Alder er bare et tall, sier man. Hvertfall de som er gamle selv.

Men norske fotballspillere beviser for hele landet at alderen ikke tynger. Etter siste serierunde kommende helg legger både Morten Berre (40) og Frode Johnsen (41) opp, etter lange og innholdsrike karrierer, og hvor de har vært svært viktige for sine klubber til det siste.

Torsdag beviste Daniel Berg Hestad at å fylle 40 ikke er ensbetydende med å ikke kunne bidra i Europa. Hestad ble matchvinner i 2-1-seieren mot Celtic i Glasgow.

— Altfor ofte settes det aldersbarrierer

Daniel Berg Hestad får en god klem etter at han avgjorde på Celtic Park. Foto: Erik Birkeland

Nå jobber lagkameratene med å få med Molde-legenden videre til neste sesong.Jan Helgerud er professor ved NTNU, og har gjort studier på idrettsutøvere i alderen 65+.

— Altfor ofte settes det aldersbarrierer. At Berg Hestad eller noen av de andre skal slutte for at de er for gamle, er bare tull, sier Helgerud.

PROFESSOR: Jan Helgerud har forsket på trening og aldring. Foto: Privat

Han har tidligere uttalt til Dagens Næringsliv at han tror Marit Bjørgen kan være i verdenstoppen i langrenn når hun er 55, det står han fortsatt for. Han jobbet selv med Molde på starten av 2000-tallet, og da var også Daniel Berg Hestad med.— Det er moro på se at de fortsetter med det de kan. Så lenge de er skadefrie er det ingen interessante begrensinger som kommer av å bli så gammel, sier Helgerud.

- Men vil ikke kroppen bli slitt ut etter så mange år på banen?

Fysiologisk ingen hinder

— Nei, den gjør ikke det. Studiene vi har gjort på eldre idrettsutøvere, som er veteranmestere, er at de fysiologisk sett er i 20-årene, sier professoren.

— Man kan slutte av andre grunner, som motivasjon og skader. Og det er klart det blir en del småskader som ikke akkurat blir bedre. Men fysiologisk er det ingenting som hindrer disse i å spille fotball, sier Helgerud.

Han har ikke noe eksakt tall på hvor gammel en fotballspiller kan være, og fortsatt være med i de to øverste divisjonene i Norge, men svarer på følgende måte:

Daniel Berg Hestad og Frode Johnsen måtte begge bli godt over 40 før fotballkarrieren skulle ta slutt. Her fra en kamp i 2013. Foto: NTB scanpix

— De eldste er jo over 40, og Berg Hestad så ikke akkurat ut som han sto noe tilbake i går, sier Helgerud. - Så Berg Hestad trenger ikke legge opp ennå?

— Absolutt ikke. Hvis han er motivert, så er det absolutt ingen grunn til ikke å fortsette, sier Helgerud.

Selv er Berg Hestad interessert i å være med videre når Molde skal ut i sluttspill i Europa League.

— Jeg bruker å glemme hvor gammel jeg er. Det er fortsatt artig, og jeg er fortsatt en utrolig dårlig taper på trening. Jeg elsker å spille fotball, og da er ikke 40 år noen alder, sa hovedpersonen til Romsdals Budstikke etter kampen mot Celtic.

Her er idrettsutøvere som har holdt gående lenge:

Teddy Sheringham

Teddy Sheringham holder pokalen over hodet til Ole Gunnar Solskjær etter Mesterligafinalen i 1999. Foto: NTB Scanpix

Den tidligere storscoreren Teddy Sheringham er i Norge best husket for tiden i Manchester United, hvor han blant annet scoret ett av målene i Mesterligafinalen i 1999. Men Sheringham ga seg ikke før lenge etter det. Etter United-karrieren gikk Sheringham til Tottenham, Portsmouth og til slutt West Ham. i sistnevnte klubb ble han i desember 2006 den eldste til å score et mål i Premier League, med sine 40 år og 266 dager.

