TROMSØ: Jostein Vinjerui søkte på å få fortsette i sin egen jobb som trener for Team Nord-Norge, men må altså avtre 1. mai, etter at styringsgruppa valgte å i stedet for ansette Roy-Helge Larsen.

– Jeg synes det er veldig overraskende med tanke på den jobben jeg har gjort de siste tre årene, sier Jostein Vinjerui.

– Synes du resultatene har vært gode nok?

– Ja, spesielt det siste året. Seks av løperne våre har topp 20.-plasseringer i NM, fem har topp 15. Vi har sammenlagt pallplassering i Skandinavisk Cup med Silje Theodorsen, som mest sannsynligvis blir tatt opp til rekruttlandslaget og har deltatt i verdenscup. Vi har oppfylt målsettingene til laget og vel så det, sier Vinjerui.

Raser mot styringsgruppa

Vinjerui mener tvert imot at det er styringsgruppa til Team Nord-Norge som har gjort en jobb som ikke er god nok.

– Vi har hatt knappe ressurser og lite støtte fra styringsgruppa. Det har ikke kommet inn en eneste ny sponsor de tre årene jeg har vært her, og Sparebanken Nord-Norge sin andel har blitt mindre. Den eneste nye sponsoren som har kommet inn av de lokale sponsorene er Alleris og den sponsoren er det jeg som har skaffet gjennom mine kontakter og nettverk, sier Vinjerui.

Som er klar på at han selv har påtatt seg arbeidsoppgaver som burde vært gjort av styringsgruppa.

– Markedsarbeid og innhenting av sponsorer er jo styringsgruppa sin jobb. I samling— og konkurransesesong har vi vært nødt til å spare inn over 100.000 kroner. Ved å mindre pengebruken, har det gått ut over det sportslige tilbudet. I stedet har jeg som trener vært nødt til å sørge for matlaging og andre oppgaver i stedet for å hjelpe løperne med det sportslige, sier han.

– Motstridende

Ifølge leder av styringsgruppa, Per Oskar Andersen, var det løperne selv som ønsket trenerbytte.

– Det er motstridende i forhold til det løperne sier til meg. Jeg har fått flere telefoner og meldinger fra flere løpere som sa de ville at jeg skulle fortsette. Vi har ennå ikke hatt sesongevalueringen, men under underveisvurderingen i desember var det tydelig at misnøyen først og fremst er rettet mot styringsgruppa av støtteapparatet og løperne, som opplever at det er de som ikke gjør jobben sin, sier Vinjerui.

Blant annet trekker Vinjerui fram den slette jobben mot sponsormarkedet han mener at styringsgruppa har gjort.

– Det er mangler på en del nivåer. Jeg tror dessverre ikke svaret for Team Nord-Norge ligger i å bytte trener. Jeg tror heller det er styringsgruppa som har behov for å få inn litt nytt blod og styrke seg. Det er merkelig at de til tross for tilbakemeldingene de har fått, ikke gjør tegn til å ville fornye seg. Team Nord-Norge trenger penger for å drifte laget best mulig og når sponsormidlene har blitt mindre og de ikke har fått inn noen nye på tre år, er det flere som bør se seg i speilet og se om den jobben de gjør er det til det beste for nordnorsk langrenn, sier Jostein Vinjerui.

Vinjerui sier han ikke er forbannet.

– Jeg er ikke forbannet og føler meg heller ikke lurt, men når de tar det valget de gjør nå, er det tydelig at de (styringsgruppa) hadde bestemt seg for at jeg ikke fikk fortsette for lenge siden. Da mener jeg de burde ha sagt det til meg rett til ansiktet mitt slik at jeg kunne ha begynt å se meg om etter en ny jobb. Jeg ble oppfordret til å søke og argumentet de kommer med nå at de skal ha inn en som er god å organisere og administrere faller tilbake på dem selv. Det som kanskje har vært min største styrke er organiseringen og struktureringen av laget, noe som er på det aller høyeste nivået i Norge. Det er tilbakemeldinger jeg har fått fra løperne på laget og fra skimiljøet hos andre lag og trenere, sier Vinjerui.

- God jobb

Leder i styringsgruppa, Per Oskar Andersen, skjønner at Vinjerui er frustrert, men sier også at han står for sine tidligere uttalelser.

— Vi står for det vi har sagt med at det var løperne som ønsket et skifte. Vi gjorde en grundig evaluering rundt juletider da det kom fram. Jostein har gjort en utmerket jobb etter jul nå i konkurransesesongen. Ute på renn og i organiseringen rundt teamet da, synes både vi og løperne at Jostein har gjort en god jobb. Så den æren skal han ha, sier Per Oskar Andersen.

Samtidig erkjenner Andersen at teamet har fått inn mindre midler enn de hadde ønsket og håpet på.

— Vi er det enset av Veidekke-teamene som har greit å ha en trener i 100 prosent stilling, og da kommer det mer ansvar som å være leder, administrator og organisator, som Jostein jo har gjort. I år hadde vi rundt 1,6 millioner iu budsjett. Vi har fått inn mellom 4-4,5 millioner kroner de tre årene og det synes vi er bra. Det har vært jobbet med en del sponsoravtaler som vi ønsket oss, men ikke fikk løst på fornuftig vis. Vi hadde håpet å øke budsjettet og penger er viktig, men ikke alt, sier Andersen.