Til NRK forteller Paralympics-utøver Nils-Erik Ulset (32) om mistenkelige dopingkontroller under Paralympics i Sotsji.

  • Idrettspresident Tom Tvedt ber utøvere varsle fra hvis de opplever lignende episoder. Se lengre ned i artikkelen.

Det er snart to år siden OL og Paralympics ble arrangert i den russiske byen Sotsji. Like lenge har Paralympics-utøveren Nils-Erik Ulset nærmest holdt tett om episode som fant sted under lekene.

Nå forteller han for første gang om det han opplevde som mistenkelig dopingkontroller – til NRK.

Han gjør det i lys av at Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) den siste tiden har fokusert mye på doping i Russland, særlig innenfor friidrett. Ulset sier han har en mistanke om at russiske vinteridrett har lignende problemer.

Paralympics-utøveren som både konkurrerer i langrenn og skiskyting, var til dopingkontroll flere ganger under mesterskapet. Etter både 12,5-kilometeren og normaldistansen, ble han sittende en stund utenfor dopingkontrollen.

Der observerte han hvordan kontrollen foregikk, og han la merke til at det ble gjort forskjell på russere og utøvere fra andre nasjoner.

Idrettspresidenten: – Må varsle fra om sånne ting

– Jeg ble oppmerksom på at utenlandske utøvere ble hentet inn på ett rom, og russerne på et annet. Jeg registrerte også at de russiske utøverne bare var inne i tre til fire minutter. Så fort går det ikke an å gjennomføre en kontroll, sier Nils-Erik Ulset til NRK.

Han prøvde også selv å gå inn den døren der de russiske utøverne gikk inn, men da fikk han følgende beskjed: ”Gå inn på det andre rommet.”

Han presiserer at han ikke påstår at noen konkurrenter er dopet, men er samtidig tydelig på at han synes det som skjedde er mistenkelig.

Idrettspresident Tom Tvedt ber utøvere si i fra til Antidoping Norge om alle mistenkelig episoder. Foto: NTB Scanpix

Ulset, som konkurrerer i Paralympics fordi han har en arvelig muskelsvekkelse i begge bein, fortalte om hendelsen til lagkameratene, men han gikk ikke videre med det.– Nei, jeg var nok for feig. Jeg sa i fra til de i laget og det ble stusset på, men jeg angrer på at jeg ikke sa ordentlig i fra. Jeg hadde nok mer fokus på å prestere selv enn å mistenke andre for å jukse, sier han.

President i Norges idrettsforbund, Tom Tvedt, reagerer slik på Nils-Erik Ulsets observasjon.

– Det er viktig at utøverne sier i fra om sånne ting. Vi har nulltoleranse for doping. Da må man ettergå alle spor som finnes. Alt som er unormalt, må på bordet. For det er ingen omveier. Og da er vi nødt til å ta tak, sier Tom Tvedt til Aftenposten.

– Burde han sagt fra tidligere?

– Det som er viktig er at vi får sånne ting på bordet. Da må utøverne varsle i fra.

Vi har ikke lyktes i å komme i kontakt med Nils-Erik Ulset.