Fotball Landslaget pressekonferanseUllevål Stadion 8.12.08 Åge Hareide går av som lanslagstrenerFoto: Eirik Førde Foto: Eirik Førde, Digitalsport

— Etter lang tids refleksjon, spesielt etter Ukraina - kampen, har jeg i samråd med Sondre (Kåfjord) og Karen (Espelund) kommet frem til at jeg går av som landslagstrener, sa Hareide.

Den endelige beslutningen tok han i går.

Web-TV:

Våre videofavoritter av Hareide:

Mangler motivasjon

Fotballpresidenten og generalsekretæren, samt Roger Solheim fra NFF var sammen med Hareide på Ullevaal.

Sondre Kåfjord la ikke skjul på at forbundet ikke har vært fornøyd med årets VM-kvalifisering, men han understreket om at avgangen handler om Hareides manglende motivasjon for å fortsette i jobben.

Web-TV:

- Hadde jeg hatt speed nok, ville jeg fortsatt, bekreftet Hareide, som ikke la skjul på at kvalik'en har vært tung.

Ledelsen i fotballforbundet fikk vite om den avtroppende landslagssjefens endelige avgjørelse på et møte tidligere i dag.

Hareide takket både spillere, støtteapparat og NFF for samarbeidet.

Les også:

Norge kan få midlertidig trener

— Vi vil bruke tid til å finne Åges erstatter, sa Karen Espenlund.

Hun bekrefter at det også kan bli aktuelt med en midlertidig erstatter for Hareide.

Vikaren kan komme til å lede neste års kamper om ikke en permanent løsning er på plass.

Hareide fikk spørsmål om sin egen fremtid som trener.

- Jeg skal legge meg sent og sove lenge på formiddagen. Jeg skal på fjorden å se på havørna. Jeg skal lade batteriene nå. Slappe av og samle tankene sa Hareide med et smil.

— Det er en skikkelig fotballgutt som sitter her ved siden av oss. For vår del hadde det vært hyggelig om Åge hadde blitt i fotballen, sa Espelund.

- Jeg har en mistanke om at vi får se ham igjen, la Kåfjord til.

Les også:

Hasteinnkalling

"Norges Fotballforbund innkaller til pressekonferanse i ettermiddag klokken 16.15 i Colosseum på Ullevaal Stadion. Pressekonferansen vil ta for seg situasjonen rundt A-landslagsjefen for menn.", sto det i skrivet NFF sendte ut i dag.

Tre kvarter senere annonserte Hareide sin avgang.

Hareide har akkurat avsluttet et landslagsår uten seier. Han har tidligere antydet at han vil gi seg i jobben etter VM i Sør Afrika 2010. ## Massiv kritikk

Åge Hareide har vært i hardt vær i hele 2008, men etter tapet for Ukraina toppet kritikken seg. Landslaget hadde da gått en hel sesong uten seier og falt til 54. plass på FIFA-rankingen .

Fotballpresident Sondre Kåfjord sto allikevel last og brast ved siden landslagstrener.

- Ikke noe er forandret etter tapet mot Ukraina. Nøkkelen er å vinne kamper. Da blir veldig mye fort glemt. Jeg tror Norges folk, dere i mediene, vi som jobber med det her, alle er sultne på suksess igjen, sa Kåfjord.

Han tvilte på at folk var lei tapene under Hareide.

- Kontrakten til Hareide går ut i 2009, har dere begynt jobben med å finne en erstatter, spurte Aftenposten dagen etter tapet for Ukraina.

- Vi har diskutert saken, blant annet har vi sett på hvilke kravspesifikasjoner vil skal sette til en ny trener, sa Kåfjord.

- Åge må gå

Allerede 16. oktober skrev Aftenpostens kommentator Bertil Valderhaug at "Åge må gå".

- Nok er nok. Åge Hareide har prøvd og feilet såpass mye at han bør løses fra kontrakten. Norges Fotballforbund bør sikte høyt og stort i jakten på erstatteren...Nå trengs det en mann som kan gi oss tilbake troen på landslaget, og han heter dessverre ikke Åge Hareide, skrev Valderhaug.

Men ikke alle mente Hareide burde byttes ut.

- Åge er tøff nok. Han er en god trener og en god motivator. Er det noen spillerne vil gjøre det godt for er det ham. Ingen motiverer bedre enn ham, han er i europaklasse!, sa Ole Gunnar Solskjær da han forsvarte sin tidligere trener 24. november.

Fakta:

Åge Fridtjof Hareide:

  • Alder: 55 (født 23/9-53).

  • Klubber som spiller: Hødd, Molde (2 perioder), Manchester City, Norwich. 50 landskamper for Norge, 5 mål.

  • Klubber som trener: Molde (2 perioder), Helsingborg, Brøndby, Rosenborg. Seriegull i Sverige, Danmark og Norge. Norges landslagssjef fra 2004. Ledet laget i 58 kamper: 24 seirer, 18 uavgjorte, 16 tap. I motsetning til forgjengerne Egil Olsen (2) og Nils Johan Semb (1) maktet han ikke å føre Norge til noe sluttspill.