— Informasjonen vi kommer med har en «wow-faktor». Jeg tror folk vil si «hvordan i all verden kunne dette skje?»

Det sier Dick Pound om nyhetene Det internasjonale antidopingforbundet (WADA) kommer med torsdag.

I november sendte organisasjonen sjokkbølger gjennom idrettsverden da systematisk doping av friidrettsutøvere i Russland ble avslørt, og hvordan antidopingmyndighetene i landet har bidratt til at 1417 positive prøver ble destruert.

Dick Pound som leder WADAs uavhengige granskningskomité varsler nye dopingavsløringer i internasjonal friidrett, når komiteen skal offentliggjøre del to av sin rapport i München 14. januar. Foto: NTB scanpix / REUTERS/Dominique Favre-ARC

Like rystende var det kanskje at russiske og internasjonale friidrettstopper har presset penger fra utøvere med positive prøver for å holde resultatene skjult, og at jukset har forgreininger helt opp i toppen av Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) og til den russiske idrettsministeren.Denne gangen er det delen av rapporten som omtaler "korrupsjon og bestikkelser på høyeste nivå i IAAF" som skal offentliggjøres. Grunnen til at det ikke også dette ble presentert i november er at fransk politi og Interpol har etterforsket saken.

Presset gullvinner

Lamine Diack, frem til august i fjor president i forbundet i nesten 16 år, er mistenkt av franske myndigheter for å ha mottatt rundt ni millioner kroner fra utpressing. Hans sønn, Papa Massata Diack, som også jobbet som markedskonsulent i IAAF, skal ha vært sentral i forbrytelsene.

Minst seks friidrettsutøvere skal ha betalt penger til den mektige familien. Ifølge The Sunday Times betalte gull— og sølvmedaljevinnere i London-OL 2012 store beløp for å få delta i lekene.

Tidligere president i Det internasjonale friidrettsforbundet, Lamine Diack har trukket seg som æresmedlem i Den internasjonale olympiske komiteen (IOC). Det skjedde bare noen timer etter at IOC suspenderte ham. Foto: Bjørn Erik Larsen / NTB SCANPIX

Diack jr. skal ha oppsøkt Asli Cakir Alptekin og presset gullvinneren fra London for penger. Da den tyrkiske løperen nektet å betale, endte det med dopingutestengelse i åtte år.Den britiske avisen sto sammen med den tyske TV-kanalen ARD bak avsløringene som ledet til WADA-rapporten. De fikk tilgang til en hemmelig database hos IAAF med 12 000 blodprøver (5000 utøvere) fra perioden 2001 til 2012. — Det er et komplett svik fra mennesker som har ansvar for idretten, sier Pound, tidligere WADA-leder og hovedmannen bak rapporten.

Dyptgående krise

Enkelte har tatt til orde for at hele Det internasjonale friidrettsforbundet bør settes i karantene, men Pound utelukker at man kommer til å gå så langt.

Han er imidlertid klar på at dette er en krise som omfatter hele organisasjonen, og ikke en håndfull "råtne epler i kurven" slik enkelte har prøvd å forsvare seg med.

Et trolig utfall er at eks-president Diack, som også er medlem i Den internasjonale olympiske komité, blir utestengt for livstid. Hans sønn ble sammen med eks-presidenten i det russiske forbundet utestengt på livstid.

Sebasitan Coe, Diacks etterfølger som IAAF-president, var visepresident under senegaleseren i en årrekke, og skal i følge Telegraph ikke ha fått kritiske merknader rettet mot seg i rapporten.

Coe fikk imidlertid en stygg ripe i lakken da det i desember ble kjent at hans nære medarbeider, NIck Davies hadde vært involvert i en e-post-koorespodanse hvor man diskuterte hvordan man kunne legge lokk på omtalen av de russiske dopingsyndene.

LES OGSÅ:

Kenya neste?

Det spekuleres også i om Kenya, som har forsynt seg grådig av medaljefatet på mellom— og langdistanse, blir avslørt i rapporten.

Om ikke det skjer nå, så er det uansett grunn til å tro at søkelyset vil bli rettet mot Øst-Afrika, sier Pound.

— Det vil ikke overraske meg om WADA ender opp med å gjøre en undersøkelse på bakkenivå i Kenya. Spesielt når fornektelsen fra idrettsmyndigheter og regjeringen er så stor til tross for ganske åpenbare bevis, sier Pound.

Torsdagens rystelser kan bli kraftige, men de blir neppe de siste som rammer friidrettsverden.

LES OGSÅ:

Aftenpodden Sport tok Gullballen-diskusjonen: — Det er nesten tjenesteforsømmelse av Per Ciljan Skjelbred. Lytt til denne ukens podcast her: