Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) har vært rammet av flere skandaler de siste månedene, med utstrakt dopingbruk og korrupsjon som sentrale elementer.

Nå rulles en ny skandale opp. Det er den franske avisen Le Monde som kan avsløre en svært uheldig e-post-utveksling. Også BBC sitter på e-posten.

Ville utsette avsløringer

For IAAF-president Sebastian Coe er avsløringen dårlig nytt, ettersom saken rammer hans høyre hand Nick Davies som er fungerende generalsekretær.

Etter 16 år som IAAF-president sa Lamine Diack takk for seg under kongressen i august i år. Britiske Sebastian Coe ble valgt som ny leder, og han lovet omfattende reformer. Foto: Andy Wong, AP

I den lekkede eposten kommer det frem at Davies visste om flere russiske dopingtilfeller i 2013, men at han ønsket å utsette offentliggjøringen av de positive dopingprøvene til VM i Moskva var ferdig.Eposten er datert 19. juli 2013, 22 dager før VM. Mottaker er tidligere markedssjef i IAAF, Papa Massata Diack, sønn av den tidligere IAAF-presidenten Lamine Diack.

Davies skriver i eposten at IAAF burde ha avslørt de russiske doperne for lenge siden, men at man nå hadde et «behov for å være smart».

«Dersom de skyldige likevel ikke skal konkurrere i VM, kan vi like godt vente til etter VM med å offentliggjøre det. Eventuelt kan vi offentliggjøre en eller to av dem, men samtidig med at vi offentliggjør utøvere fra andre land», skriver Davies.

Mange mente at Russland ikke burde få arrangere friidretts-VM i 2013 på grunn av alle dopingsakene. I månedene etter VM ble 16 russiske utøvere utestengt for doping.

Skulle stoppe pressen

I eposten fra Davies til Diack kommer det også frem at Davies ønsket å bruke Sebastian Coes innflytelse til å stagge en kritisk britisk presse.

«Han har personlig interesse av at VM i Moskva blir en suksess, og at folk ikke tror at britisk presse ønsker å knuse dem. Vi vil jobbe hardt for å stanse alle planlagte angrep fra den britiske pressen mot Russland de kommende ukene», skriver Davies.

Eposten er dårlig nytt for president Coe som etter at han ble IAAF-president i august forfremmet Davies fra pressetalsmann til generalsekretær. Coe lovet å reformere friidrettsforbundet, og da er epostutvekslingen pinlig.

«Jeg skal gjøre alt i min makt for å beskytte IAAF og presidenten», skriver Davies i eposten fra 2013. Den gang var senegaleseren Lamine Diack president i IAAF. Etter 16 år i sjefsstolen ble han i august i år erstattet av friidrettslegenden Coe, som slo Sergej Bubka i den avgjørende avstemningen.

Korrupsjon og utpressing

Ekspresident Diack er under etterforskning for grov korrupsjon og for å ha hemmeligholdt positive dopingprøver. Sønnene hans er også involvert i saken og under etterforskning. Noen av anklagene mot Diack går ut på at han skal ha mottatt over en million euro (vel 9 millioner kroner) i bestikkelser i 2011 for å dekke over positive dopingprøver avgitt av russiske friidrettsutøvere.

Sebastian Coe ønsker ikke å kommentere en epost som han «ikke har kjennskap til». Nick Davies sier i en uttalelse at han ikke har gjort noe galt, og at han i epostutvekslingen bare diskuterte strategier rundt «alvorlige utfordringer» før VM i Moskva, skriver The Guardian.

– Det ble ikke satt i verk noen planer på bakgrunn av den mailen. Det er heller ingen sannsynlighet for at en slik strategi overfor mediene noen gang kunne få innflytelse på antidopingarbeidet, skriver han i et svar til BBC.

IAAF-rapport på trappene

Uansett vil avsløringen i Le Monde føre til ytterligere press mot IAAF. Verdens Antidopingbyrå (WADA) har avslørt omfattende dopingbruk og korrupsjon i russisk friidrett. Utvalgets rapport, som kom i november, sendte sjokkbølger gjennom friidrettsverdenen. Rapporten anbefalte at det russiske friidrettsforbundet utestenges.

Trolig slipper kommisjonen sin neste rapport om korrupsjon og juks i IAAF på nyåret.

– Når vi slipper denne informasjonen vil det komme en «wow-faktor». Folk vil si «hvordan kunne dette skje?». Den viser et fullstendig svik mot det lederne i idretten burde drive med, uttalte Dick Pound for en måned siden.

Den tidligere WADA-sjefen sto bak den knusende rapporten som viser at IAAF har minst like store utfordringer som fotballforbundet FIFA.