BEST: Therese Johaug vant Ski Tour Canada. Foto: Rune Petter Ness

Therese Johaug hadde 30 sekunder å hente inn på Heidi Weng før den avsluttende jaktstarten i Ski Tour Canada.

27-åringen, som har vært verdens suverent beste skiløper denne sesongen, har vist svakhetstegn under flere av etappene i de kanadiske skogene den siste uken, men da det gjaldt som mest viste hun seg igjen fra sin beste side.

Allerede på den første runden hentet Johaug inn forspranget til sin lagvenninne. Da hun stakk fra henne halvveis ut i rennet, var touren så godt som avgjort.

Johaug slo til slutt Weng med 1.07,8 minutter. Ingvild Flugstad Østberg ble nummer tre.

BEST: Therese Johaug vant Ski Tour Canada. Foto: Rune Petter Ness

— Det er en rå følelse. For meg er dette større enn å vinne Tour de Ski. Vi har gått tre sprintrenn og ingen monsterbakke, sa Johaug til NRK etter rennet.Hun klarte ikke å holde tårene tilbake.

— Det har vært min beste sesong i karrieren, og det er fordi så mange har hjulpet meg. Jentene på laget, trenerne, støtteapparatet, Nils Jakob (Skulstad Hoff, kjæresten journ.anm.), søskenene mine, mamma og pappa. Jeg er utrolig takknemlig, fortsatte Johaug, som har vunnet 17 verdenscuprenn denne sesongen.

Dårlige ski

Med bare ti kilometer å hente inn Weng på, gikk Johaug ut i et vanvittig tempo. På kun åtte minutter og 40 sekunder hadde duracellkaninen fra Dalsbygda hentet inn forspranget til Weng.

Også Ingvild Flugstad Østberg tok inn mye tid på Weng på de første kilometerne. I NRKs kommentatorboks ble det spekulert i om Heidi Weng hadde dårligere ski enn sine landskvinner.

- Det virker som Heidi har dårlig gli. Hun har jo gått saktest av alle fra toppen og ned til stadion, sa NRK-ekspert Fredrik Aukland etter at flere hadde passert 3,3 kilometersmerket.

— Det har uansett ikke vært en fordel for henne å gå først ut, fortsatte han.

Etter målgang bekreftet Weng spekulasjonene.

— Jeg er ganske skuffet. Jeg tapte 13 sekunder til Therese fra toppen og ned, og jeg er ikke så mye mindre enn henne, akkurat. Når man må gå diagonalgang på flatene, så blir det tungt, sa Weng til NRK, og fortsatte:

— Det er kjedelig at det skal være avgjørende. Jeg følte meg fresh, men det ville seg ikke.

- Utvilsomt verdens beste

På runde to fortsatte Joahug kjøret, og snaut halvveis i løpet dro hun fra Weng. Derfra og inn var det eneste spenningsmomentet hvor stor avstanden ville bli.

Therese Johaug vant Ski Tour Canada og verdenscupen sammenlagt.

— Hun er verdens beste skiløper akkurat nå. Det er det ingen tvil om, konstaterte Aukland.

Astrid Urenholdt Jacobsen kollapset helt, og ble nummer seks - slått av både Krista Parmakoski og Jessica Diggins. Også Jacobsen hadde problemer med dårlige ski.