Kampen var definert som en høyrisikokamp, og fra fløytesignalet gikk skal det ha vært en hatsk stemning. Her brenner noen serbiske supportere et NATO-flagg. Kampen var definert som en høyrisikokamp, og fra fløytesignalet gikk skal det ha vært en hatsk stemning. Her brenner noen serbiske supportere et NATO-flagg. Foto: NTB scanpix

Slik straffes Serbia og Albania etter skandalekampen

UEFA har presentert straffen etter landskampen som rystet Europa.

Serbias Danko Lazovic omgitt av en røyksky. Foto: NTB scanpix
Det var en drone som fraktet flagget til stadion. En serbisk TV-kanal hevder det var Olsi Rama, broren til Albanias statsmnister Edi Rama, som sto bak stuntet. Foto: NTB scanpix
Serbias Stefan Mitrovic hoppet opp og rev ned flagget. Foto: NTB scanpix
Albanske spillere reagerte da Stefan Mitrovic rev ned flagget. Her beveger to albanere seg mot serberen. Foto: NTB scanpix
Dette flagget vekket reaksjoner i Beograd. Flagget skal ifølge eksperter gi uttrykk for et svært betent politisk budskap. Foto: NTB scanpix
Albanias Bekim Balaj (midten) konfronterer Nemanja Gudelj, i det serberen tar hånd om flagget som utløste krangelen. Foto: NTB scanpix
En serbisk supporter stormer banen, og angriper albanske spillere med en plastikkrakk. Foto: NTB scanpix
Massive politistyrker var til stede. Her et sammenstøt mellom politifolk og supportere. Foto: NTB scanpix
Serbiske og albanske spillere begynte å slåss. Foto: NTB scanpix
Den engelske dommeren Martin Atkinson hadde ikke annet valg enn å avbryte kampen. Her snakker han med Ansi Agolli fra Albania. Foto: NTB scanpix
De albanske spillerne spurtet inn i spillertunellen for å søke dekning. Foto: NTB scanpix

Serbia er tilkjent 3-0-seier, men må samtidig tåle bot og tre poengs trekk etter den dramatiske kampen mot Albania i EM-kvalifiseringen.

Kampen i Beograd 14. oktober ble stoppet like før pause etter at det brøt ut håndgemeng mellom flere av spillerne fra de to lagene.

  • Se bildeserie fra skandalekampen øverst i saken!

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) opprettet i etterkant disiplinærsak mot begge lands fotballforbund, og fredag kom avgjørelsen. Den innebærer at Serbia tilkjennes seieren i oppgjøret med 3-0, men at serberne samtidig trekkes tre poeng i EM-kvalifiseringen.

Serbia må videre spille sine to neste hjemmekamper i gruppe I for tomme tribuner og ilegges en bot på 100.000 euro. Det albanske fotballforbundet er bøtelagt med tilsvarende beløp.

Høyrisiko

– Dette er ingen rettferdig dom. Poengene tilhører Albania og de har tatt fra oss det vi fortjener, sa landslagssjef Gianni De Biazi.

Albanias statsminister Edi Rama var også raskt ute med å kritisere straffen.

– I dag har ikke rettferdigheten seiret med hensyn til det som skjedde på arenaen i Beograd, skrev han på sin Twitter-profil.

Oppgjørene mellom Serbia og Albania ble allerede før EM-kvalifiseringen startet kategorisert som høyrisikokamper. Derfor ble det gjort avtale om at ingen albanske tilskuere skulle få tilgang til tribunene i Beograd, og at serbiske tilskuere på samme måte skulle nektes adgang til returoppgjøret i Tirana.

Det forhindret likevel ikke scenene som utspilte seg på Partizans hjemmebane i Beograd 14. oktober. Like før pause svevet en drone med et albansk flagg inn over banen. Serbia-spiller Stefan Mitrovic grep tak i dronen og flagget, men ble raskt angrepet av flere motspillere. I minuttene som fulgte oppsto det håndgemeng mellom spillere fra begge lag.

Det albanske laget nektet i etterkant å fullføre kampen, og dommer Martin Atkinson hadde ingen annen mulighet enn å avbryte oppgjøret.

Shala: — Ingen kommentar

Odd-spiller Herolind Shala satt på innbytterbenken til Albania i den aktuelle kampen og var blant spillerne som ble tildelt slag før han kom seg i sikkerhet. Aftenposten har forsøkt å komme i kontakt med Shala, men 22-åringen ønsker ikke å kommentere saken ytterligere utover at han tar dommen til etterretning. Det sier Shalas agent, Thomas Skilbred.

— Han har fullt fokus på kampen mot Vålerenga i kveld, skriver agenten i en SMS.

Myndighetene i Serbia og Albania har i ettertid gitt hverandre skylden for episoden. FIFA-president Sepp Blatter og UEFA-president Michel Platini har fordømt voldshandlingene.