Danmark i trøbbel etter «fullstendig uforståelig» dronestraff

Landslagssjef Morten Olsen (65) antyder at fersk dom kan være påvirket av politisk spill.

Scenene fra EM-kvalifiseringskampen mellom Serbia og Albania rystet hele Fotball-Europa i fjor høst.

En drone med et albansk flagg festet til seg landet ned på gressmatten i Beograd. Det utløste en voldsom slåsskampen mellom spillerne på banen, og dommeren blåste av oppgjøret før det var spilt 42 minutter.

  • TV: Se video fra opptøyene øverst i artikkelen!
SKANDALEKAMP: Serbiske og albanske spillere barket sammen på gressmatten i Beograd. Kampen ble stoppet og avlyst etter 42 minutter. Foto: Ap

Stillingen var da 0-0, men i oktober i fjor straffet UEFA både Albania og Serbia etter skandalekampen. Serbia ble tilkjent 3-0-seier, men fikk samtidig tre poengs trekk.

CAS omgjorde straffen

Nå har saken tatt en ny vending.

Albanias fotballforbund klaget straffen inn til CAS (Den internasjonale voldgiftsretten for sport). Og nå har voldgiftsnemnden i Lausanne snudd straffen helt: Albania tilkjennes en 3-0-seier og får dermed tre nye poeng i gruppe I.

Det får gruppekollega Danmark til å rase.

– Det for meg fullstendig uforståelig, sier Danmarks landslagssjef Morten Olsen til Ekstra Bladet.

FORBANNET: Danskenes landslagssjef Morten Olsen. Foto: AP

Gir Danmark trøbbel i EM-kvalikenAlbania rykker nå opp på samme antall poeng som Danmark, som har ligget på andreplass med ti poeng – to poeng bak Portugal som topper gruppetabellen. Danskenes vei til Frankrike-EM blir dermed betydelig tøffere. Albania har nemlig spilt én kamp mindre (se tabell nederst).

– Jeg tenker tilbake på kampen mot Sverige i 2007 (da en dansk supporter stormet banen, og Sverige ble tilkjent seieren, journ.anm.). Det er tydelig at det går oss i mot hele tiden, og det må være noe politikk og lobbyisme i det hele, sier Morten Olsen.

– Vi kan fortsatt avgjøre vår egen skjebne, men det er definitivt blitt tøffere nå, i og med at vi står over i siste runde. Vi skal selvfølgelig slå Albania, noe vi uansett skulle gjort, og vi skal vinne i Armenia og nå må vi kanskje ta et poeng mot Portugal i vår siste kamp, sier Olsen.

Plass Land Poeng Målforskjell Spilte kamper
1. Portugal 12 +3 5
2. Albania 10 +5 4
3. Danmark 10 +4 5
4. Armenia 1 -4 5
5. Serbia 1 -8 5
        (kilde: Uefa.com)