Etter flere år i toppsjiktet av fotball-Tyskland, har høsten 2014 vært et mareritt for Borussia Dortmund. Laget som vant Bundesliga to år på rad i 2011 og 2012 og kom til Champions League-finale i 2013, ligger på sisteplass i serien etter 0-2-tapet for Eintracht Frankfurt søndag.

De er allerede 22 poeng bak ledende Bayern Munchen. Det hele kan føre til noe som for kun få måneder siden var helt utenkelig; Borussia Dortmund uten Jörgen Klopp.

Jürgen Klopp trøster angriperen Pierre-Emerick Aubameyang etter 0-2-tapet i Bundesliga-oppgjøret mot Eintracht Frankfurt søndag. Foto: AP

Klopp er en av verdens mest ettertraktede managere. Hans navn bringes til stadighet opp som erstatteren Liverpool vil ha dersom Brendan Rodgers får sparken. Men Klopp har avfeid alle rykter og kalt sitt bånd til Borussia Dortmund «uknuselig».Nå kan imidlertid det uknuselige båndet være i ferd med å ryke. For bortsett fra gode prestasjoner i Champions League, har sesongstarten i hjemlig serie vært en skandale.

Fjørtoft: — Klopp kan få sparken

Jan Åge Fjørtoft har tatt fatt på rollen som internasjonal rådgiver for herrelandslaget. Han følger imidlertid fortsatt den tyske Bundesligaen tett. Foto: NTB SCANPIX

— Jürgen Klopp uttalte i går at han er en mye bedre trener enn i 2012. Det kan godt hende, men han er nødt til å vinne fotballkamper for å bekrefte det, sier Jan Åge Fjørtoft.

Den tidligere Eintracht Frankfurt-spilleren følger tysk fotball tett, ved siden av jobben som fast inventar i Viasats Champions League-sendinger. Han mener dynamikken i Dortmund-ledelsen gjør det svært vanskelig for Klopp å få sparken.

— Alle som følger med på fotball og politikk vet at politikere og trenere alle får sparken til slutt. Klopp kan få sparken, men det er ikke særlig sannsynlig. I Dortmund har man et trekløver som består av administrerende direktør Hans-Joachim Watzke, sportsdirektør Michael Zorc og Klopp. De har vunnet «the Double» og opplevd mye sammen, så det er svært lite sannsynlig at noen «tar» en av de andre, sier Fjørtoft.

- Han har aldri møtt motgang

Jan Derek Sørensen spilte for Borussia Dortmund mellom 2000 og 2003. Han mener det ville vært feil å gi Klopp sparken.

Jan Derek Sørensen fikk æren av å spille for en av Tysklands største klubber, Borussia Dortmund, rett etter årtusenskiftet. Her smiler han etter å ha scoret 1-0-målet i Dortmunds kamp mot FC København i UEFA-cupens tredje runde i desember 2001. Sørensen er overrasket over at klubben sliter denne sesongen. Foto: AP

— Det er ikke nødvendigvis trenerens feil at det går dårlig. Det er litt sånn i fotball at selv om man har verdens beste lag og verdens beste trener, så kan det likevel gå dårlig. Det er ikke på tide at Dortmund bytter trener, men de må gjøre et eller annet for å snu det, sier Sørensen.

Klopp tok over i 2008 og sikret Dortmund sin første Bundesliga-seier på 10 sesonger i 2010/11. Treneren har holdt skuta på stø kurs i flere sesonger, selv om klubben har mistet sentrale nøkkelspillere nærmest hver sesong.

— Klopps trenerkarriere har skutt mer eller mindre rett til værs. Han har aldri møtt motgang. Det nærmeste han har vært motgang har vært når de ikke har klart å holde følge med Bayern helt inn. Nå befinner han seg i en situasjon der de er sist i Bundesligaen, det er klart det er spesielt for han som er Tysklands mest populære trener og hele Fotball-Europas kjæledegge, sier Fjørtoft.

Mener nysigneringene har floppet

Først mistet Dortmund Nuri Sahin, så Shinji Kagawa, Mario Götze og sist Robert Lewandowski.

Nye spillere har kommet inn, tatt over og maskineriet har dampet videre, tilsynelatende uten for store problemer. Til nå.14 mål på 13 kamper i serien viser hvor inderlig savnet målgarantist Lewandowski er. Det er også lagets nåværende store stjerne, Marco Reus, som er ute resten av 2014 med skade.

— I sesongene der de ble nummer to, var de tidvis dårlige bakover. Nå når de ikke har slagkraften fremover, får det konsekvenser. Men de har gode spillere, og det er ingen unnskyldinger. Laget er mer enn godt nok til å ligge blant de fire beste i Tyskland, mener Fjørtoft, som legger til at Lewandowski-erstatterne Adrian Ramos og Ciro Immobile ikke har levert varene så langt.

Supporterne viste fingeren til spillerne

Etter tapet for Eintracht Frankfurt søndag, ble spillerne møtt med pipekonsert og supportere som viste fingeren da de gikk mot tribunen for å takke fansen for kampen. Tapet var Dortmunds åttende serietap for sesongen.

Etter fansens sterke reaksjon, valgte Dortmund-spiller Kevin Grosskreutz å legge ut et åpent brev til fansen på sin Instagram-konto.

Kevin Grosskreutz sto selv på Südtribune som ung gutt. Søndag viste Dortmunds-supporterne fingeren til ham og de andre spillerne. Her er Grosskreutz i aksjon mot Hector Bellerín og Arsenal i september. 2-0-seieren har blitt et av få lyspunkt denne sesongen. Foto: AP

— Jeg vet at vi spillere egentlig ikke bør si noe og bare holde kjeft og gjøre jobben vår på banen. Men jeg vil allikevel si noe, skriver Grosskreutz.Videre, i det som egentlig kan kalles en lang beklagelse, skriver kantspilleren at han har full forståelse for fansen reaksjon etter søndagens tap, selv om det «gjør vondt i sjelen».

— Som fansen, så er vi også sinte og triste. Men dette er vår skyld, skriver Dortmund-spilleren. Avslutningsvis ber han fansen ikke gå løs på enkeltspillere og enkeltpersoner siden de har «feilet som et lag», men kantspilleren lover også at Dortmund aldri kommer til å rykke ned.

Syv tap på ti kamper

Dortmund-fansen er kjent over hele Europa, blant annet for det enorme lydnivået de produserer på bortebaner i Champions League, og den tilnærmet magiske stemningen som pleier å råde annenhver helg på Südtribune hjemme på Westfalenstadion i Dortmund.

Etter søndagens tap virket det imidlertid som at fansen hadde fått nok. Jan Derek Sørensen er ikke overrasket.

Dortmund-spillerne prøvde å takke supporterne for støtten etter 0-2-tapet for Eintracht Frankfurt søndag. I stedet ble de møtt med hets. Foto: REUTERS

— De lå i toppen, så det er ikke uvanlig at det kommer reaksjoner når det går dårlig. Det skjer overalt. Selv den beste fanskaren i Europa ville reagert, sier Sørensen.Etter at Dortmund nå har tapt syv av sine siste ti seriekamper er sesongen i en kritisk fase. Stumpene står imidlertid fortsatt til å redde. Klopps menn har ti poeng opp til Augsburg, som for øyeblikket innehar fjerdeplassen som gir kvalifisering til Champions League.

I tillegg ligger Dortmund an til å vinne Champions League-gruppen som også består av Galatasaray, Arsenal og Anderlecht.

Dortmunds neste mulighet til å slå tilbake kommer mot Tarik Elyounoussis Hoffenheim på fredag.