ITALIA-EKSPERT: Tor-Kristian Karlsen. Foto: Scanpix

Karlsen har tidligere arbeidet som speider for Bayer Leverkusen og Hannover, og er nå basert i Storbritannia hvor han opererer som frilanser. Han har fulgt italiensk fotball tett de siste 20 årene, snakker språket og reiser jevnlig til landet for å pleie kontakter og å se fotball. Han tror ikke Bari er noen spesielt passende klubb for Erik Huseklepp.

– Det synes jeg absolutt ikke. Lite tyder på at de berger plassen i Serie A. Forrige sesong hadde de etter min mening det beste stopperparet i ligaen, men begge er solgt og siden har laget raknet mer eller mindre fullstendig, mener Karlsen.

Han er ikke begeistret for den nest øverste divisjonen, Serie B.

– Det er kanskje den mest forferdelige ligaen i Europa. Knallhardt fysisk spill, lavt tempo, lite rom. Dessuten en historie med fryktelig mange pussige resultater – mange Serie B-kamper har blitt stengt av bookmakere på grunn av uvanlige innsatser, poengterer Karlsen.

– I Italia definerer man gjerne noen spillere som typiske Serie B-spillere. Det er gjerne fysisk robuste, mentalt sterke, eldre spillere som takler dette gamet godt.

Bedre i Tyskland

Karlsen mener Huseklepp fortjener å komme til en større liga enn den norske. Han synes derimot at den italienske ligaen ikke er ideell for Brann-spissen.

– Jeg tror at Huseklepp ville ha gode forutsetninger for å lykkes i for eksempel Tyskland eller Nederland. I Italia er jeg ikke like optimistisk, konkluderer mannen som i en kort periode var sportssjef i Fredrikstad FK.

Baris hjemmearena har en kapasitet på nærmere 60.000 mennesker. Så mange kommer sjelden, ifølge Karlsen.

– Det er sjelden de klarer å fylle mer enn en tredel, og de gangene det skjer er det gjerne mot rivalene Lecce eller når en av de tre store klubbene fra nord (Inter, Milan og Juventus) kommer på besøk. Da heier gjerne minst halvparten av tilskuerne på det andre laget, sier Karlsen.

Fotballsynseren med base i London er verken begeistret for byen Bari eller arenaen, som han beskriver som nedslitt. Men treneren Giampiero Ventura, har Karlsen stor respekt for.

– Det er en dyktig mann på alle måter. Han er ekstremt opptatt av offensive mønstre og angrepsdelen av spillet. På den annen side – hvis Bari rykker ned, sitter han ikke spesielt trygt, advarer Karlsen.

– Hva dersom Huseklepp overbeviser i Bari før nedrykket, er det ikke da en sjanse for at andre italienske klubber vil hente ham?

– Jo, definitivt. Italienerne er kjent for å kjøpe mye internt i landet og dersom Huseklepp får vist frem sine gode egenskaper en-mot-en offensivt og makter å score, la oss si fire-fem mål før sesongen er over, er det absolutt en mulighet for at han blir snappet opp. Dette er en sjanse å ta, og jeg forstår godt at Huseklepp på dette stadiet i karrieren vurderer å gripe muligheten, nyanserer Karlsen.