Sent fredag kveld kom meldingen om at Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) har besluttet å utestenge Russland fra all friidrett på ubestemt tid etter dopingavsløringene. Det var et overlegent flertall for dette, 22 stemmer mot en.

Nå må russerne bevise at de er i stand til å rydde opp. Ellers kan russisk friidrett bli nektet deltakelse i Rio-OL.

Ifølge russiske nyhetsbyråer lørdag er friidrettssjef Vadim Zelitsjenok beredt til å gå av dersom dette er til det beste for russisk friidrett, skriver The Guardian.

Knusende rapport

Samtidig melder NTB at en nordmann har skjebnen til russisk friidrett i sine hender. Antidopingpioneren Rune Andersen, som også har jobbet i Verdens antidopingbyrå (WADA), kan komme til å avgjøre om russisk friidrett får delta i OL eller ikke.

Russlands fungerende friidrettspresident Vadim Zelitsjenok. Foto: Maksim Sjemetov, Reuters

Han skal sammen med tre andre lede den uavhengige komiteen som skal sjekke at Russland får orden på sitt antidopingarbeid.– Jobben blir å undersøke hva som kan gjøres for å få russisk friidrett opp å gå igjen, forklarer Andersen til NTB.

Han jobber for tiden som spesialrådgiver i Antidoping Norge (ADN), men ble fredag hentet inn for å lede komiteen som IAAF har nedsatt etter at den knusende WADA-rapporten om utstrakt doping i russisk friidrett ble offentliggjort.

– Den rapporten som kom mandag kommer til å ligge til grunn for vårt arbeid i komiteen. Det ble vedtatt å opprette denne komiteen etter at IAAF utestengte Russland på ubestemt tid fredag, sier Andersen videre.

Kravliste til Russland

Presidenten i Det europeiske friidrettsforbundet (EA), Svein Arne Hansen, sier at han har stor tiltro til Andersen og de folkene han får med seg.

– Russerne kommer til å bli presentert en kravliste fra IAAF, og den må oppfylles. Det er dette Rune Andersen og hans folk får som oppgave å følge opp. Det er gruppen til Andersen som etter hvert skal komme med en anbefaling til oss i IAAF-styret, og den anbefalingen kommer til å avgjøre om russerne kommer inn i varmen igjen eller ikke, forklarer Hansen til NTB.

Lederen av Russlands olympiske komite, Alexander Zhukov, sier at de nå vil reformere friidrettsforbundet i landet i henhold til påleggene som kommer fra IAAF og antidopingmyndighetene.

– Dette må skje så snart som mulig slik at våre utøvere kan delta i OL, sier han.

Hastemøte søndag

Vadim Zelitsjenok, fungerende leder av friidrettsforbundet, betegner suspensjonen som særdeles streng.

– Jeg mener at IAAFs avgjørelse var for streng, sier han til russiske medier, men legger til at han er beredt til å slutte hvis det kan hjelpe.

Suspensjonen kan bli anket inn for Den internasjonale voldgiftsretten for sport (CAS) i Lausanne, antyder Mikhail Butov som er generalsekretær i Russlands friidrettsforbund.

– Jeg er sikker på at Russland kommer til å delta i OL, sier han.

Det er innkalt til hastemøte for de russiske idrettstoppene søndag, melder nyhetsbyrået Tass.

  • De viktigste friidrettsbegivenhetene i 2016 er innendørs-VM, EM og OL.