Karrieren gikk etter hvert videre til Colchester, hvor han fikk sin siste kamp i april 2008, 42 år gammel.

Noriaki Kasai

POPULÆR: Noriaki Kasai er en legende i hoppmiljøet, og mange vil ha en bit av den japanske 42-åringen. Foto: Jørund Wessel Carlsen

Den japanske skihopperen ble verdensmester i skiflyging i mars 1992, tre år etter at han debuterte i verdenscupen. Kasai har siden vært å se i verdenstoppen i hopp. Han tok sin hittil siste verdenscupseier i Ruka i november 2014, og satte personlig rekord i Vikersund med 240,5 meter som 42-åring tidligere i år.

Selv har Kasai uttalt at han vil fortsette til 2026. Altså det året japaneren fyller 54 år.

Ole Einar Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen, her avbildet under VM i Kontiolahti tidligere i år, sier han må gå «all inn» for å komme i toppform til VM i Holmenkollen neste år. Foto: NTB scanpix

Skiskytterkongen. Mange trodde karrieren var over etter et par sesonger med dårlige resultater. Han var første gang på pallen i et verdensmesterskap i 1997. Senere har han tatt ett gull i OL i Nagano 1998, og fire gull i OL i Salt Lake City i 2002. Etter flere år uten de store seierene slo han tilbake og tok to gull i OL i Sotsji. Da var Bjørndalen 40 år gammel.

Bjørndalen fortsetter også den kommende sesongen.

Roar Strand

Roar.jpg

Rosenborgs kanskje største legende debuterte for klubben i 1989 hjemme mot Sogndal. Siden ble det en utrolig karriere, med 71 kamper i Mesterligaen, 386 kamper i eliteserien og en haug andre kamper. Strand truet i flere sesonger med å legge opp, men gjennomførte det ikke før etter 2010-sesongen. Da han kom inn i siste kamp mot Aalesund, var Strand fylt 40 for lenge siden.

Ryan Giggs

BLIR TRENER: Ryan Giggs blir spillende trener i United. Foto: NTB scanpix

Dagens assistenttrener i Manchester United er mer kjent for den enorme spillerkarrieren i samme klubb. Etter debuten mot Everton i mars 1991, ble det 963 kamper i United-trøya for waliseren. 23 år senere, etter 168 mål, ga han seg. I kampen mot Hull 19. mai 2014 fungerte han både som midlertidig trener og inbytter. Giggs ble takket av med en enorm hyllest, et par måneder før han fylte 41.

George Blanda

George Blanda under en kamp mot Kansas City i 1970. Foto: Ap

George Blanda er kanskje ikke så kjent for oss nordmenn, men på denne listen hører Blanda virkelig hjemme. Blanda drev med amerikansk fotball, og debuterte for Chicago Bears i 1949, 22 år gammel. Siden ble det 340 kamper hos Bears, Houston Oilers og Oakland Raider. Han spilte 14 kamper i sin siste sesong for Raiders, 48 år gammel. Blandas hemmelighet var visstnok at det ikke var noen hemmelighet. Han spiste rødt kjøtt, røyka og drakk omtrent gjennom hele karrieren.— Det verste var de fem årene som proff var de fem årene jeg ikke røykte i det hele tatt, skal Blanda ha skrevet i Sports Illustrated.

Dave Beasant

Dave Beasant bærer på Andy Thorn etter seieren mot Liverpool i 1988.

Vi tar med denne karen også. Dave Beasant debuterte som keeper for Wimbledon i 1978. Senere reddet han blant annet en straffe da Wimbledon slo Liverpool i FA Cup-finalen. Han ga seg som spiller som 43-åring i Brighton. 12 år senere skulle han dog returnere. I mai var han reservekeeper tre kamper for Stevenage i League Two, som 56-åring. Veteranen kom dog aldri på banen.