Huseklepp har hatt flere svake sesonger siden han vendte hjem fra England i 2013. I fjor leverte han en sesong som skuffet både fansen og ham selv. Men etter at Brann innledet et samarbeid med Høgskolen i Bergen om fysisk testing, ble det oppdaget at han lider av astma.

Siden har Huseklepp brukt en inhalatorspray for plagene, og formkurven har pekt bratt nordover.

— Det er flere årsaker til at jeg er piggere nå. Sammen med Rikard (Norling) og Simon (Hollyhead) laget vi et opplegg med styrketrening – spesielt på beina. Jeg føler det har gitt meg en gevinst. Jeg har også fått det enklere på grunn av en astmaspray.

- Du har astma?

— Ja, det var noe vi oppdaget tidligere i år. Jeg bruker en medisin, og føler at det hjelper meg, sier Huseklepp.

Se høydepunktene i Brann-Strømmen

— En av de absolutt beste

I går scoret han for andre kamp på rad. Kristoffer Larsen sto for anretning og servering med en herlig pasning – Huseklepp curlet ballen i mål under Strømmens keeper. Avslutningen var klinisk og perfekt.

— Det er klart jeg får selvtillit av å score. Slik er det alltid. Men det gir også selvtillit å lykkes med raid og driblinger. Jeg fikk en nydelig pasning av Larsen, og jeg har roen for tiden.

- Hva er det som gjør det, da?

— Jeg er i mye bedre form enn jeg har vært i på en god stund, svarer han.

Huseklepp scoret også i Fredrikstad, og er allerede på vei mot å overgå scoringsantallet fra hele fjorårssesongen. Rikard Norling er ikke helt i stand til å forklare hva det er som gjør at mannen han tidligere har betegnet som «Branns Totti» nå er så sentral for laget.

— Jeg vet ikke. Potensialet har han hatt hele tiden, vi har ikke lyktes med å få det ut, helt enkelt.

Men dommen etter den oppskriftsmessige tomålsseieren er konsis:

— Erik er akkurat nå en av våre absolutt beste og viktigste spillere. Han har sett fantastisk ut på trening, også. Å spille 90 minutter her kommer til å hjelpe am til å få enda piggere bein fremover.

- Vi vant

Branns medisinske ansvarlige Knut Fjeldsgaard sier det var i januar at Huseklepps astma ble oppdaget.

— Det er slikt man oppdager når man tester litt ekstra. Vi har tatt slike tester på alle spillere, og dette var en undersøkelse av hvor mye luft han blåste ut av lungene. Der scoret han litt dårlig, og vi gikk videre med undersøkelser på Haukeland universitetssykehus. Der kunne man konstatere at han har et snev av astma, forteller legen.

Fjeldsgaard er ikke sikker på om det er utbyttet av medisineringen som gjør at 30-åringen ser ut som en helt ny spiller.

— Om det hjelper ham, vet jeg ikke. Men han bruker en astmaspray, og har gjort det siden vi oppdaget dette, sier legen, som understreker at medisinen ikke står på dopinglisten.

— Nei da, dette er en helt alminnelig spray som er godkjent av Wada (verdens antidopingbyrå), sier doktoren.

Ingen vet om det er medisinen som har hjulpet Huseklepp. Men Huseklepp hjalp i alle fall Brann i mandagens tamme kamp mot Strømmen. Hjemmelaget imponerte få, men skaffet seg desto flere poeng.

— I fjor var det slik at vi kunne dominere kampene fullstendig, uten å vinne. Nå var vi ikke så veldig gode, men vi vant.