Det var en merkedag for bergensk ishockey fredag, da Norges A-landslag gled inn på isen i Bergenshallen til lyden av buekorps for første gang på 18 år.

Som en del av oppkjøringen til VM, har Roy Johansens menn dratt på misjonsreise for å vekke den vanligvis så labre hockeyinteressen i Norges nest største by.

Om bergenserne ble hockeyfrelst av landslagets 2-1-seier, gjenstår å se. Men timingen på fredagens, og lørdagens, kamp mot Latvia kunne neppe vært bedre.

Følg oss på Twitter

Følg oss på Facebook

— Bedre forutsetninger enn i Stavanger

Dagen i forveien kunne nemlig Bergens Tidende fortelle at Stavanger Oliers' investor, Tore Christiansen, var klar for å bruke millioner av kroner på å gjøre Bergen til en hockeyby.

Blant planene er å bygge et bergensk storlag, og en byarena som vil stå i stil — slik Christiansen har fått til med sitt prosjekt i Stavanger.

Planene er musikk i ørene til landslagstrener Johansen, som tidligere denne uken fortalte til BA at ikke mye hadde skjedd med Bergenshallen siden han selv spilte der for Djerv for 32 år siden.

— Forutsetningene for å skape et hockeyengasjement i Bergen er større enn de var i Stavanger. Det skal ikke være noe problem å fylle en hall her, sier Johansen, og legger til:

- Christiansen er en "do-er"

— Jeg har sagt det før, det er billigere å skape et godt hockeylag enn et godt fotballag. Og Tore Christiansen har vist at klarer å gjennomføre slike visjoner. Han er en "do-er", sier han.

VETERAN: Anders Bastiansen (34) har vært med på mye i langt hockeyliv. Nå kan han også si at han har spilt landskamp i Bergen. Foto: Vegar Valde

Han er langt i fra den eneste som mener det. Også Anders Bastiansen roser siddisen.— Det finnes et enormt potensial her. Bergensere er patrioter, og hvis de har et hockeylag å samle seg om, så får de det til, sier Bastiansen, som er en av få på dagens landslag som faktisk har spilt i Bergenshallen tidligere.

34-åringen trivdes på isen også denne gang.

— Det var utrolig gøy å få oppleve en ny by. Mange av guttene har aldri vært her en gang, sier Bastiansen.

Politisk støtte

Landslagsprofilene får støtte fra politisk hold. Da Unge Høyre først hørte om Tore Christiansens planer, fikk de umiddelbart blod på tann.

— Hockeysporten er på fremmarsj og det må politikerne få øynene opp for, sier Anine Frølich i Unge Høyre.

De ønsker å legge press på moderpartiet og bystyret, som de mener bør gi sin støtte til prosjektet. Om ikke økonomisk, så i alle fall i form av å finne en egnet tomt til en byarena nærmest mulig sentrum.

— Den modellen de har med DNB-arena i Stavanger fungerer godt. Der har de flere konserter og arrangementer med andre idretter, men hockeyen er hovedattraksjon. Vi må passe oss for å gå i den fellen Oslo Spektrum gikk i for noen år tilbake. Det spilles ikke en hockeykamp der i dag, sier Philip André Charles, styremedlem i Hordaland Unge Høyre.

Olimb sikret norsk seier

Og så var det selve kampen, da. Klarte Norges beste menn å fresle det bergenske publikummet?

— Jeg håper det. Det var en underholdende kamp, selv om vi kanskje burde hatt flere mål. Men det spiller ikke så stor rolle, for vi vant, og det er det vi vinner hjerter på, sier Bastiansen.

Norge fikk tidlig noe å juble for, da tysklandsproff Andreas Martinsen sendte dem i ledelsen kun 54 sekunder inn i den første perioden. Men grunnet den store mengden latviske supportere, var ikke jubelen akkurat noe mindre da Kristjanis Redlihs utliknet ledelsen i midten av den andre perioden.

Men i tredje periode slo Norge tilbake. Ni minutter inn i perioden scoret Mathis Olimb Norges andre og kampens siste mål. Foran fullsatte tribuner i Bergenshallen vant Norge 2-1. — Det var et voldsomt leven på tribunene. Det var bra trøkk og tempo på banen. I det hele tatt en god gjennomkjøring før VM, sier Johansen.