneden må Stabæk være helt ute av Telenor Arena. Kontorer og strømlinjeformede møterom byttes ut med brakkene på Nadderud.

-Vi møt begynne på nytt igjen som klubb, innrømmer Jon Tunold.

På Stabæks mørkeste dag.

Bakgrunn

Telenor Arena

2009: Arenaen åpner med investor Kjell Chr. Ulrichsen som hovedaksjonær gjennom selskapet Euforum Holding AS. Selskapet eier på dette tidspunkt også 100 prosent av Stabæk Fotball.

Tre måneder senere reddes selskapet fra konkurs. Ulrichsen skiller ut fotballen. Nye Stabæk Fotball AS etableres og inngår en 40 år lang leieavtale med Euforum Holding AS.

2010: Både Stabæk Fotball AS og Stabæk Holding AS trues av konkurs. Det inngås en avtale om spill på arenaen i 2011. 2011: Stabæk Fotball gir beskjed om at de ikke vil klare å betale 35 millioner kroner i året i arenaleie.

21. november 2011: Kunstgresset fjernes på Telenor Arena. 2011: Stabæk Fotball gir beskjed om at de ikke vil klare å betale 35 millioner kroner i året i arenaleie.

21. november 2011: Kunstgresset fjernes på Telenor Arena.

Fakta

Stabæks vonde år

Landslagskeeper Jon Knudsen brekker fingeren under en treningsøkt i mars.

20. mars serieåpner Stabæk hjemme mot Lillestrøm. Resultat: 0–7. Innen 30. juni må Stabæk stille bankgaranti til eierne av Telenor Arena. Det klarer ikke klubben.

Klubben håper at en privat stiftelse kan overta driften av Telenor Arena. Det lykkes ikke.

31. juli spiller Veigar Páll Gunnarsson sin siste kamp for Stabæk og blir solgt til Vålerenga.

12. oktober: TV 2 avslører at Stabæk har solgt Gunnarsson «altfor billig» i en avtale som også omfatter opsjon på 16-årige Herman Stengel.

Franske Nancy, som islendingen spilte for før han kom til Stabæk for andre gang, er taperen.

27. oktober: Påtalenemnda i Norges Fotballforbund anmelder Stabæk, Vålerenga og tre av klubbens ledere.

17. november: Asker og Bærum politidistrikt beslutter å etterforske overgangssaken.

20. november: Laget spiller sin siste hjemmekamp i Telenor Arena.

21. november: Stabæk bestemmer seg for å flytte tilbake til Nadderud.